Allergia lenne?

Náthás vagyok vagy szénanáthás? Az új kézkrémtől lettek kiütéseim? Sokan tesznek fel maguknak hasonló kérdéseket, ugyanis nem könnyű bizonyos tüneteknél meghatározni, vajon allergiás reakcióról van-e szó vagy valami másról.

allergia, ételallergia, szénantha, poratka, ételallergia, szénantha | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

Mindez nem meglepő, mert az emberek több mint felénél legalább egy valamire pozitív az allergiateszt. Az igazi allergiás reakció akkor következik be, ha a szervezet szokatlan immunválaszt ad valamire, ami általában ártalmatlan. A legtöbb allergiateszt a vérben az IgE (immunglobulin E) antitest szintjét határozza meg.

Az ételallergiát szokták leginkább tévesen diagnosztizálni. A legtöbb emberről, aki azt hiszi, allergiás valamelyik ételre, a teszt során kiderül, hogy nem igazi allergiás reakcióról van szó.

Bár az emberek közel 20 százaléka állítja, hogy ételallergiája van, vizsgálatok szerint a felnőttek mindössze két százalékánál mutatható ki valódi allergia. A szülők 30 százaléka állítja 6 év alatti gyerekéről, hogy allergiás, a tényleges eredmény csupán 6-8 százalék.

Hogyan lehet felismerni az allergiát?

Készítsünk listát a tünetekről, ezáltal gyorsabb lehet a segítség, mert megkaphatjuk a kezelés kulcsát.

Ha a listán például láz, zöldes-sárgás váladék, ízületi vagy izomfájdalom szerepel, valószínűbb a nátha. Ha azonban a tünetek tüsszögés, szemviszketés, könnyezés, víztiszta orrváladék, akkor minden bizonnyal allergiáról van szó. További jel lehet a panaszok időtartama: a tünetek 2-3 hétig vagy tovább is tartanak, nem közönséges nátháról van szó.

Ha a tünetek tavasszal erősbödnek, vagy akkor, ha magas a levegő pollenszennyezettsége, allergia lehet a panaszok hátterében. Ha viszont minden időszakban észleljük a tüneteket, lehet, hogy házipor, állatszőr vagy egyéb, a lakásban található dologra vagyunk allergiásak.

Az ételallergia esetében nemcsak a gyomor-bélrendszer tüneteit keressük, mint például a gyomorgörcs, hasmenés, felfúvódás vagy hányinger, hanem kiütéseket vagy légzőszervi tüneteket is. Hogy miért? Mert az ételallergia általában többféle reakciót is magába foglal. Ha csupán gyomor-bél panaszaink vannak, inkább intoleranciáról vagy esetleg ételmérgezésről lehet szó.

Néha orvosi vizsgálat nélkül szinte lehetetlen megmondani, hogy allergia lehet-e a panaszok oka. A legjobb példa erre a bőrallergia és a kontakt bőrgyulladás. Mindkettő irritálja ugyanis a bőrt, de csak orvosi vizsgálattal lehet megállapítani, miről is van szó. A gyógymód mindkét esetben azonos: kerülni kell az érintkezést azzal, ami az irritációt okozta.

Ha nem tudjuk eldönteni a tünetek alapján, allergiásak vagyunk-e, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

kép: sxc.hu
| allergia, ételallergia, szénantha, poratka
2017-03-12 21:55:42


Fruktóz- és szorbit túlérzékenység

A szorbit az egyik legelterjedtebb cukorpótló szer, melynek édessége fele a cukorénak, de ugyanannyi energiát szolgáltat elégetésekor. Eredetileg a kukoricalisztből nyeri...


A csapadékos területeken átmenetileg mérséklődhet a pollenterhelés

Ahol az átvonuló hidegfrontot csapadék is kíséri, ott az elkövetkező napokban átmenetileg lokálisan mérséklődik a pollenterhelés - közölte az Állami Népegészség...


Mit ehetnek a laktóz érzékenyek?

Ha a tejcukor, (laktóz) emésztése zavart szenved, akkor laktóz érzékenységről, illetve a laktóz intoleranciáról beszélünk.


Továbbra is erős a pollenterhelés

Továbbra is erős marad a pollenterhelés - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Facebook-oldalán csütörtökön


Allergia lenne?

Náthás vagyok vagy szénanáthás? Az új kézkrémtől lettek kiütéseim? Sokan tesznek fel maguknak hasonló kérdéseket, ugyanis nem könnyű bizonyos tüneteknél meghatár...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^