Hirdetés

Szénanátha

Mivel a szénanátha tünetei más betegség mellett is jelentkezhetnek, sok esetben gégészeti szakvizsgálat elvégzése fontos az esetleges szövődmények kivizsgálása céljából is.

szénanátha, allergia, allergén, rhinitis allergica |

Gyógy-ír   Kisalföld | Kovács, T.

Tünetei

Időnként bőséges vizes orrfolyás mellett rohamszerű tüsszögés, orrdugulás, ennek következtében fejfájás, a fej teltségérzése, esetleg orr- és garatviszketés fordul elő. Főként gyerekeknél feltűnő a nyitott szájjal való légzés. Napközben krákogás, torokköszörülés, éjszaka garatcsorgás következtében köhögés is előfordul.

Vizsgálata

Orrtükrözéssel főként egyéb kóros elváltozás kizárása lehet fontos. Újabban a hagyományos orr-melléküreg röntgenfelvételek mellett főként idült esetekben a komputertomográfiás vizsgálat az orrpolip vagy idült melléküreg-gyulladás lehetőségét zárhatja ki. A fültüköri kép és hallásvizsgálat a szövődmények mértékéről adhat információt. Az orrváladékból készített kenet megfestésével az eozinofil sejtek mennyiségi viszonyai az allergiás hátteret valószínűsíthetik, de a helyi gyulladáscsökkentő kezelés terápiás effektusának lemérésére is jó lehet. Az orron kifújható levegő áramlásának mérését ritkán használják, inkább a tüdőgyógyászatban alkalmazhatóbb lehetőség.

Kezelése

Az orrüreg speciális anatómiai viszonyai miatt kezeletlen allergiás betegség esetén a szövődmények sokkal nehezebben kezelhetők, illetve a klinikai tüneteket még sokszínűbbekké tehetik.

1. Az orrnyálkahártya duzzanatával, az orrmelléküreget összekötő járatok eldugulásával azok szellőzése megszűnik, befertőződhetnek, mely jó táptalaj egy idült arcüreggyulladás kifejlődéséhez. Ugyanígy a hallójárat eldugulásával krónikus fülészeti problémákat okozhatnak.

2. Másodsorban a gátolt orrlégzés miatt a szájlégzés eredményeképpen a levegő megfelelő szűrése és párásítása nem történik meg, a szennyező anyagok egy része nem csapódik le, így juthat le a mélyebb légutakba, amely az asztma kialakulását segítheti.

3. A tartós orrdugulás az éjszakai nem alvás, légszomj, esetleges szaglászavar, kellemetlen étkezés során hosszabb idő alatt komoly életminőség-romlással járhat. Ezért fontos a diagnózis felállítása után a megfelelő terápia, gyógyszerek beállítása.

Fontos, hogy a vény nélkül kapható, orrcseppek csak időlegesen oldják az orrdugulást, egyéb tünetekre pedig hatástalanok, tartós adagolásuk mellett pedig az orrnyálkahártyát tönkreteszik. Ezért fontos a megelőző vagy gyulladáscsökkentő gyógyszer alkalmazása.

Általában tablettával érdemes kezdeni, és szükség esetén gyulladáscsökkentő lokális orrspray alkalmazásával kiegészíteni. Az esetek nagy részében a két szer együttes alkalmazása, ha a megfelelő időben szezon előtt egy héttel korábban már használatba kerül, és a szezonban végig mindennap alkalmazzák, akkor a tünetek tartós csökkenésével jár.

szénanátha, allergia, allergén, rhinitis allergica

2007-11-21 14:27:31

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop