A korom fokozza az allergiát

Az elmúlt tíz évben hazánkban megduplázódott a kezelt asztmások, és másfélszeresére emelkedett az allergiától szenvedő betegek száma.

allergia, korom, köröm | Gyógy-ír   Kisalföld | Kovács, T.
Ennek hátterében lényeges szerepet játszik a tömegközlekedés háttérbe szorulása, a jelentősen megnőtt személygépkocsipark. A kipufogógázok égéstermékei fokozzák a pollenallergiát is.

A technikai fejlődéssel a civilizációs ártalmak sajnos egyre inkább előtérbe kerülnek. A daganatos megbetegedések közül a nőknél a légzési daganatok gyakorisága a rangsor harmadik helyén, míg férfiaknál az első helyen szerepel. A tüdőrák gyógyíthatósága az összes daganatféleség közül egyébként is a legrosszabb a tüdőszűrések ellenére is.

Tudvalévő, hogy a nyári szmog, füstköd szerepel elsődleges légszennyezőként. A gépjárművek égéstermékeiben talált korom, dízelkorom, nitrogén-oxid és -monoxid, szén-monoxid, ózon és a 10 mikronnál kisebb elemi részecskék kóroki hatását több tanulmányban is vizsgálták. Bizonyítást nyert humán- (emberi) és állatkísérletekben, hogy a kipufogó gázok égéstermékei a hörgők csillószőreinek bénításával gátolják a hörgők tisztító funkcióját, az antioxidáns vitaminok hatását csökkentik, valamint a nyálkahártya fokozott áteresztőképessége miatt a testidegen anyagok, allergének szervezetbe jutását is elősegítik.

Japán megfigyelések szerint az autópálya mellett élők körében sokkal gyakoribb a cédruspollen-érzékenyek száma, mint a közvetlenül a cédruserdők mellett lakók esetében. Kevésbé ismert, hogy a virágporokhoz kapcsolódó korom és egyéb szennyező anyagok a fehérjeburok szerkezetét megváltoztatva azok allergizáló hatását fokozzák.

Nem véletlen, hogy hazánkban a statisztikai adatok szerint 1990-ben 55.000, míg az ezredfordulón 129.000 asztmás beteget gondoztak. A szénanáthás betegeknél ugyanez az arány 9800 beteg l31.600 ellenében.

Évekkel ezelőtt összehasonlították a volt kelet- és nyugat-németországi területen élő betegek légúti panaszait, illetve atkaallergiáját. A nyugati típusú levegőszennyezettség, a NO ózon- és finom részecskéket tartalmazott, míg a keleti típusra a kén-dioxid volt jellemző. Az asztma-, illetve szénanátha-előfordulás is gyakoribb volt Münchenben, mint Halléban. A poratka-érzékenyek száma a nyugati életstílus mellett közel a háromszorosa a volt Kelet-Németországban élőkkel szemben.

Több tanulmány is igazolta az asztmás gyerekek sürgősségi vizitjeinek, kórházi felvételének emelkedését szmog esetén A katalizátorok használatával a szén-hidrogén-, szén-monoxid-, illetve a nitrogén-dioxid-tartalom a kipufogó gázokban csökkenthető.

. A tömegközlekedés fejlesztése mellett a kerékpár-közlekedés reneszánszát kellene visszaállítani, mely mindamellett, hogy energiakímélő, olcsó, egészséges és biztonságosabb is. A nagyvárosi forgalom zaját és a tömegközlekedéssel járó stresszhatást már nem is számolva.

| allergia, korom
2007-11-21 13:42:04


Továbbra is erős a pollenterhelés

Továbbra is erős marad a pollenterhelés - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Facebook-oldalán csütörtökön


ÁNTSZ: az elővigyázatosság enyhítheti az allergiás tüneteket

Magyarországon a lakosok körülbelül egynegyede szenved pollenallergiában és jelentős azok száma is, akik számára külön megterhelést jelent a parlagfűnek az első fagy...


Júliustól büntetik a tulajdonost, aki nem irtja ki földjén a parlagfüvet

Akár ötmillió forint büntetést is kaphat az a földtulajdonos, aki e hónap végéig nem irtja ki ingatlanán a parlagfüvet, ami a hazai szántóföldek leggyakrabban előfor...


Kampányt indít a parlagfű elleni védekezésről a Földművelésügyi Minisztérium

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) országos kampányt indít a parlagfű elleni védekezés fontosságáról több szervezet közreműködésével.


ÁNTSZ: csaknem húszféle allergén növény szórja a pollenjeit

Számos, tavasszal virágzó fa szórja a pollenjeit, s az elmúlt napokban elkezdődött a pázsitfűfélék és egyes kora nyári gyomok pollenszórása is - közölte az Állami...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^