Allergiát okozó anyagok (allergének)

Azokat az anyagokat, amelyek allergiás reakciót okoznak, allergéneknek nevezzük. Kevés kivételtől eltekintve ezek fehérjetermészetű anyagok, és aránylag nagy a molekulasúlyuk.

allergének, allergének | Allergia   SubRosa Kiadó | Kósa, L.
 Tojás, mint tápanyagallergén
Ez tehát azt jelenti, hogy a tojásallergiánál például nem a tojás egésze vált ki allergiát, hanem a fehérjének vagy a sárgájának bizonyos fehérje-alkotórésze (a fehérje szót itt biokémiai értelemben használjuk).

Ugyanígy, a szénanáthás betegnél nem maga a virágpollen okozza az allergiát, hanem a por egy-egy fehérje-alkotórésze. Így lehetséges az, hogy egy anyagban több allergizáló fehérje is jelen lehet és tüneteket válthat ki.

Biokémiai vizsgálatokkal ma már sikerült az allergének nagyrészét azonosítani, aminek nagy jelentősége van a kórfelismerésben és a gyógyításban.

A mindennapi használatban persze nem molekulákról beszélünk, hanem nevén nevezzük azokat az anyagokat, amelyek a hiperreakciót - túlérzékenységet - okozó fehérjéket tartalmazzák.

Mai tudásunk szerint több csoportba sorolhatjuk az allergéneket és az általuk okozott megbetegedéseket.

Így beszélhetünk környezeti, tápanyag-, gyógyszer-, rovarcsípés által okozott és foglalkozási allergiáról. Ugyanezt a felosztást használhatjuk az allergének esetében is.

Környezeti allergének

Az allergiás betegségek tekintélyes hányadát - általában a légúti és bőrbetegségeket - a környezeti allergének okozzák.

A környezeti allergéneket tovább csoportosíthatjuk egész évben hatókra és szezonálisan panaszt okozókra. Az egész évben ható (perenniális) allergénekkel a beteg folyamatosan találkozhat, tehát bármikor fenyegetheti allergiás reakció.

| allergének
2007-11-21 13:31:33


A csapadékos területeken átmenetileg mérséklődhet a pollenterhelés

Ahol az átvonuló hidegfrontot csapadék is kíséri, ott az elkövetkező napokban átmenetileg lokálisan mérséklődik a pollenterhelés - közölte az Állami Népegészség...


Továbbra is erős a pollenterhelés

Továbbra is erős marad a pollenterhelés - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Facebook-oldalán csütörtökön


ÁNTSZ: az elővigyázatosság enyhítheti az allergiás tüneteket

Magyarországon a lakosok körülbelül egynegyede szenved pollenallergiában és jelentős azok száma is, akik számára külön megterhelést jelent a parlagfűnek az első fagy...


Júliustól büntetik a tulajdonost, aki nem irtja ki földjén a parlagfüvet

Akár ötmillió forint büntetést is kaphat az a földtulajdonos, aki e hónap végéig nem irtja ki ingatlanán a parlagfüvet, ami a hazai szántóföldek leggyakrabban előfor...


Kampányt indít a parlagfű elleni védekezésről a Földművelésügyi Minisztérium

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) országos kampányt indít a parlagfű elleni védekezés fontosságáról több szervezet közreműködésével.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^