Hirdetés

Gombák a lakásban - Nem csak allergiások figyelmébe!

Az allergiások egy részét sokszor a pollentámadás lezárulása után is kínozzák a kellemetlen tünetek, de hiába vizsgáltatják ki magukat, járnak orvostól orvosig, se magyarázatra, se megoldásra nem lelnek. A kilátástalannak tűnő helyzetben érdemes körbenéznünk az otthonunkban is, hátha éppen itt találunk rá a bűnösre! Az átvizsgálást semmiképpen se halogassuk, ha tüneteink a szabadban, friss levegőn elmúlnak, mert ekkor szinte biztos, hogy allergiánkat a penészgomba okozza!

penészgomba, allergia, allergiaokozó |

Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(10):52-53   Celsus Kft. | Váczi, G.

A gombák spórái - az állati szőrök és a poratkák mellett - a leggyakoribb otthoni allergiaokozók közé tartoznak: az allergikus légzőszervi betegségekben szenvedők több mint tíz százaléka túlérzékeny a penészgombák spóráira, s gyakran közéjük tartoznak az asztmások is.

Gombamarasztaló helyek

Ha túl magas a helyiségek levegőjének páratartalma, ha ritkán szellőztetnek, a gombák gyorsan beköltöznek a lakásba, s pillanatok alatt elszaporodnak.


Figyelem! A gombák egy tökéletesen felépített, jól szellőztetett, száraz lakásban is megjelenhetnek például a cserepes virágok földjén, a szerves szemétben, zöldségeken, gyümölcsökön, de még a hűtőszekrényben is. Mindemellett a falban lévő víznyomó cső és a lefolyócsatornák meghibásodása, a kád, illetve a mosdó szélén maradt nedvesség, a párásítókészülék s a légkondicionáló berendezés is megteremtheti a szaporodásukhoz szükséges körülményeket. A kisebb-nagyobb beázások, tetőszigetelési hibák is megfelelő élettérhez segíthetik őket.

Allergiaokozó

A gombák spórái - az állati szőrök és a poratkák mellett - a leggyakoribb otthoni allergiaokozók közé tartoznak. Az allergikus légzőszervi betegségekben szenvedők több mint tíz százaléka túlérzékeny a penészgombák spóráira!

Így kerüljük el a bepenészedést

Szellőztessünk megfelelően és kielégítően naponta legalább háromszor-négyszer! Mindig nyissuk ki a lakás valamennyi ablakát, s legalább öt percig hagyjuk őket így! Télen a szellőztetés idejére vegyük takarékra a fűtést, és se a hideg, se a nyirkos idő ne gátoljon meg minket az ablakok kitárásában! Fürdés után, ha vízgőz keletkezik a fürdőben, vagy főzéskor a konyhában, azonnal szellőztessünk ki!

Ne állítsunk nagyobb bútorokat szorosan a szabad levegővel érintkező falak mellé!
A falra tolt szekrények megakadályozzák az esetlegesen keletkező nedvességet az elpárolgásban, így pedig a szekrények mögött bepenészedik a fal.

A nedves helyiségekben, például a mosókonyhában, ne takarjuk be a falakat lambériával, s itt ne használjunk cellulóztartalmú tapétákat sem!

Banán- vagy narancspucolás után ne dobjuk a ritkán ürített papírkosárba a gyümölcsök héját, mert a papírok védelmében nem képesek kiszáradni, s megpenészednek! Fontos, hogy azonnal dobjunk ki bármilyen megpenészedett szemetet, s a kenyértartót is rendszeresen törüljük ki!

A szemetesvödröt minél gyakrabban tisztítsuk meg belülről is, s addig ne tegyük bele a kukászacskót, amíg egy csepp nedvesség is fellelhető benne!

A virágok földjét rendszeresen figyeljük, s ha észreveszünk rajta kezdődő penészedést, azonnal szedjük azt le egy kislapáttal! Komolyabb penészedés esetén ne halogassuk a növény átültetését! A virágok alá tett vízfelfogó tálon is képződhet penész, különösen, ha egy kisebb növényi részt, például egy levágott levelet is benne felejtettünk.

Rendszeresen és alaposan tisztítsuk a párologtató- vagy párásítókészülékünket is! Egyes típusoknál a szövetszerű anyagból készült szűrőkön még alapos tisztítás után is hemzseghetnek a fekete foltok. Ezeket ecetes vízbe áztassuk be, majd csak kiszáradás után tegyük vissza a készülékbe!

Amikor elkel a segítség…

Ha nagyon kiterjedt és erős a penészfolt, vagy pedig visszatér, hívjunk iparost! Ő meg tudja magyarázni, mi lehet a penészedés konkrét oka, és segítségével már a baj rejtett gyökerét is orvosolhatjuk. Tanácsot ad, milyen átalakítás szükséges ahhoz, hogy megszűnjön a lakás penészedése.

Harcra a fali penészfoltok ellen!

A falakról, a csempék fugái közül okvetlenül el kell távolítani a gombás lerakódásokat!

A foltok tisztításához ne kezdjünk hozzá megfelelő védőfelszerelés nélkül! Vegyünk fel például jól záródó síszemüveget, az orrunkat pedig fedjük be gézlappal vagy légző-maszkkal!

Fontos! Mielőtt a munkát elkezdjük, nyissunk ablakot!

Hígítsunk fel ecetet, itassunk át vele egy vászondarabot! (A célnak egyébként hígított spiritusz és szalmiákszesz is megfelel.) Az impregnált ronggyal arcpúderező mozdulatokkal itassuk át a penészfoltokat.

Jegyezzük meg! Nem szabad dörzsölni, mert ezzel kiszabadítanánk az ott lévő, megkötött spórákat!

Dobjuk el a már használt rongyot, s vegyünk elő újabb darab lenvásznat, s ezzel töröljük le a feloldott penészt! A foltokat ne kaparásszuk, ne dörzsöljük kefével sem, mert ezzel még jobban szétszóródnak a szoba levegőjében a spórák.

Az üzletben vásárolt penészölő szer használatának is lehetnek ilyen következményei, például, ha ilyen spray-vel ráfújunk a gombatelepre, annak csak egy részét pusztítjuk el, a többit felszabadítjuk.

Váczi Gábor
penészgomba, allergia, allergiaokozó

2006-09-25 14:44:50

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop