Hirdetés

Tojás- és szójaallergia

A táplálékallergia az élet minden területét érinti, és gyökeresen változtatja meg az allergiás egyén addigi életvitelét.

tojásallergia, szójaallergia, táplálékallergia |

InforMed Hírek14   InforMed


Világszerte ugyanaz a 2-3 táplálék számít a leggyakoribb allergénnek, de ha a helyi jellegzetes allergéneket keressük, akkor azokat már befolyásolja az adott népcsoport szokásos táplálkozása.

A tojás és a szója mind gyermek, mind felnőtt korban a vezető, gyakori reakciót okozó allergének között szerepel Európában. Míg a tojás hagyományosan lényeges alapanyaga a táplálkozásnak, addig a szója a 80-as évektől vált azzá.

A kimutatott szójaallergiások száma a teljes népességben1% körüli. A zöldségekre (beleértve a hüvelyeseket) adott allergiás reakciók előfordulása mintegy 1,4% a teljes népességben. A tojásallergia gyermekkorban a 2. leggyakoribb tünetokozó, előfordulása 1-2% az európai gyermekek körében. A tojás- és szójaallergia jellemzően kinőhető iskoláskorra. A szójaallergiások 69%-ánál, a tojásallergiások mintegy felénél 10 éves korra teljesen megszűnik az allergia.

Allergének

Allergénnek az olyan táplálék komponenseket hívjuk, amelyek nem várt, jellegzetes immunreakciót indítanak el a szervezetben. A táplálékallergének általában fehérjék.

A tyúktojás legjellemzőbb allergénjei az ovalbumin, az ovomucoid, az ovomucin, az ovotranszferrin, és a lysozime fehérjekomponensek. A tojásfehérje erősebb allergiát kiváltó képességgel rendelkezik, mint a sárgája, főleg magasabb ovoalbumin tartalma miatt.
A szója allergénjei közül a leginkább reakciót kiváltók a Gly m 1 jelzésű proteinek (alfa- és béta-conglycinin), illetve a szójababban található tripszin inhibitor.

Mindkét táplálék allergénfehérjéi hőstabilak, így hőkezeléssel nem csökkenthető az allergén tulajdonságuk, azonban a szója allergén esetén bő negyedórás főzéssel jelentős mértékben igen.

Diéta

A tojás- és a szójaallergia terápiája nem tér el a többi táplálékallergia kezelésétől, tehát az allergént kizáró étrend maga a tünetmentesség kulcsa. Tojásallergia esetében a teljes tojást el kell hagyni az étrendből, míg szójaallergiában minden szójatermék tiltólistára kerül.

A szigorú elkerülő étrendet nehéz megvalósítani, mert nem csak magát a tojást, és a szóját kell kihagyni az étrendből, hanem az ezeket rejtett formában tartalmazó élelmiszeripari termékeket is. Egy táplálék kizárásánál mindig az a kérdés, hogy milyen tápanyaghiány fenyeget az elhagyásával, illetve lehet-e helyettesíteni.

Tojásallergia esetében, ha vegyes, változatos táplálkozást folytat az allergiás, nem kell egyik tápanyag hiányával sem számolnunk. A magyar konyha ellenben számos étel elkészítésénél használja a tojást kötőanyagként (például a vagdalthús, húsgombóc masszája esetében) vagy lazítóként (például a piskótánál).

A tojást tehát helyettesíteni kell, lehet kész tojáshelyettesítő porral (Magyarországon is többféle kapható), vagy házilag, kis fantáziával előállíthatunk tojást pótló recepteket, amelyek használatával nem esik szét a vagdalt, vagy szép és finom lesz a piskóta.

A szója szintén nem tartalmaz olyan tápanyagot, amelyet ne lehetne fedezni a kiegyensúlyozott táplálkozással, ráadásul a főzés során sem pótolhatatlan, még akkor sem, ha a szójaallergiás az ázsiai konyha híve. A szójaszósz helyettesíthető például halszósszal. Lényegesebb kérdés, hogy mely élelmiszer tartalmaz rejtett formában szójaallergént.

Tipp:
1 tojásnak megfelelő receptek:
1 evőkanál lenmag őrlemény 3 evőkanál vízzel elkeverve (felhasználható vagdalthús- pogácsához); 1,5 evőkanál víz, 1,5 evőkanál étolaj, 1 teáskanál sütőpor elkeverve (felhasználható kevert tészta készítéséhez);
1 tasak zselatin 2 evőkanál meleg vízzel elkeverve (felhasználható húsgombóchoz). (4)

Miben van?

Az allergéntartalomra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség ma már minden élelmiszer és étel előállítással foglalkozó területet érint. Ez azt jelenti, hogy ha az adott élelmiszer, étel tartalmaz tojást vagy szóját, akkor arról tájékoztatni szükséges a vevőket.

A tojás alapanyagként (száraztészták, majonéz), adalékanyagként (lecitin), technológiai segédanyagként (borderítés, fényezés) található meg az élelmiszerekben.

Tojást tartalmazó/tartalmazható élelmiszercsoportok
  • sütőipari termékek, pékáruk, finom pékáruk
  • friss és száraztészták
  • cukrász- és édesipari termékek
  • tejdesszertek, kész sodók, fagylaltok
  • félkész- és készételek
  • hidegkonyhai készítmények
  • majonéz, saláta dresszingek
  • alkoholos italok
A szójababból készült termékek ma már számos formában kaphatók, mint például tofu, szójajoghurt, szójaital, szójakrém, szójaszósz, osztrigaszósz. A szója a távol-keleti konyhák alapanyaga, így szójaallergiás számára kerülendő a kínai, thai, koreai, kambodzsai, japán konyha.

Pár évvel ezelőtt még a húsipari termékek előállításához használták fel leginkább a szóját, ma viszont a kenőzsiradékok és az olajok jelentenek nagyobb veszélyt a szójaallergiások számára, gyakori a nem jelölt szennyeződés vagy éppen a termékhamisítás.

Előfordul, hogy drága, különleges olajként (például szőlőmagolaj, mákolaj) adnak el szója vagy földimogyoró olajat. Mára már a húsipari termékek jelentős része szójamentes, és a sütőipari termékeknek is kisebb hányada tartalmazza ezt az allergént, azonban a szójaallergénnel keresztreagáló, gyakori reakciót okozó egyéb hüvelyes (borsó, bab) fehérjéit felhasználják technológiai okok miatt.

Szennyeződésként gyakori az olajos magvakban, aszalt és kandírozott gyümölcsökben is. Az utóbbiak fényét szójaolajjal is biztosíthatják.

Szóját tartalmazó/tartalmazható élelmiszercsoportok
  • sütőipari termékek, pékáruk, finom pékáruk
  • cukrász- és édesipari termékek
  • kenőzsiradékok, olajok
  • gyümölcskészítmények
  • húsipari termékek és félkész-, készételek
  • olajosmagvak
Keresztallergiák

Más madár tojását is hasonlónak ismeri fel a tojás allergiás egyén immunrendszere. A keresztreakció erőssége azonban eltérő, mint ahogy az allergiás reakciót kiváltó képessége is, például a kacsatojás kevésbé allergén, mint a tyúktojás.

A tyúktojással szintén keresztreagálhat a madarak húsa, tolla is, de ez a kapcsolat a tojásallergiások kisebb részét érinti, így a tojásallergiás étrendjéből a szárnyasok húsát csak akkor kell elvenni, ha az valóban klinikai tünetet okoz.

Szójaallergiásoknál a hüvelyesek összes tagja tünetkiváltó lehet, és nagyon erős keresztreakciót mutatnak egymás között. Legveszélyesebb a földimogyoró és a csillagfürt amelyek éppen ezért a 14 jelölés köteles allergén közé tartoznak. Szójaallergia esetében érdemes kizárni a hüvelyesek teljes csoportját, különösen gyermekkori allergiában. Ritkán, de leírtak már keresztreakciót kókuszdióval is. A szója mellett allergiát kiváltó hüvelyesek: földimogyoró, borsó, csicseriborsó, lencse, tamarind, limabab, mungobab.

Napi gondok

Allergiásként az utazás és az otthonon kívüli étkezés rejt leginkább veszélyeket. Az utazás előtt célszerű informálódni az allergénmentes táplálkozás lehetőségeiről. Talán a legnagyobb gond egy hosszabb repülőút, ahol bár lehetőség van diéta kérésére, azonban tojás- vagy szójamentest nem minden esetben tudnak biztosítani. Külföldi utazás előtt érdemes az allergént idegen nyelven is leírni, megtanulni, hogy könnyebben tájékozódjunk a helyi termékek között.

A gyógyszertárakban kapható úgynevezett „allergiás kártya”, amelyen feltüntethetjük (magyar, angol, német nyelven), hogy mire is vagyunk allergiásak – ezzel egyszerűbben tudjuk étteremben is jelezni, de sürgősségi betegellátás során szintén lényeges információ a mentősök számára.

Ha étteremben étkezik az allergiás ember, nem elég hiteles forrásból (legjobb a cheftől) megtudni, hogy a rendelt étel tojás- vagy szójamentes, hanem arra is rá kell kérdezni, hogy biztosan nem szennyeződött-e az allergénnel a raktározás, vagy a konyhában az ételkészítés során.

Allergének gyógyszerekben

Némely gyógyszeripari termék is tartalmaz tojás- vagy szójaallergént. Az oltóanyagok némelyike (például a sárgaláz elleni vakcina) tojást tartalmaz, ezért a tojásallergiás egyén számára lényeges információ a vakcina pontos összetétele.

Szójaolajat több készítmény tartalmaz. A lágyzselé kapszulákat (gyógyszer vagy étrend kiegészítő), különböző inhaláló, spray formájú gyógyszereket, orrolajokat szója- és földimogyoró olajból állítják elő, de az aneszteziológiában használt intravénás fájdalomcsillapító, érzéstelenítő, altató gyógyszerek is tartalmazhatják ezen olajokat. a kozmetikai ipar is felhasználja a szójabab olaját, amely nem kellően allergén tisztított formában tünetet okozhat.

tojásallergia, szójaallergia, táplálékallergia

2016-03-21 22:51:12

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop