Hirdetés

Korai stádiumban felismerhető a hasnyálmirigyrák egy új módszerrel

Korai stádiumban felismerhető a hasnyálmirigyrák egy új módszerrel, amelyet svéd tudósok fejlesztettek ki - olvasható a Göteborgi Egyetem közleményében.

hasnyálmirigyrák, kezelés, tumor |

MTI Hírek11

Az új eljárás 97 százalékos bizonyossággal kimutatja a rákmegelőző állapot jeleit, a kezelést tehát időben el lehet kezdeni. A vizsgálatot speciális endoszkóppal végzik, amely abban különbözik az általánosan használt műszertől, hogy a cső ultrahangjeleket bocsát ki, így a szerv sokkal pontosabban megfigyelhető, és célzottan lehet folyadékmintát venni belőle.

Megállapítható az is, hogy milyen stádiumban van a daganat - közölte Karolina Jabbar, a göteborgi Sahlgrenska Kórház orvosa. Az eljárást, amely minimalizálná a sebészi beavatkozások számát, a következő öt évben lehet majd bevezetni.

A kutatók a módszert már létező tumorok elemzésével is tesztelték, és 90 százalékos biztonsággal meg tudták határozni, kialakultak-e már rákos sejtek.

Arra lehet majd alkalmazni az új diagnosztikai eljárást, hogy kiszűrjék, kiket kell azonnal operálni, és kik azok, akiknél elég később kezelni a kialakult cisztákat.

A hasnyálmirigyrákot jelenleg előrehaladott állapotban lehet felismerni, a diagnózis felállítása után a betegek kevesebb mint öt százaléka él öt évnél tovább. A daganat legtöbbször észrevétlen marad, míg más szerveken áttételt nem képez - áll a közleményben.

hasnyálmirigyrák, kezelés, tumor

2014-03-19 20:59:08

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop