Hirdetés

Hasnyálmirigyrák: új biomarker

Új diagnosztikai tesztet fejlesztettek ki a hasnyálmirigyrák korai felfedezésére amerikai és kínai kutatók. A Nature Biomedical Engineering című tudományos folyóiratban közölték eredményeiket.

hasnyálmirigyrák, diagnosztika |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A hasnyálmirigyrák agresszív, és nincs hatásos kezelési módja, ezért magas a halálozási aránya. A betegség korai szakában nincsenek jellegzetes tünetek, ezért általában már előrehaladott állapotban fedezik csak fel. A betegek mintegy 80 százaléka a diagnózis felállítása után egy éven belül meghal.

A teszt egy biomarker - az EphA2 fehérje - kimutatása a sejtek által kibocsátott hólyagocskákban. Ezek a membránnal körülvett gömböcskék szerepet játszanak a sejtek közötti kommunikációban, az immunszabályozásban, a véralvadásban és súlyos betegségek, köztük daganatos betegségek kialakulásában.

Jelenleg is létezik egy tumormarker, a CA 19-9, de az nem elég érzékeny és specifikus ahhoz, hogy rákszűrésre használják. Az új teszt jóval hatásosabb, kis létszámú klinikai tesztjeiben 48 egészséges, 48 hasnyálmirigy-gyulladásos és 59 korai vagy előrehaladott hasnyálmirigyrákos betegnél több mint 85 százalékos pontossággal lehetett diagnosztizálni a hasnyálmirigyrákot.

A szakemberek egy nagyobb léptékű tanulmányban fogják ellenőrizni eredményeik, remélik, hogy 2-3 év múlva megkaphatják az amerikai gyógyszerhatóság engedélyét a mindennapos alkalmazáshoz.

hasnyálmirigyrák, diagnosztika

2017-02-08 10:49:44

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop