Allergia gyermekkorban
Az allergiás megbetegedések száma három évtizede folyamatosan emelkedik - ráadásul egyre nagyobb mértékben.
Ennek az okát még kutatják, annyi azonban bizonyos, hogy a különböző környezeti ártalmak fontos szerepet játszanak benne. Bár ennek a mechanizmusa, részleteiben még nem teljesen tisztázott.
A szénanáthánál például a virágpor a szenynyezett levegőben porral és koromszemcsékkel összetapadva jut el a légutak nyálkahártyájához. Emellett némely pollen a levegőben lévő szennyező nitrogénoxid és ózon hatására megváltozik, s jóval erősebben allergizál.
CIVILIZÁCIÓS BETEGSÉG?Allergiát kiváltó, illetve erősítő hatása lehet azoknak a különféle kémiai anyagoknak, amelyekkel naponta kell kénytelenkelletlen érintkeznünk. A műszálakat például számos anyaggal kezelik, potenciális allergizáló hatásukat pedig senki sem tudja megjósolni. Ugyanez érvényes az előre gyártott, feldolgozott, félkész élelmiszerekben lévő soksok adalékanyagra is.
GYAKORI ALLERGIÁKImmunrendszerünk allergiás reakcióra való hajlama génjeinktől függ. A kockázat átöröklő dik, de nem egyforma mértékben Egy, az allergiások körében végzett felmérés szerint a következő "toplista" alakult ki: virágporra 41, állatszőrre 18, élelmiszerre és háziporra 13, penészgombára pedig 4 százalékuk volt érzékeny.
A megfigyelések szerint a kisgyermekek elsősorban bizonyos élelmiszerekre allergiások, s betegségük csak később fejlődik összetett formájúvá. A kizárólag penészgomba elleni allergia a gyerekeknél kivételnek számít, egyre gyakrabban lép azonban fel más allergiák kísérőjeként. Ez valószínűleg a túlzottan gyakori antibiotikumos kezelésnek köszönhető.
MEGELŐZÉS MÁR SZÜLÉS ELŐTTMegelőzhető-e egyáltalán az allergia? Bizonyos pontig igen. Igaz, csodarecept és garancia nincs erre, ám átgondolt és konzekvesen betartott óvintézkedésekkel az allergia által veszélyeztetett kisgyerekeknél a betegség lehetséges rizikóját a felére csökkenthetjük! Ennek érdekében a következőkre érdemes odafigyelnünk.
MIT TEGYÜNK TERHESSÉG ÉS SZOPTATÁS ALATT?- A kiegyensúlyozott, teljes értékű táplálkozás biztosítja az anya és magzata egészségét. Terhesség idején nem kell diétázni, a vizsgálatok szerint ugyanis a születendő gyermek allergiára való hajlamát nem csökkenti, ha az anya mellőzi az allergén táplálékokat.
- Szoptatás idején viszont kerülni kell ezeket az élelmiszereket, mert az allergén bekerülhet az anyatejbe. Ebből már csekély mennyiség is elegendő ahhoz, hogy a kisbaba túlérzékennyé váljon.
5-15% - ha a szülők nem allergiásak 20-40% - ha az egyik szülő allergiá, 20-40% - ha van allergiás testvér 40-60% - ha mindkét szülő allergiás 60-80% - ha mindkét szülő erősen allergiás
2023-07-20 19:02:14