Hirdetés

A tavaszi nagytakarítás veszélyei

Lehet, hogy afféle rítus a tavaszi nagytakarítás, de gondoljuk meg jól, mielőtt leporoljuk a hűtő tetejét, vagy kiporszívózunk a kanapé alatt.A házipor tele van szennyező anyagokkal.

házipor, allergia, atka |

InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.


Egyes mérgező vegyi anyagok, mint az ólom, a baktériumölő szerek, a poliklór-bifenilek és a policiklikus aromás hidrokarbonátok minden háziporban megtalálhatók. Az olyan egyszerű tevékenységek, mint a portörlés vagy a porszívózás felkavarják a port, amelyet aztán belélegezünk.

Az emberek idejük 90 százalékát zárt térben töltik, a tudósok azonban mégis csak nemrégiben kezdték el az adatok gyűjtését a levegő beltéri szennyezettségéről.

Évtizedek óta sokkal több figyelmet fordítottunk a külső légszennyezésre, az ipari létesítmények vagy a járművek által kibocsátott mérgező anyagokra – mondja Ferro. – Csak néhány éve kezdtük el komolyan vizsgálni az otthon vagy az iroda levegőjének minőségét, és az esetek többségében azt állapítottuk meg, hogy a kinti levegő jóval tisztább, mint a benti.

A jelenleg folyó kutatások arra irányulnak, milyen a hatása a felkavart pornak, és meddig maradnak meg a légszennyező anyagok szobai körülmények között.

Egyes részecskék könnyen lerakódnak a felületeken, mások hosszabb ideig maradnak a levegőben. Egy részecske sorsa a mértétől és összetételétől függ, valamint attól, milyen tevékenység folyik az illető zárt légtérben.

Azt is vizsgálják, melyek azok a tevékenységek – akár a járás vagy a porszívózás, amelyek a legnagyobb koncentrációban kavarják fel a részecskéket.

Sok szennyező anyag egyáltalán nem párolog el. Ha valaki a svábbogaraktól való megszabadulás érdekében rovarirtót fúj szét, az sokáig benne marad a levegőben.

A vegyi anyagok egy bizonyos idő elteltével aztán kötődhetnek a felületekhez, de a porszívózással vagy egyszerűen csak a szőnyegen való járással újra felkavarodnak. A vegyi anyagokat nemcsak belélegezhetjük, hanem a szennyezett felületek érintésével bőrön át is hatnak.

A háztartások azért „nem mérgező szemétdombok”. Vannak egyszerű módok arra, hogyan lehet a szennyezési ártalmakat csökkenteni.

Olyan sokféle vegyi anyagot használunk a háztartásban, hogy nehéz elkerülni a károsakat. Fogyasztóként arra kell törekedni, hogy elérjük, a gyártók pontosan tüntessék fel a flakonokon az összetételt, hogy tudjuk, mit viszünk be az otthonunkba. Az aeroszolos palackok használatánál ügyeljünk arra, hogy közvetlenül a célzott területre permetezzük a szert, ne lélegezzük be, és vigyázzunk háziállatainkra is.

Ha kint hagyjuk a cipőnket az ajtó előtt, azzal sok szennyező anyag lakásba jutását tudjuk megakadályozni. És gondoljuk meg kétszer is, lerakatunk-e faltól-falig padlószőnyeget. Ha porszívózunk, port törlünk, festünk vagy sütünk, fontos a megfelelő szellőztetésről gondoskodni. Nem elég ablakot nyitni, a huzattal vagy a ventillátor használatával fokozhatjuk a szellőztetés hatását.

házipor, allergia, atka

2016-03-22 14:23:45

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop