Hirdetés
Mit ehetnek a laktóz érzékenyek?
Ha a tejcukor, (laktóz) emésztése zavart szenved, akkor laktóz érzékenységről, illetve a laktóz intoleranciáról beszélünk.
A táplálékallergia terápiája a tüneteket kiváltó allergének elkerüléséből áll. A gyakorlatban azonban ez nagyon nehéz betartani, mert ezek más élelmiszerekben is előfordulnak, és rejtett jelenlétükkel számolni kell. Sokszor abban sem lehetünk biztosak, hogy ha az alapanyag nem is tartalmazza az allergént, vajon nem keveredett-e bele a gyártási folyamat során.
Tejpótlók
Az élelmiszeripar számos növényből készít tejtermékeket helyettesítő készítményeket. Legelterjedtebbek és legismertebbek szójából készülnek, de kapható a kereskedelmi forgalomban zab tej, rizs tej, köles tej és egyéb gabonafélékből készült tej, tejtermékek is, melyek jól helyettesítik a tejet laktóz intoleranciában, valamint a tejfehérje allergiában szenvedő betegek számára.
A gabonatejek:
- Magasabb fehérje, és kevesebb zsírtartalom.
- Nem tartalmaz koleszterint.
- A szójatej nem tartalmaz állati összetevőket.
- Laktóz érzékenyek fogyaszthatják.
2017-03-26 21:27:25