Májbetegek egyesülete: nemzeti hepatitis-stratégia megalkotása szükséges

A fertőző májgyulladás leküzdéséhez nemzeti hepatitis-stratégia megalkotására lenne szükség a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete szerint.

Az egyesület az MTI-hez pénteken, a hepatitis közelgő, július 28-ai világnapja alkalmából eljuttatott közleményében azt írta: a májgyulladások elleni sikeres küzdelemnek két fontos eleme a felvilágosítás és a megelőzés, ezért az érintett betegszervezetek a következő hétvégére Budapesten és további hat nagyvárosban felvilágosító és szűrőrendezvényeket szerveznek.

Felhívták a figyelmet arra: azoknak különösen érdemes felkeresniük a rendezvényt, akik 1992 előtt kaptak vért vagy vérkészítményt, illetve ismeretlen eredetű májenzim-emelkedésben szenvednek.

Budapesten a városligeti napozóréten, valamint Békéscsabán, Egerben, Kaposváron, Nyíregyházán, Szekszárdon és Zalaegerszegen várják az érdeklődőket.

A közleményben arra is kitértek, hogy az elmúlt időszakban nagy előrelépés történt a hepatitis C gyógyítása területén, és Magyarország élen jár Európában a betegség kezelésében. Ez azt is jelenti, hogy a C vírus által okozott hepatitis gyakorlatilag már meggyógyítható.

Amíg világszerte 160 millió hepatitis C-vel fertőzött ember él, addig Magyarországon 70 ezer lehet a számuk, és az érintettek csaknem ötven százaléka nem tud arról, hogy egy korábban halálos, de már gyógyítható betegségben szenved - tartalmazza a közlemény.

| egészségügy, járvány, hepatitis-stratégia, fertőző májgyulladás
2015-07-24 17:24:47


Vírusirtás: Minél előbb, annál jobb

A hepatitis C fertőzést régen sok érintett megbélyegzésként élte meg. Egyre többen tudják, hogy nem tehetnek a fertőzésről, de tehetnek azért, hogy vírusmentesek...


Hepatitis-járvány a Nógrád megyei Rimócon

Hepatitis "A" vírus által okozott fertőző májgyulladásban 14 ember betegedett meg Rimóc községben az elmúlt napokban - közölte a Nógrád Megyei Kormányhivatal csütö...


A jövőben szélesítenék a hepatitisz C vírus szűrését

A kormány szélesíteni kívánja a hepatitisz C vírus szűrésének lehetőségeit, emellett mindent megtesz azért, hogy minél több beteg kaphasson mielőbb hatékony kezelé...


Több tucat embert fertőzött meg egy kínai faluban egy hanyag orvos szennyezett tűkkel

Több mint 70 embert fertőzött meg hepatitis C vírussal egy kínai faluban a helyi orvos, mert sosem cserélte az infúziókhoz és az injekciókhoz használatos fecskendőhöz ...


Májbetegek egyesülete: nemzeti hepatitis-stratégia megalkotása szükséges

A fertőző májgyulladás leküzdéséhez nemzeti hepatitis-stratégia megalkotására lenne szükség a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete szerint.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^