Hirdetés
Mi az a laktózintolerancia, és mit ehet a beteg?
A laktóz más néven tejcukor. Laktózérzékenységről (intolerancia) akkor beszélünk, ha a szervezet képtelen lebontani a bevitt laktózt.
– hasmenés
– puffadás
– bélgázok
– gyomorfájás
– gyomorgörcsök
Mely ételek tartalmaznak laktózt?
Elsősorban a tejtermékek, a tej, sajt, joghurt és a fagylalt, de megtalálhatók a következőkben is: tej, tejpor, tejszín, tejföl, író, túró, margarin.
Az alábbi élelmiszerekben rejtett laktózforrások lehetnek:
Kenyér, cukorkafélék, sütemények, virsli, felvágottak, húskrémek, szószok, desszertek, krémlevesek, csokoládés italok, saláta dresszingek.
A szervezetnek, elsősorban a csontoknak és a fogaknak nagy szükségük van kalciumra. Ha valaki nem fogyaszt tejet vagy tejterméket, az étrendjéből nem jut elegendő kalciumhoz.
A következő ételek, nem tejtermékek, jó forrásai a kalciumnak: lazac, szardínia, rák, brokkoli, kel, padlizsán, mandula, tofu, szárazbab, káposzta.
Az amerikai gyermekgyógyászok akadémiája 2006-ban új irányelveket adott ki a laktózérzékenységre vonatkozóan. Ezek szerint a tejtermékek igen fontos kalciumforrások, mind gyermekeknél, mind felnőtteknél.
A múltban azt javasolták a szakemberek, hogy a laktózérzékenyek kerüljék a tej és a tejtermékek fogyasztását, ma azonban uralkodó nézet az, hogy mivel egészségi károsodást nem okoz, meg kell keresni azt a tejterméket, amelyiket a laktózérzékeny szervezete a legjobban tolerálja, amelyiket a legkevesebb tünet és mellékhatás nélkül képes fogyasztani.
Yahoo
2010-08-16 11:34:29