Hirdetés

Segítség a szénanáthától szenvedőknek

A május az asztma és az allergia hónapja. A tavaszi és a nyári allergia rendkívül elterjedt, legfőképp azért, mert az évnek ebben a szakában igen sok allergén növény virágzik.

szénanátha, pollen, allergia, immunrendszer, anti-IgE |

InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Dobos, L.

Pollent termelnek a füvek, a fák és a virágok egyaránt, és ha a beteg ilyenkor csak egyet szippant a levegőből, máris kitör rajta a tüsszentés, a könnyezés, és a viszketés, és ez így megy az év hátralevő hat hónapjában.

A védekezés lehet gyakorlati, azaz becsukjuk az ablakot vagy bent maradunk a szobában, ha magas a levegő pollentartalma. Ám sok beteg csak gyógyszerrel képes elviselni ezt az időszakot. A gyógyszerek között vannak elsősorban az antihisztaminok, de használatosak a gyulladáscsökkentő orrcseppek is, melyek közül sok vény nélkül is kapható.

Most azonban egy teljesen új megközelítés alapján kidolgozott gyógyszerről számolnak be amerikai kutatók.

– Az eredmények mindeddig ígéretesek – mondja dr. Lanny Rosenwasser, az amerikai allergológus-társaság elnöke, denveri kutató.

Mindegy, mire allergiás valaki, az alapvető folyamatok hasonlóak a szervezetben. A kulcsszerepet az IgE-nek nevezett immunrendszeri antitest játssza.

A pollenek a szervezetbe kerülve az IgE antitestekhez kötődnek, amelyek viszont a bazofileknek nevezett, a tüdőt, a bőrt és a nyálkahártyákat borító molekulákhoz. Ennek eredménye a gyulladás, miknek következtében a hisztamin elárasztja a szöveteket. Ekkor kezdenek az orr erei és szövetei megduzzadni, az idegvégződések pedig érzékenységgel reagálnak.

Éveken át a hisztamintermelés megakadályozása, blokkolása volt a kezelés alapja, az új módszer azonban teljesen más. Az anti-IgE megköti az IgE-t, megelőzve ezzel, hogy aktivizálódjon, és gyulladásra serkentse a sejteket. A szervezetet mintegy „becsapják”, hogy nincs jelen benne allergén anyag.

Az új szer nem allergénspecifikus, azaz alkalmazható étel és gyógyszerérzékenység esetében is.
szénanátha, pollen, allergia, immunrendszer, anti-IgE

2005-06-10 10:24:30

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop