Hirdetés

Allergiás nátha - rhinitis allergica

A levegőben lévő allergének által okozott leggyakoribb megbetegedés.

allergia, nátha, rhinitis |

Gyógy-ír   Kisalföld | Kovács, T.

A tüsszögési rohamok, a vizes orrfolyás és az orrdugulás igen jellemző tünete. Az esetek egy részében társulhat szemviszketéssel, könnyezéssel, melyet allergiás kötőhártya-gyulladásnak (conjuctivitis allergica) hívunk, mely ritkán önálló betegségként is szerepelhet. A szezonális allergiás nátha leggyakrabban 10-30 éves kor között jelentkezik.

Az orrfolyás vízszerő, szinte folyamatos, az orrdugulás inkább az esti, illetve kora reggeli időszakban fordul elő. A szaglászavar mellett ritkábban az ízérzés zavarával, torokszárazsággal is találkozhatunk a szájpadviszketés mellett.

A szénanátha tüneteinek hevessége az életkor előrehaladtával csökken, de ritkábban a betegség idősebb életkorban is kezdődhet. A terhesség, pubertás, klimax, de akár a menstruáció mint hormonális tényezők, vagy a pajzsmirigy hormonszintcsökkenésével járó betegségben az allergiás légúti tünetek súlyosbodásával is számolhatunk.

Az igen intenzív tünetekkel járó tavaszi-nyári szénanáthához a pollenszezon megszűntével akár egész évben enyhébb tünetek képében jelentkező "ismeretlen eredetű" vagy idiopátiás nátha is társulhat.

Ebben az esetben az allergén nem igazolható, de erős szagok, mint illatszerek, oldószerek, festékek, hígítók, vegyszerek, dohányfüst, kipufogógáz, fénymásoló által kibocsátott ózon, vagy akár a levegő hirtelen hőmérséklet- és páratartalom-változásával is összefüggő tényezők provokálhatják, kiválthatják a tüneteket.

Gyógyszerek: az érösszehúzó tartalmú lokális orrcseppek tartós adásával az átmeneti javulás után akár visszafordíthatatlan orrnyálkahártya-károsodással is számolhatunk a panaszok tartós megléte mellett, aminek semmi köze a pollen okozta allergiához.

Bizonyos gyakran használt vérnyomáscsökkentő szerek (ACE-inhibitorok, bétablokkolók), fogamzásgátló tabletták, mozgásszervi betegségekre adott fájdalomcsillapítók, nem szteroid gyulladáscsökkentők is kiválthatnak szénanáthához hasonló tüneteket.

Ezért fontos tisztázni gégészeti, allergológiai, esetleg egyéb vizsgálattal, mi lehet a betegség oka, mert a gyógyítás eredményessége csak a megfelelő terápiától várható.

A tiszta, szabad légzés a korszerű asztmakezelés mellett ma már elérhető.

A gyógyszeres kezelés lehetőségei

Az orrüreg és a felső légutak tartós allergiás gyulladása az utóbbi években egyre hatásosabb gyógyszerek használatával jól kezelhető. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a betegnek a pollen okozta szezonban végig gyulladáscsökkentő szereket kell alkalmaznia a tartós tünetmentesség, illetve az erős panaszok mérséklésére. Három nagy gyógyszercsoport tartozik ide.

1. Az antihisztaminok a legdivatosabb "allergiás" szerek. Az új, nem álmosító, mellékhatással nem rendelkező szerek igen gyakran alkalmazott gyógyszerek a gyerekek és felnőttek körében egyaránt, mivel tabletta, szirup vagy csepp formában is adható.

Veszélyes munkakörben dolgozók, illetve gépjárművezetők esetleg csökkentett dózissal kezdjék a gyógyszeres kúrát.

Lokális használatra orrspray formában is létezik hasonló hatóanyagú gyógyszer. Mindezek megelőző szerek, bizonyos allergiás folyamatot gátolnak, ezért lehetőleg pollenmentes időszakban érdemes a terápia indítása lehetőleg a panaszok megjelenése előtt 1-2 héttel.

2. Szintén az allergiás folyamat mérséklését érhetjük el a kromoglikát-tartalmú szerekkel.

3. A legszélesebb választékot a szteroid- (mellékvesekéreg-hormon) tartalmú, gyulladáscsökkentő hatású lokális szerek képviselik. A helyi gyulladáscsökkentő aktivitás tekintetében az újabb szerek igen hatékonyak és a vizes oldatú, mechanikus porlasztással a mellékhatás minimalizálása mellett teljesen természetbarátok is. (Nem tartalmaznak freontartalmú hajtógázt, így ózonbarátok!) Szintén megelőző szerek, így a szezon teljes tartalma alatt javasolt adásuk a megfelelő terápia biztosítása céljából.

A gabonafélék közül a rozs a leggyakoribb allergiaokozó.

4. A hagyományos, orvosi vény nélkül is kapható orrcseppek választéka is bőséges, alkalmazásuk csak erős orrdugulás kivédésére javasolt. Tüneti szerek, tehát hatásuk hamar bekövetkezik, de a gyulladáscsökkentő, illetve allergiafolyamatot mérséklő gyógyszerek nélkül hatástalanok. Az orrlégzés biztosítása után használjuk mindig a megelőző orrspray-ket az előírásnak megfelelően. Újabban tabletta kiszerelésben is megjelentek a piacon.

Használatuk szívkoszorúér-megbetegedés, fokozott pajzsmirigyműködés, cukorbetegség és glaukóma esetén nagy körültekintést igényel. Használatuk ne haladja meg a 7-10 napot. Nagyon fontos, hogy a terápia megválasztásakor a beteg korát, a betegség súlyosságát, egyéb társbetegségeket, munkakört és nem utolsósorban a beteg együttműködését is figyelembe kell venni. A drága, ugyanakkor igen hatásos gyógyszerek a nem megfelelő alkalmazáskor hatástalanok lehetnek. A gyógyszerek felírása a legtöbb esetben szakorvos javaslatához kötött, jelentős anyagiteher-mérséklés mellett, a társadalombiztosítás 90 százalékos támogatásával.

allergia, nátha, rhinitis

2007-11-21 13:52:34

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop