Hirdetés

Hol nyaraljon az allergiás gyermek?

A válasz nagyon egyszerűnek tűnhet: megfelelő megelőző gyógyszerek birtokában bárhol.

allergia, allergiás gyerek, nyaralás |

Gyógy-ír   Kisalföld | Dobra, G.

Mégis a legtöbb jóérzésű szülő legalább a nyár folyamán szeretné, ha gyermeke nem kilószámra szedné a gyógyszereket, így jogos az a kérdés, hogy melyek azok a körülmények, amelyek allergiás betegek számára optimális lehetőségeket biztosítanak a gyógyszermentes, vagy legalábbis kevesebb gyógyszerszedéssel terhelt pihenéshez.

Természetesen nem mindegy, hogy valaki házi allergénekre, például háziporra vagy állati szőrre érzékeny vagy pedig a különféle virágporok valamelyikére.

Házipor vagy állati szőr érzékenység esetén viszonylag könnyebb a megoldás, a pormentes környezet, az allergiát kiváltó állatok elkerülése már önmagában jótékony hatású lehet. Hegvidéken a levegő hőmérséklete, illetve páratartalma nem kedvez a házipor-atkák elterjedésének, így körülbelül 1000 méteres tengerszint feletti környezetben a házipor-atka allergiások általában jelentősen megkönnyebbülnek.

A pollenallergiások esetében nehezebb a helyzet, hiszen a fák, füvek, gyomnövények virágporát a szél messzire képes elszállítani. Fontos tudni, hogy délről északra, illetve alacsonyabb fekvésű területről a hegyvidék felé haladva egyre késik a különböző allergiát okozó növények virágzása, amit a nyaralás idejének megtervezésekor érdemes számba venni. Magasabb hegyvidékeken a nálunk elterjedt gyomnövények, így a parlagfű is sokkal kevésbé elterjedtek, ami főleg az ezekre a növényekre allergiás betegek számára jelenthet segítséget. Tengerek mellett, főleg ha az uralkodó széljárás a víz felől jön, nagyságrendekkel kisebb a levegő pollentartalma, amit szerencsésebb körülmények között élő betegeink érvről évre ki is szoktak használni néhány hetes panaszmentesség elérése céljából.

Érdemes tudni azt is, hogy az allergiás panaszokat pszichés feszültség, kimerültség jelentősen fokozhatja, így a nyári kikapcsolódás, pihenés már önmagában is jótékony hatású lehet. Amennyiben viszont az allergiát kiváltó tényezőket nem sikerül teljesen kiküszöbölni, a mai korszerű, mellékhatásoktól gyakorlatilag mentes gyógyszerek többnyire hatékony segítséget nyújtanak a panaszok megszüntetésében.

allergia, allergiás gyerek, nyaralás

2007-11-21 14:20:14

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop