Hirdetés

Az őszi-téli légúti allergia (II.)

1870 óta ismert, hogy bizonyos gombaspórák belégzése légzőszervi allergiás tüneteket idézhet elő.

allergia, állatszőr, allergén, gomba |

Gyógy-ír   Kisalföld | Kovács, T.

E század elején ezt többen megerősítették, illetve bizonyították. A légúti allergiás betegek gombaérzékenysége tág határok közt mozog, 5 és 29 százalék. Ez természetesen nem jelent minden esetben csak gombaspóra-érzékenységet. Ennek bizonyítása nem könnyű feladat, ugyanis:
  • a gombaspóra meghatározása és tisztított, diagnosztikus célú allergén előállítása nehéz;
  • a gombaspóra általában nem szezonális megjelenésű;
  • bizonytalan a belélegzett spóra, illetve az allergiás tünetek közti közvetlen kapcsolatot megtalálni;
  • számtalan gombaspóra, illetve konidium található közvetlen környezetünkben.

A gombák az ember számára hasznosak és károsak is lehetnek. Vannak elhalt szerves anyagokból táplálkozók és vannak emberen, állaton, növényen élősködő paraziták. Emberi szervezet számára hasznos erjesztő és élesztő fajok, illetve súlyos allergiás megbetegedést okozók egyaránt. Életképességük szintén változatos, egyesek spórái 80 százalékban csíraképesek (Alternaria), mások csupán 6 százalékban (bazidiospórák). Ahol megfelelő nedvesség és oxigén van, ott mindenhol előfordulnak, s ha a spóratermelést követően száraz, meleg, szeles idő van, nagy tömegben a levegőbe kerülnek, s a légmozgással nagy területekre elszállítódnak. Az első fagyok beálltával az elpusztult, nagy tömegű szerves anyag igen kedvező a gombák megtelepedése, fejlődése céljából. Így a késő őszi időben, mikor a pollenektől már mentes a légkör, egy már korábban is kimutatható allergén mennyisége nő meg, környezetünkben a gombaspóra.

Elterjedésük igen változatos:

  • Szabad földön: komposztban, szeméttelepeken, avarban, rothadó gyümölcs, korható fa stb.
  • Életterük: fürdőszoba, pince, padlás, kórterem, bútor, ágynemű, hűtőszekrény
  • Munkahelyeken: malom, pékség, tejüzem, élelmiszer-feldolgozás, fatelep.

A penészgombák a leggyakrabban előforduló allergiát okozó gombaféleségek. Rendkívül jól alkalmazkodó, hosszú szálacskákból álló spórái csak mikroszkóppal láthatók. Növekedésükhöz a meleg és magas relatív páratartalmú környezet az ideális. A penészgombák életciklusa különböző, ezért spóráik kimutatása nehéz, melyet még a légáramlás is befolyásol az alábbiak mellett:

  • hőmérséklet,
  • légkör páratartalma,
  • évszak,
  • uralkodó széljárás.

Egyes fajok nedves, esős időben juttatják spóráikat a levegőbe, míg mások inkább szél útján, erősebb széljárás, alacsony páratartalom mellett találhatók meg. A diagnosztikus nehézségek ellenére a legfontosabb szabadtéri gombafajták az alternária és cladosporium. Lakásainkban aspergillus és penicillinum fordul elő leggyakrabban. Lakáson belül ablakok alja, mennyezet és szobafalak élei mentén gyakran fordulnak elő (panellakásokban gyakran alakulnak ki hőhidak miatt). Rosszul fűtött lakásokban bútorok mögött gombásodhat be a fal. Különen érdemes odafigyelni a vizes helyiségek, a kád, a mosdó mögötti falra, csempefugák réseire. Nagy mennyiségű talajgomba tartható lakásaink virágcserepeiben. Faszerkezetű házak, lambériázott falfelületek, tetőterek faburkolatain farontó gombák előfordulása lehetséges.

Ételek közül a téliszalámira, camemberre, rokfortra és egyéb sajtféleségekre, erjesztett italokra, illetve tejtermékekre kell különösen odafigyelni gombaérzékenyek számára.

Tanácsok a penészgomba mennyiségének csökkentésére

1. Lehetőleg cserepes növényt a hálószobában ne tartson. A cserepes növények földjét időnként érdemes cserélni, a földfelületet homokréteggel lefedni. A nappaliban is inkább kis vízigényű növényeket tartson.

2. Az épületek igénytelen szerkezeti megoldásai - a lég- és páraáteresztő képesség figyelmen kívül hagyása az építőanyagok kiválasztásánál - hőhidak kialakulásával kedveznek a páralecsapódásnak és így a penészgomba megtelepedésének. Így fontos a házak hőszigetelésének rendbetétele, gombanövekedést gátló festékek, gombaölő fakonzerváló szerek használata, például diszperzit helyett.

3. A konyhai szemetesedény tisztán tartása igen fontos, romlott, penészes ételeket azonnal dobjon ki. Kenyérhéj, gyümölcs, ételmaradék, mosatlan üveg ne váljon a penészgomba tenyészhelyévé. Zárt hűtőszekrény pár napos áramtalanítása után könnyen elszaporodhat a penészgomba!

4. Ha teheti, a lakásban minél több mosható falfelületet alakítson ki. Ha a tapéta elemelkedik a faltól, az a penészedés egyik jele lehet, ebben az esetben távolítsuk el a tapétát.

5. A penészgomba legkedveltebb élőhelye a fürdőszoba. A csempe gyakori lemosása mellett érdemes gyakran ellenőrizni a sarkokat, mosdókagylók alját.

6. Mosott ruhát nem szabad a lavórban tartani, mosás utáni azonnali teregetés javasolt.

7. Tartson minden ruhát szekrényben, lehetőleg zárva tartott szekrényajtók mellett. A gyapjúruhákat tegye műanyag ruhazsákba.

8. Tollpárnákat érdemes kicserélni szintetikus szivaccsal töltött párnákra. A tolltöltet könnyen penészes lesz, különösen, ha nedvesebb környezetben tárolja. Érdemes gyakran tűző napon szellőztetni az ágyneműket. A tollpárna a háziporatka kedvenc tartózkodási helye is, illetve mint korábban szó volt róla, a penészgomba az atka táplálékául is szolgál.

9. Télen a nedves csizmákat és cipőket is gyakran szellőztessük ki, ugyanis a penészgomba hamar megtelepszik rajtuk.

10. Vegyen a lakásba páratartalom-mérő higrométert és tartsa a levegő relatív páratartalmát lehetőleg 30-50 százalék között. A levegő páratartalmát párologtatással emelni, szellőztetéssel, a hőmérséklet csökkentésével mérsékelni lehet. Figyelem! - A penész nem szüntethető meg sem forralással, sem sütéssel. Légszűrők használatával is lehet próbálkozni.

allergia, állatszőr, allergén, gomba

2007-11-21 14:09:36

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop