Hirdetés

Májbetegek egyesülete: 70 ezer hepatitis C-fertőzött lehet Magyarországon

Mintegy 70 ezerre tehető Magyarországon a hepatitis C-fertőzöttek száma, közülük 40 ezren lehetnek azok, akik már kezelést igényelnének, de csak 20 ezret kezelnek - mondta a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének elnöke az M1 aktuális csatornán kedden.

májgyulladás, hepatitis, megelőzés |

MTI Hírek12

Werling Klára elmondta: nagyon sokan nem tudnak arról, hogy fertőzöttek: amikor megkapják, a betegség nem okoz tünetet, tíz év múlva átmegy krónikus májgyulladásba, amelynek minimálisak a tünetei (gyengeség, fáradékonyság), harminc év múlva viszont májzsugort és májrákot okozhat.

Nagyon fontos időben felismerni a betegséget - tette hozzá - az úgynevezett rizikócsoportoknál, tehát azoknál az embereknél, akik 1992 előtt vért, vérkészítményt kaptak, a droghasználók, az egészségügyi dolgozók, a tetoválók, testékszert viselők, azok, akiknek volt hepatitises hozzátartozójuk, valamint akiknek magas a májenzim-értékük, érdemes megnézni a vírusfertőzöttséget.

A hepatitis-világnapot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére tartják minden évben július 28-án, annak emlékére, hogy 1925-ben ezen a napon született Baruch Blumberg Nobel-díjas amerikai orvos, a hepatitis B vírus felfedezője. Az a cél, hogy felhívják a figyelmet a krónikus májgyulladásra, kialakulásának okaira és a betegség korai felismerésének jelentőségére, mivel a betegség évente körülbelül 1,4 millió ember halálát okozza. A világon mintegy félmilliárd ember szenved krónikus hepatitis B vagy C fertőzésben.

májgyulladás, hepatitis, megelőzés

2015-07-28 21:32:07

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop