A kellemetlen pollenek

Az allergiás betegségek szinte már népbetegségnek számítanak, hiszen előfordulásuk a népességben 20-25 százalékra becsülhető.

Légúti allergiás betegségek

A légúti allergiák a leggyakrabban előforduló allergiás megbetegedések.

A szénanátha orrviszketéssel, heves tüsszögéssel, vizes orrfolyással, orrdugulással jár. Csatlakozhat hozzá szemviszketés, könnyezés, a kötőhártya vörössége és duzzanata, vagyis a kötőhártya-gyulladás tünetei.

Az asztma rohamokban fellépő nehézlégzés, sípoló légzés, köhögés formájában jelentkezik. A rohamok főként éjszaka és hajnalban, de a nap bármely szakában is kialakulhatnak, látszólag különösebb kiváltó ok nélkül. Az esetek egy részében nem mutatható ki allergiás háttér. Máskor a tüneteket a légutakba jutó, allergiát kiváltó ágens, allergén provokálja.

A szénanátha, az allergiás kötőhártya-gyulladás és asztma felléphet évszaktól függetlenül és évszakhoz kötötten. Ez utóbbit bizonyos növények virágporai, pollenjei váltják ki. Ezek közül a legjelentősebb a parlagfű.

Néhány szó a parlagfűről

A felmérések szerint az allergiás betegek közel 60%-a parlagfű-allergiában is szenved. A parlagfű jelentőségét fokozza a hosszú virágzási, pollenszórási periódus (júliustól szeptemberig, októberig) és a növény meglehetősen gyakori, helyenként nagy tömegű előfordulása.

A parlagfű Amerikából, valószínűleg gabonaszállítmányokkal került át Európába. Gyors elterjedésének az az oka, hogy szinte elsőként, minden más növényt megelőzve telepszik meg a kevésbé gondozott területeken. Rendkívül szívós, életképes növény. Mára már nemcsak a parlagon hagyott területeken, hanem a városokban is megjelent. Kifejlett állapotban 20-150 cm magas, felálló szárú, dúsan elágazó, terebélyes növény. Levelei szárnyasan szeldeltek, sűrűn szőrözöttek.

A porzós virágok a hajtások csúcsán találhatók. A 15-35 db halványsárga, lecsüngő virág apró csészéhez hasonlít. A termős virágok a felső levelek hónaljában ülnek. A néhány leveles növények könnyen összetéveszthetők a virágoskertek kedvelt növényével, a bársonykával vagy más nevén büdöskével. Így a kiskertekben a gyomlálás közben megkímélhetjük a növényt. Júliustól októberig virágzik.

Nagy mennyiségű virágport termel. Egyetlen növény kb. 8 milliárd pollent bocsát ki a virágzási periódusban. Évente több ezer tonnányi kerül a levegőbe, amely nagy távolságokra elsodródik. A pollen igen aktív allergéneket tartalmaz, amelyek az orrnyálkahártyára kerülve másodpercek alatt képesek kidiffundálni. Így a tünetek szinte azonnal jelentkeznek.

A parlagfű-allergiában szenvedők az év mintegy négy hónapjában gyógyszeres kezelésre szorulnak. A megnövekedett pollenkibocsátás idején a tünetek megfelelő kezelés mellett is hirtelen romlást mutathatnak. A tünetek jelentősen rontják az életminőséget, megzavarják az éjszakai nyugalmat, csökkentik a teljesítőképességet és fáradtságot okoznak.

Ugyanakkor a kezelés költségkihatásai sem elhanyagolhatók. Az allergiás betegségek korrekt kivizsgálása és megfelelő gyógyszeres kezelése mellett szükség van széles körű társadalmi összefogásra, a növény elterjedtségének visszaszorítására.

A korai gyomlálás és gyakori kaszálás közérdek

A parlagfű elterjedésének megakadályozására leghatásosabb lenne tavasztól kezdve a korai gyomlálás, a növényt gyökerestül kihúzva. Eredményes a virágzás előtti kaszálás is. Ezt azonban többször kellene ismételni, mert a növény közvetlenül a talaj felett elágazik, ezek a részek a kaszálás után is megmaradhatnak, tovább növekedve virágozhatnak.

A mezőgazdasági területeken a vegyszeres gyomirtás vezethet eredményre. Nagyon fontos lenne, hogy allergiások és nem allergiások egyaránt ismerjék, felismerjék a növényt és lehetőségeiknek megfelelően ne hagyják virágozni, magot érlelni.

| parlagfű, pollen allergia, pollen naptár
2007-11-21 13:41:47


A parlagfűszezon még tart, de már a végéhez közeledik

A parlagfű pollenjére allergiások még kénytelenek elszenvedni az ezzel járó kellemetlenségeket, de a tünetek általában már jóval enyhébbek az egy-két héttel ezelőt...


A következő napokban is komoly tüneteket okozhat a parlagfű

A következő napokban is komoly panaszokat okozhat a parlagfű, a növény pollenjére allergiások tüneteit sok esetben csak a gyógyszeres kezelés képes valamelyest csillapí...


Csúcsidőszakába ért a parlagfű pollenjének szezonja

Az erősen allergén parlagfű pollenkoncentrációja az elkövetkező napokban országszerte jellemzően a nagyon magas tartományban alakulhat, és továbbra is magas szintet ér...


ÁNTSZ: kezdődik a parlagfűszezon

Augusztus elején országszerte megjelent a parlagfű virágpora a pollencsapdákban, a hónap második hetétől pedig már várhatóan mindenhol tüneteket okozó koncentrációb...


A tavaszi nagytakarítás veszélyei

Lehet, hogy afféle rítus a tavaszi nagytakarítás, de gondoljuk meg jól, mielőtt leporoljuk a hűtő tetejét, vagy kiporszívózunk a kanapé alatt.A házipor tele van szenny...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^