Hirdetés

Az allergiáról nyáron

Akinek életében soha nem volt még allergiás panasza - de a májusi "havazásban" tapasztalja a nyárfák kis finom magszőreinek szállingózását és netán egyet-egyet tüsszent -, nem feltétlenül kell szénanáthára gondolnia.

allergia, pollen, nyárfa |

Gyógy-ír   Kisalföld | Kovács, T.

Sajnos sok helyen úgy vélik, hogy a nyárfa az allergia fő okozója, és emiatt sok fa áldozatul esik, ugyanis a hazánkban őshonos rezgő, a fehér és fekete nyárfa sok helyen fellelhető. A jegenye és a kanadai nyárfa már hibrid faj. Szélbeporzású virágát február végétől április végéig szórja nagy mennyiségben, de a közhiedelemmel ellentétben alig okoz allergiát.

A levegőben kavargó magszőrök csak mechanikai ingert okozhatnak a szem kötőhártyáján. A mélyebb légutakba csak a 20 mikronnál kisebb részecskék juthatnak be, ezek a magszőrök viszont szemmel látható nagyságúak. Igaz, hogy a különböző pollenek a magszőrökön megtapadhatnak, így azok csoportos, nagyobb távolságra való eljutását segíthetik. Sajnos a nyárfa intenzív pihehullatása egybeesik a pázsitfűfélék virágzásával, így az esetek 80%-ában inkább a fű virágpora okozza az allergiás tüneteket.

Virágzó fűfélék

Magyarországon kb. 240 fűféle él, és ezek Európában a legjelentősebb allergiát okozó növények közé tartoznak. Bár a fűfajták különböznek egymástól, többségük mégis 10-30 cm nagyságú, lágy szárú, füzérszerű, kalászvirágzattal rendelkező, szélbeporzású növény. Virágzási időszakban - mely általában április végétől július végéig tart, de egyes fajok esetén ez akár szeptember végéig is elhúzódhat - bőségesen szórják pollenjeiket a levegőben. Hazánkban a legjelentősebb képviselői az angolperje, a rozsnok, a tarackbúza, a mezei komócsin, a csillagpázsit, a lándzsás útifű, ill. a gabonafélék közül a rozs, valamint a kukorica. Virágporszemcséinek fehérjekomponensei igen nagy hasonlóságot mutatnak, így elegendő az 5-6 leggyakoribb fűféleséget tartalmazó allergénkivonatot használni a bőrteszt elvégzésekor.

A betegség eredetének bizonyítása

A leggyorsabb, legegyszerűbb és legolcsóbb vizsgálati eljárás az allergiás betegségek kimutatására a Prick-teszt. A vizsgálat lényege: az alkarra cseppentett allergénoldatot lándzsával a bőr felületi hámjába juttatják, az arra allergiás személy bőre csalánkiütéssel, illetve kis vizenyős csomóval reagál. Rendszeresen használunk olyan tesztanyagot is, amely minden esetben pozitív, erős, értékelhető bőrpírt kell hogy okozzon a bőrön, ez az anyag a hisztamin. Az egyszerűbb értékelhetőség végett a szervezet számára közömbös anyagot is használunk, mely senkinél nem okozhat látható bőrreakciót, ez az anyag a fiziológiás konyhasóoldat.

Nagyon fontos, hogy vizsgálat előtt 3 nappal az allergiára ható gyógyszert el kell hagyni a sikeres értékelhetőség miatt. A lázas, fulladós beteg allergiatesztjét el kell halasztani, míg állapota stabilizálódik. Időseknél, ill. kisgyerekeknél az immunválasz, azaz a bőrreakció gyengébb. Nagyon fontos, hogy az utóbbi években az allergénoldatok tisztábbak, így az 5-6 évvel ezelőtt elvégzett pozitív bőrreakcióval való összevetés nem mindig objektív. Abban az esetben, ha a bőrteszt elvégzésére nincs mód, vérvétel során a szervezetben levő IgE ellenanyagok kimutatásával következtetni lehet a szervezet allergiás válaszreakciójára, ez a vizsgálat viszont nem olyan érzékeny. Drága vizsgálat, és az eredményre hónapokat kell várni.

Természetesen minden allergiára való gyanú esetén igen fontos a pontos és részletes anamnézis, azaz kórelőzmény felvétele. Mióta vannak tünetek, melyik időszakban jelentkeznek leginkább, és mennyiben befolyásolja az időjárás és a környezet. Az allergiás betegségre való hajlam genetikailag meghatározott, így egyenes ági rokonoknál gyakoribb a családi halmozódás. Tehát igen fontos a család allergiás feltérképezése, melynek a megelőzésben van igen döntő szerepe. Már a családtervezéskor is érdemes figyelembe venni ennek a rizikóját.

Ismerni kell a gyógyszerek mellékhatásait

Nem árt tudni, hogy egyes allergiára ható gyógyszerek (főként az orvosilag első generációs antihisztamin-készítmények) szintén álmosságot, a koncentráció csökkenését okozhatják. A legújabb, harmadik generációs tabletták ezektől a mellékhatásoktól már mentesek (antihisztaminok: allergiás reakciót csökkentő gyógyszerek).

Igen fontos, hogy az allergiára ható megelőző készítményeket- antihisztamin hatású, illetve gyulladáscsökkentő szteroidtartalmú gyógyszerek- a szezon előtt, még panaszmentes időszakban kell elkezdeni szedni és a szezon végéig (pl. pázsitfűfélék esetén augusztusig, parlagfű-, illetve feketeüröm-érzékenység esetén október végéig) javasolt tartós szedésük, illetve inhalációjuk (belélegezésük). Sajnos az antihisztaminok szájon keresztül történő szedése mellett nem mindig érhetünk el tünetmentességet, ilyen esetben igen jó hatású gyulladáscsökkentő lokális készítmények, orrspray, illetve inhalációs aeroszolok állnak rendelkezésünkre. Ezek kombinált használata nem ritka. Az antihisztamin-tartalmú gyógyszerek a fulladás, köhögési rohamok, asztmatikus tünetek kezelésére nem elegendőek, illetve nem is mindig hatnak. Ilyen esetben hörgtágító, illetve gyulladáscsökkentő inhalációs készítményeket javasolunk inkább. Ezek gyorsabb hatás mellett kis gyógyszermennyiség bejuttatásával kevés mellékhatást okozhatnak.

Fontos tudni!

Fontos tudni, hogy az inhalációs (belélegezhető) szteroidtartalmú szerek alkalmazása után minden esetben a szájat vízzel ki kell öblíteni az esetleges mellékhatások elkerülése, rekedtség, szájüregi gombásodás megelőzése céljából. Esetleges torokszárazság, rekedtség esetén gyógyvíztartalmú permetet is használhatunk kiegészítő kezelésképpen, mely a patikában vény nélkül kapható. Ha a tünetek pár nap alatt nem múlnak, szakorvos felkeresése ajánlott.

Kirándulás előtt tájékozódjon!

Az orrjáratok pollenmentesítésére, átmosására alkalmas lehet a tengervíztartalmú orrspray. Ha már a tengervíznél tartunk, például a parlagfű-allergiások számára a tengerparton való tartózkodás vagy a magas hegyekben- főként fenyvesekben- történő kirándulás is jó hatású lehet. Nem árt tudni, hogy a Földközi-tenger vidékén őshonos ciprusok, borókák inkább csak tavasszal okozhatnak panaszokat, míg a falgyom inkább a nyári időszakban jelenthet problémát az arra allergiás személy számára. üdüléskor a helyszín megválasztása fontos lehet, különösen az augusztusi Balaton-parti pihenés okozhat nem várt meglepetéseket a parlagfűérzékenyek számára. Nagy segítséget jelenthet az országban egyre több centrumban működő aerobiológiai hálózat állomásainak pollenjelentését figyelembe venni, különösen kiránduláskor, üzleti útra. így Budapest és Győr mellett Kecskemét, Pécs, Békéscsaba, Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Szekszárd, Szolnok és Zalaegerszeg is szolgáltat információkat a helyi pollenviszonyokkal kapcsolatban.

Hazánkban is több tavas barlang van. A barlang mikroklímája kedvező lehet, akár sóbarlang turisztikai programjának beiktatásával. Nagyon fontos a nyaralás, nemcsak a helyszín, hanem a stresszmentes környezet megteremtése miatt is, a munkahelytől távol, családi, baráti körben. A sport, a rendszeres mozgás mellett különösen az úszás, a vízi játékok javasoltak a virágpor-allergiások számára.

Nagyon fontos, hogy az allergiára beállított gyógyszereket magunkkal vigyük és az egész nyaralás idejére megfelelő mennyiségben tartalékoljuk. Az asztmások légúti megfázás esetén a köhögéses, fulladásos panaszok fokozódására számíthatnak. Ilyen esetben a tüneti szer, hörgtágító gyógyszer alkalmazása elengedhetetlen. Ha a beteg állapota nem javul, természetesen háziorvos vagy szakorvos felkeresése javasolt.

allergia, pollen, nyárfa

2007-11-21 14:06:34

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop