Hirdetés

Allergiás nátha (2)

Az allergiás megbetegedések előfordulása az utóbbi időben megszaporodott. Ennek oka pontosan nem ismert. Az allergiás hajlam örökölhető, de az allergia megjelenését a környezeti tényezők elősegítik. A környezetszennyezés, különösen a légszennyezés fontos kiváltó faktor lehet.

allergia, nátha, rhinitis |

Gyógy-ír   Kisalföld | Fücsek, M.

Megelőzés és kezelés

A megelőzés általános szempontja a tiszta levegő, a megfelelő táplálkozás, a testmozgás és a lelki egyensúly megteremtése.

A megelőzés egyéni szempontjai a jó orrlégzés, az orr- és melléküreg idült betegségek megelőzése, illetve gyógyítása.

Ha lehetséges az allergiát kiváltó ok elkerülése, illetve megszüntetése. Erre azonban csak korlátozott lehetőségeink vannak. A házi porban található atka ellen hatásosan védekezhetünk az úgynevezett atkátlanító szerek alkalmazásával, gyakori szellőztetéssel, sima, jól portalanítható felületek kialakításával, és a megfelelő ágyneműcserével. A parlagfű-allergia ezen növények kiirtásával csökkenthető, illetve megelőzhető. Ezen intézkedések ha nem vezetnek eredményre, úgy ezekkel párhuzamosan el kell kezdeni az allergia elleni kezelést.

Ritkán lehetőség van deszenzibilizációra. Ez azt jelenti, hogy az allergiát okozó anyagot emelkedő dózisban a szervezetbe juttatjuk, mintegy hozzászoktatjuk a szervezetet az illető anyaghoz. Amennyiben a deszenzibilizálásra nincs lehetőség, el kell kezdeni az allergiaellenes kezelést. Ez lehet helyi (orrcsepp, orrspray) vagy általános (tabletta, injekció).

A kezelés hatására a tünetek fokozatosan csökkennek, jó esetben megszűnnek. Ezután a gyógyszerek csökkenthetők. Meg kell keresni azt a legkisebb gyógyszeradagot, ami mellett még nem jelentkeznek a panaszok, és ezt a kezelést tartósan folytatni kell egészen addig, míg a kiváltó ok (pl. virágpor) fennáll. Legtöbbször hónapokig, máskor évekig szükséges a kezelés, emiatt rendszeres szakorvosi ellenőrzés szükséges.

allergia, nátha, rhinitis

2007-11-21 13:52:15

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop