Hirdetés

Hideg meleg kiütések - télen, nyáron

Nemcsak nyáron napsütésre alakulhat ki csalánkiütés, hanem télen a hidegre is. Sokaknak éppen hideg vízre (úszás) vagy akár izzadság miatt (edzés közben) jelennek meg viszkető piros foltok a testén – erre hívja fel a figyelmet dr. Wikonkál Norbert, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika docense.

csalánkiütés, urtikária, kiütés |

InforMed Hírek12   InforMed | Wikonkál, N.


A gyakori jelenség gyorsan, néhány perc alatt alakul ki, pár óra alatt el is múlik, nagyon hasonlít a szúnyogcsípésre. Több oka is lehet, a legáltalánosabb a külső melegre (meleg urticaria), hidegre (hideg urticaria) vagy éppen fizikai munkára megjelenő apró kiütés (ún. kolinerg urticaria).

A bőrgyógyász szerint a csalánkiütés okát azért is nehéz kideríteni, mert nem allergia, így ugyanolyan körülmények között egyszer jelentkezik, egyszer nem.

Sokan szenvednek a csalánkiütéstől, a betegek egy részénél nem is sikerül feltárni a kiváltó okot, hiszen a tünetek nemcsak külső hatásra, hanem a szervezetben lévő állandó gyulladás – például fog- vagy mandulagyulladás – miatt is jelentkezhetnek. A gyulladás ugyanis áthangolja az immunrendszert, fokozhatja a hisztamin termelést, így a kiütéses hajlamot.

Ilyen esetekben alapos labor-, gócvizsgálatot kell végezni. Gyakran tévesztik össze az ételallergiával, ugyanis ha valakinek epegyulladása van, evéskor jelentkezik. Dr. Wikonkál Norbert szerint még ha a kiváltó okot gyakran nehéz is megtalálni, a betegség tünetei könnyen kezelhetőek gyógyszerrel: antihisztamin szedésével.

A csalánkiütés nemcsak tüneteiben hasonlít a szúnyogcsípéshez, ugyanaz a folyamat játszódik le a szervezetben: valamilyen (hideg, meleg) külső hatásra hisztamin szabadul fel, ez erek áteresztő képessége megnő, folyadékkiáramlás következtében a bőrön duzzanat jelentkezik, meleg tapintású lesz és kipirul.

A test bármelyik táján megjelenhet, apró méretűtől tenyérnyi kiterjedésű foltok is kialakulhatnak. Esetenként viszkethetnek, ha pedig kiterjedtebbek, akkor égető érzést is okozhatnak, akár a közérzet is romolhat.

Súlyos esetei is előfordulhatnak, az erre hajlamosoknál edzés, úszás közben akár ájulásos rosszullét is jelentkezhet, ha a vérnyomásuk hirtelen leesik.

Forrás: Semmelweis Médiasarok

csalánkiütés, urtikária, kiütés

2019-03-06 18:38:27

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop