Hirdetés

Allergiás nátha (1)

A rhinitis (nátha) az orr és melléküregek nyálkahártyájának gyulladásos reakciója, amelyet orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés és viszketés jellemez. Előfordulása tömeges, tünetei kínzóak, következtében romlik az életminőség.

allergia, nátha, rhinitis |

Gyógy-ír   Kisalföld | Fücsek, M.

Az összes rhinitis 2/3-a allergiás eredetű, gyakorisága Európában 5-15 százalék. Az elmúlt évtizedben gyakorisága jelentősen emelkedett. Az allergiás nátha előfordulása 4-5 éves korban kezd nőni és fiatal felnőttkorban a legnagyobb, időskorban gyakorlatilag nincs.

Arc és orrmelléküregek elhelyezkedése.

Az allergia multifaktoriális (több okra visszavezethető) megbetegedés. Genetikusan meghatározott, de külső hatások eredményeként alakul ki.

A klasszikus allergiás nátha a "szénanátha". A virág pollenjei a légzés folytán az orrnyálkahártyán megtapadnak és ellenük, mint idegen anyag ellen, a szervezet ellenanyagot termel. Az ellenanyagok aztán a virág pollenjeivel összekapcsolódnak, és ez az összekapcsolódás a szervezetben, nevezetesen az orr nyálkahártyáján gyulladásos reakciót okoz.

Az allergia kimutatása ezen történések kimutatása. Azt keressük, hogy van-e ellenanyag a szervezetben. Ha valaki a virágporra allergiás, akkor a vérében ellenanyagok mutathatók ki, ez ma már laboratóriumi vizsgálattal igazolható. Ha az allergiát kiváltó anyagot a bőrére helyezzük és a bőrt megkarcoljuk, akkor a kiváltó anyag találkozik az ellenanyaggal és helyi gyulladásos reakció lesz a következmény allergia esetén. Az orrnyálkahártyára juttatott anyag kiváltja a jellegzetes tüneteket (provokációs teszt).

Az allergia felismerését végül a kórtörténet és az orr vizsgálata is elősegíti. Az allergiás orrnyálkahártya minden egyéb behatásra (hőmérséklet, mechanikus behatás, szagok stb.) is szénanáthás tünetekkel reagálhat. Az allergia következtében az orrnyálkahártya vérbősége fokozódik, megduzzad, bő, híg váladék termelődik, kínzó orrviszketés, tüsszögés jelentkezik. A gyulladt orrnyálkahártya bakteriálisan felülfertőződhet, melléküreg-gyulladás alakulhat ki, de a már meglévő melléküreg-gyulladás is súlyosbíthatja a kórképet.

allergia, nátha, rhinitis

2007-11-21 13:51:56

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop