Hirdetés

Vírus okozta májbetegségek

A máj a szervezet egyik nélkülözhetetlen és legsokoldalúbb funkciót ellátó szerve.

hepatitis, fertőzés, vírus, májgyulladás |

Gyógy-ír   Kisalföld | Csöndes, M.

Központja az anyagcsere-folyamatoknak. Megbetegedése, enyhébb vagy súlyosabb fokú károsodása súlyos következményeket vonhat maga után. Többféle vírus okozhat májgyulladást. Legnagyobb gyakorlati jelentősége a hepatitisvírusoknak, vagyis a májspecifikus vírusoknak van.

Ezek a májspecifikus vírusok heveny vagy idült lefolyású májbetegségek lényeges oki tényezői. A hepatitis B-vírust kb. 300-350 millió ember "hordozza"; világszerte, és kb. 100-150 millióra tehető azok száma, akik a hepatitis C-vírussal fertőzöttek.

Hazánkban is kb. 60 ezer hepatitis B-vírus-hordozó van és közel százezren krónikusan fertőzöttek hepatitis C-vírussal. A hepatitis B- és hepatitis C-vírus okozta krónikus májgyulladás a betegek egy jelentős részében 15-20 év alatt a máj kötőszövetes átalakulását, úgynevezett májzsugort hoz létre, valamint fokozott a kockázata a májrák kialakulásának is.

Napjainkban már egyre jobb eredményeket lehet elérni a hepatitisvírus okozta krónikus májgyulladás kezelésében. Azonban még jelenleg sem áll rendelkezésre olyan gyógyszer, mely biztosan teljes gyógyulást eredményezne. Nagyon fontos tehát a fertőzés megelőzése, a fertőzöttek korai felismerése, és indokolt esetben a megfelelő gyógyszeres kezelés megkezdése.

Mi jellemzi a vírusokat?

Mai ismereteink szerint a vírusok a legkisebb "élőlények";, amelyek szaporodásukhoz élő sejtek jelenlétét igénylik. Sokasodásuk során felhasználják az élő sejt anyagait, energiáját, mely végül a sejt pusztulását okozza. Az újonnan képződött vírusok újabb és újabb sejteket támadnak meg. élősködő életmódjuk, valamint a különféle vírusokra jellemző mechanizmusok több szerv és az egész szervezet megbetegedéséhez vezetnek.

Melyek a májgyulladást okozó vírusok?

Ritkán herpesz-, influenza-, cytomegaliavírus is okozhat májgyulladást. Legfontosabbak azonban azok a vírusok, amelyek kizárólag vagy elsősorban a májsejtekben szaporodnak és ezen sejtek károsodásához vezetnek. Ezek az úgynevezett hepatitisvírusok. Napjainkban öt, klinikai szempontból is jelentős vírust különböztetünk meg. Ezeket az ábécé nagybetűivel jelöljük: hepatitis A-, B-, C-, D- és E-vírusok. További három hepatitisvírus jelentősége ma még nem kellően tisztázott.

Hogyan és milyen módon terjedhetnek a hepatitisvírus-fertőzések?

Minden vírusos májgyulladás fertőzés útján terjed. A kórokozó indukálja a májban látható szövettani jeleket, laboratóriumi eltéréseket és a klinikai tüneteket egyaránt. A fertőzés módja alapján két út lehetséges. A hepatitis A- és E-vírusok faecooralisan, azaz széklettel szennyezett víz és tárgyak, szennyezett nyers vagy nem kellően megfőzött étel által, sokszor közvetlenül emberről emberre terjednek.

A higiénés viszonyoknak a fertőzés és ezáltal a betegség terjedésében döntő jelentőségük van. A hepatitis B-, C- és D-vírusok elsősorban vérrel és vérkészítményekkel, fertőzött partnerrel történő nemi kapcsolatok útján és az anyaméhen belül, illetve szülés során terjedhetnek. A vírussal történő fertőzés módját, idejét sokszor nehéz felderíteni. A hepatitis C-vírussal fertőzöttek 30-40%-ában az akviráció körülményei nem tisztázhatók.

A heveny májgyulladás tünetei

Az alábbi tünetek egyértelműen a májfunkció károsodását és az epeelfolyás zavarát jelzik: a bőr és a szem ínhártyájának sárgasága, világos, agyagszínű széklet és sötét színű vizelet. A fertőzés azonban az esetek jelentős részében specifikus tünetek és panaszok nélkül zajlik. Sokszor banális vírusfertőzésre gondolunk a láz, levertség, gyengeség, ízületi és izomfájdalmak miatt.

A hepatitis A- és E-vírus csak heveny májgyulladást okoz. Hazánkban elsősorban a hepatitis A-nak van gyakorlati jelentősége. Kisgyermekkorban a fertőzés általában tünetmentes, felnőttekben azonban sárgaság és súlyos klinikai lefolyás jellemzi a kórképet. A heveny E-vírus a terhes kismamákat veszélyezteti leginkább. A heveny szak lezajlását követően a májfunkció normalizálódik. Néha ez csak hónapok alatt következik be. A vírusokkal való találkozást követően a szervezet ezen vírusokkal szemben a későbbiekben már teljes védettséget élvez.

A hepatitis B- és C-vírusokkal történő fertőzés és heveny májgyulladás igen gyakran jellemző tünetek és panaszok nélkül zajlik. A hepatitis C-vírus-fertőzés heveny szaka az esetek kb. 90%-ában tünetmentes. A tünetek jelentkezésük esetén hasonlóak, mint a másik két vírussal történő heveny fertőzés során. Alapvető különbség az A- és E-vírusokkal szemben, hogy B-vírus esetén 5-10%-ban, míg C-vírussal történő fertőzés során kb. 60-70%-ban várható, hogy a gyulladás krónikussá, idültté válik.

Mikor mondjuk azt, hogy a májgyulladás krónikus (idült)?

Ha a heveny májgyulladás kezdete óta már eltelt legalább 6 hónap és a májfunkciós laboratóriumi paraméterek még mindig kórosak, a gyógyulás, illetve a vírus elpusztítása nem következett be.

Milyen vizsgálatok alkalmasak a krónikus vírusos májbetegség kórismézésére és a máj károsodásának felmérésére?

A megelőző események és történések (kórelőzmény), valamint a panaszok ismeretében a fizikális (belgyógyászati) vizsgálat, a részletes laboratóriumi vizsgálatok alapján az esetek egy jelentős részében egyértelműen megállapítható, hogy krónikus hepatitisről van szó. Speciális, úgynevezett szerológiai vizsgálatokkal további információ nyerhető a C-vírus típusára, valamint arra, hogy a vírus még aktívan szaporodik-e. Mikor indokolt a májból szövettani mintát venni?

Ha a klinikai kép és a laboratóriumi eredmények alapján gyógyszeres kezelés jön szóba, akkor a kezelés megkezdése előtt szükséges a májból szövettani mintát venni. A májból a bőrön keresztül, érzéstelenítést követően, speciális tűvel kis májhenger nyerhető. Patoló- gusorvos információt ad mind a májgyulladás súlyosságára, kiterjedésére, mind pedig a károsodás előrehaladott stádiumára vonatkozóan.

Milyen gyógyszerek állnak rendelkezésre krónikus hepatitis B és hepatitis C kezelésére?

1. Rövid és hosszú hatású interferonok

Az interferonok speciális fehérjék, melyek a védekező (immun-) válasz korai szakában különböző sejtekben termelődnek. A speciális géntechnológiai úton előállított interferonokat hetente háromszor, hosszú hatású készítménynél hetente egyszer injekció formájában alkalmazzuk. A hatásmechanizmus lényege, hogy a gyógyszer gátolja a vírus szaporodását, valamint mozgósítja az immunrendszert. A védekező válasz hatékonyabbá válása a vírus szervezetből történő eltávolítását eredményezheti.

Az interferonok mind a hepatitis B, mind a hepatitis C ellen hatékonyak. Az újabb ajánlások alapján a legkorszerűbb kezelés hepatitis C okozta krónikus hepatitisben az interferon kombinálása ribavirinnel. A ribavirin adagja napi 4-5 tabletta. A ribavirin gátolja a vírus szaporodását és fokozza az interferon hatásosságát. A kezelés általában 12 hónapig tart, rendszeres orvosi ellenőrzés és laboratóriumi kontroll mellett.

2. Lamivudin az idült hepatitis B-vírus kezelésére

A lamivudint tartalmazó tabletta gátolja a hepatitis B-vírus szaporodását, ezáltal a máj gyulladásos folyamata is fokozatosan mérséklődik, majd megszűnik. A kezelés 1 év.

Hogyan lehet meggyőződni a kezelés hatékonyságáról?

Legfontosabb, hogy a beteg közérzetében változást tapasztal: a fáradtság, gyengeség, levertség érzése mérséklődik, és a teljesítőképessége fokozatosan növekedni fog. A kezelés hatásosságát elsősorban a laboratóriumi paraméterekben bekövetkező változások jelzik.

A megelőzés lehetőségei

1. Általános higiéniai intézkedések betartása.

A hepatitis A- és E-vírusok terjedése az élelmiszerek és az ivóvíz tisztaságának megőrzésével és alapos kézmosással megakadályozható.

2. A partnervédelem és a biztonságos "szex".

A hepatitis B-vírus átvitele nemi érintkezés során történhet. A C- és D-vírusok is átvihetők a szexuális partnerre, de a veszély lényegesen kisebb. A megfelelő védekezés a gumi óvszer használata.

3. Kerüljük az idegen vérrel való közvetlen kontaktust. A gyógyító munka során felhasználásra kerülő vér és vérkészítmények B-vírus-fertőzöttség szempontjából már két évtizede, hepatitis C-vírus ellen pedig kb. egy évtizede védettek, hiszen minden esetben szigorú szűrővizsgálatok történnek a vírus átvitelének megakadályozására.

4. Hepatitis elleni védőoltások adásával.

A hepatitis A- és B-vírusok ellen megbízható, hatékony és jelentős mellékhatásoktól mentes oltások állnak rendelkezésre. Ezek az oltások tökéletes védelmet nyújtanak. Sajnos a hepatitis C-vírus ellen még nincs védőoltás.

Magyarországon 21 "májcentrum" működik, melyek közé tartozik a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház I. Belosztály és Szakambulancia is. Egységes elvek alapján történik a betegek kivizsgálása, kezelése, gondozása. A betegek ingyen juthatnak hozzá indokolt esetben a drága gyógyszerekhez, melyek a kezeléshez szükségesek. Így megvan a lehetőség arra, hogy régiónk betegei is a legkorszerűbb diagnosztikában és kezelésben részesüljenek.

hepatitis, fertőzés, vírus, májgyulladás

2007-11-09 19:20:16

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop