Hirdetés

Ha bajban a máj... - Fertőző májgyulladások

A napjainkban előforduló megbetegedések igen nagy része fertőzéses eredetű: vírusok, baktériumok, gombák, esetleg élősködők okozzák. Ezek közül a fertőző májgyulladásokkal kiemelten kell foglalkoznunk, mert egyre nagyobb számban fordulnak elő hazánkban is...

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(11):41-43   Celsus Kft. | Bodrog, A.

A májgyulladások okai: a rossz higiénés körülmények között élők arányának növekedése, a bevándorlók számának emelkedése, az egyre gyakoribb árvizek, illetve a kábítószer-fogyasztás és a felelőtlen szexuális magatartás.

BETEGSÉGEK SORA...

A fertőző májgyulladásokat olyan vírusok okozzák, melyek kifejezetten a májat betegítik meg. Ezek a hepatitis A-, B-, C-, D-, E- és C-vírusok. Közülük az A- és E-vírus a széklettel ürül, és szennyezett kézzel, élelmiszerrel, vízzel terjed, a B-, C- és D-vírus pedig vér útján és szexuális úton fertőz.

JÓ TUDNI! C-vírus esetén monogám heteroszexuális kapcsolatban a szexuális úton történő fertőzés esélye minimális.

Maga a megbetegedés lehet akut- hirtelen kezdet, viszonylag rövid lezajlási idő- és krónikus, nem annyira markánsan induló, ám hosszú ideig, akár évekig is eltartó.

A májgyulladás sárgasággal járhat- szemfehérje, bőr-, ám a színváltozás sokszor elmarad. Vannak olyan vírusok is, melyek nem a májat betegítik meg elsősorban, hanem egyéb szerveket, de szövődményként a májat is „érintik". Ezek közül a leggyakoribb az Epstein-Barr-vírus (EBV), a cytome-galovírus (CMV) és a HIV, azaz az AIDS-be-tegség vírusa.

  • Az EBV hatására testszerte megnagyobbodnak a nyirokcsomók, a lép, a máj is megduzzad, lepedékes, heves torokfájás jellemző, napokig tartó, magas láz kíséretében. A vírus a nyál útján terjed.
  • A CMV egészséges immunrendszerűek-nél gyakran észrevétlen betegséget okoz, a lakosság 98%-a átesik rajta. Az esetek többségében akkor fedezik fel, ha a nem szűnő láz mellett az érintett besárgul.

KÓRTAN

A bélrendszeri úton terjedő hepatitis A-ví-rus (HAV) lappangási ideje 14-40 nap, az E-vírusé (HEV) kissé hosszabb. Elsősorban a rossz higiénés körülmények között, túlzsúfoltságban, árvíz sújtotta területeken élőket veszélyezteti. A lappangási idő alatti tünetek:

  • fáradékonyság, gyengeség, rossz közérzet
  • étvágytalanság, teltségérzet, haspuffadás
  • jobb bordaív alatti nyomás-feszülés
  • hígabb, világosabb széklet
  • sötétebb színű vizelet
  • sárgaság.

A betegség általában gyorsan lezajlik, a sárgaság 1-4 hét alatt megszűnik, s a teljes gyógyulás, vagyis a májenzimek normalizálódása kb. 6 hónap alatt áll helyre. Tehát akut betegségről van szó, mely 99%-ban teljesen meggyógyul.

JEGYEZZÜK MEG! A HEV igen veszélyes a terhes nőkre, mert esetükben sokszor halálos kimenetelű májgyulladást okoz.

Más a helyzet a hepatitis B- és a hepatitis C-vírus esetében. Ezek vér útján és szexuálisan terjedhetnek. A leggyakoribb fertőzési lehetőség: közös fecskendő-, körömolló-, fogkefe-, borotvahasználat, intim ékszer betétele, tetoválás, análisszex és szexuális aberrációk.

AMIT A HBV-RŐL TUDNI ÉRDEMES

A HBV lappangási ideje 30-180 nap. Ez idő alatt lényegében panaszmentes az érintett, legfeljebb a betegség tüneteinek megjelenése előtt lehetnek enyhe panaszok, majd kialakul a májenzimek megemelkedése, ami 10%-ban sárgasággal jár együtt. A HBV esetében a lefolyás lehet akut, szubakut és krónikus. A megbetegedők 95%-a az akut szak lezajlása után körülbelül 6 hónap alatt teljesen meggyógyul, panaszmentes lesz, májenzimei normalizálódnak. Kis százalékban előfordul, hogy nem tökéletes a gyógyulás, mert a vírust a szervezet nem képes legyűrni. Ilyenkor a májenzimek emelkedettsége 6 hónapon túl is fennáll, vagyis a betegség krónikussá válik. Ennek időtartama a gyulladás erősségétől, aktivitásától függően változhat- lehet 1, de akár 15 év is, esetleg élethossziglan tarthat. A tartós gyulladás következménye, hogy a májsejtek pusztulnak, s egy idő után az amúgy kiválóan regenerálódó máj már nem képes lépést tartani a gyulladás miatti sejtpusztulással, s kialakul a májzsugorodás.

A HBV-fertőzés talaján kialakult májzsugor májrákhoz vezethet; ritkán ugyan, de számolnunk kell azzal is, hogy a betegség igen erőteljes és gyors lezajlása a beteg halálát okozza.

JÓ TUDNI! HBV-fertőzésnél előfordulhat az is, hogy a bekerült vírus nem vált ki betegséget. Ez a hordozóállapot élethosszig fönnmarad, s így az érintett folyamatosan fertőzőképes. Hepatitis D-vírus- (HDV-) fertőzése csak annak lehet, aki krónikus HBV-fertőzésben szenved!

AMIT A HCV-RŐL TUDNI ÉRDEMES

Lappangási ideje 15-1 50 nap. Különösen elterjedt a drogfogyasztók és a felelőtlen szexuális életet élők között. A HCV első megjelenését tekintjük az akut megbetegedésnek. Egyébként 70%-ban krónikus, éveken át tartó - 4-25 év -, hullámzó aktivitású májgyulladást hoz létre.

Ennek pedig májzsugor, illetve májrák lehet a végeredménye. Ráadásul a krónikus HCV-fer-tőzés nehezen kezelhető, mert a C-vírus igen változékony, s ezt a szervezet immunrendszere nem képes kellőképpen követni. Tehát, mire a vírus ellen elkezd termelődni az ellenanyag, addigra az átalakul, és már más ellenanyagra van szükség ahhoz, hogy a szervezet elpusztíthassa.

Az új változatok megjelenése újabb és újabb gyulladást eredményez a májban - ez az oka a hullámzó lefolyásnak.

LEGFONTOSABB A MEGELŐZÉS!

A megelőzés az A-, B-, E-vírus esetén védőoltással lehetséges. Ezek lehetnek aktívak és passzívak. Az aktív védőoltás esetén olyan vírusrészecskét juttatunk a szervezetbe, mely megbetegedést nem okoz ugyan, de a szervezet immunreakcióját kiváltja, s így vérünkben specifikus ellenanyagok termelődnek. E-vírus elleni oltóanyag - miután hazánkban ez a fajta májgyulladás ritkán fordul elő - csak külön megrendelésre szerezhető be.

  • Az A-vírus elleni aktív oltóanyag mind gyerek-, mind felnőttváltozatban kapható a patikákban. Azoknak érdemes ezt az oltást megkapniuk, akik veszélyeztetettek akár külföldre utazás, akár betegségük, akár a környezetük vagy foglalkozásuk okán. Az oltás 2 db szúrásból áll, 6-12 hónapos különbséggel. Már az első oltás is védettséget biztosít 1 hónap múlva, de a tartós immunizáció, ami akár 20 év is lehet, csak a második után alakul ki.

  • B-vírus esetén szintén lehetőség van aktív védőoltásra, mely néhány éve bekerült a kötelezően adandó védőoltások közé a B-vírus-hepatitis terjedése miatt. Ezt a 3 oltásból álló sorozatot a gyerekek 14 éves korban kapják meg: az első szúrás után egy hónap múlva jön a 2., majd a az első után hat hónap múlva a 3. szúrás. Ez a sorozat 4-5 évre biztosít védettséget, ezért ennek letelte után emlékeztető oltást kell kapnia a páciensnek, 5 évente 1 db oltás már elég az immunitás fenntartásához.

    Ezt az oltást minden promiszkuitásban élő embernek elemi érdeke, hogy megkapja. Vannak olyan kombinált oltóanyagok is, melyek együtt védenek A- és B-vírus okozta hepatitis ellen.

  • VÉDEKEZNI, MÁSKÉPP

    HCV ellen sajnos még nincs védőoltás! Ezért próbáljunk meg másként védekezni ellene!

    • Igen fontos az alapvető higiénés rendszabályok betartása (A-, E-vírus); a kézmosás és a WC-fertőtlenítés!
    • Miután bizonyos kórokozók vér útján és szexuális úton is terjednek (B-, C-, D-vírus), kiemelten fontos, hogy ne használjunk intravénás drogot!
    • Ne bocsátkozzunk felelőtlenül szexuális kalandokba, használjunk mindig óvszert!

    ÉLETBEVÁGÓ! Amennyiben megbetegszünk, azonnal forduljunk orvoshoz!

    TERÁPIÁS LEHETŐSÉGEK

    • Akut májgyulladásnál igen lényeges - különösen az első hónapban -, hogy sokat pihenjünk, ne végezzünk megerőltető testmozgást, fizikai munkát! A pihenés a fekvő testhelyzetet jelenti, mert a máj gyógyulási hajlama a vérellátás miatt így a legmegfelelőbb.
    • A keringés javítására alkalmazhatunk meleg vizes palackot, melyet a jobb bordaívre kell helyezni. Ugyanezt a célt szolgálja a köpölyözés is.
    • Fontos, hogy bőven igyunk folyadékot, illetve együnk édességeket a megfelelő vércukorszint biztosítása érdekében! Szedhetünk nagy adagban immunerősítő vitaminokat is.

    JÓ TANÁCS: kerüljük azonban a betegség alatt a különböző alkoholos gyógynövénykivonatok alkalmazását, mert ezek megterhelik májműködésünket.

    • Alapvető, hogy a teljes gyógyulásig ne fogyasszunk alkoholt, mert ezzel nagymértékben gátoljuk a regenerálódást!
    • A hagyományos orvosi kezelést kiegészíthetjük léböjtkúrával, salaktalanítással, im-munerősítő készítmények {nem keserű grépfrútmagcsepp, lapacho tea, kasvirág-tbl., macskakarom, ginszeng... alkalmazásával.
    • Használhatunk a szervezet öngyógyító törekvéseit elősegítő, máj-, epeműködésre ható homeopátiás és fitoterápiás készítményeket: pl. füstiké-, katáng-, máriatövis-, apróbojtorján-, vérehullófecskefű-tartalmúakat.
    • A máj energetikai állapotának serkentésében segíthet még a talpmasszírozás és az akupunktúra is!
    • Fürdésnél alkalmazzunk száraz és nedves testledörzsölést, mellyel elősegíthetjük a méregtelenítést!
    • Szintúgy, ha édes tejsavót iszunk, mely szintén jótékony hatású az epe- és májműködés szempontjából.
    • A sárgaság csökkentése érdekében ügyeljünk arra, hogy epeürülést segítő élelmiszereket együnk! (Ilyen az articsóka, a retek, az avokádó, a lazac és a vaj.) Könnyű, ízletes ételeket fogyasszunk, enyhén fűszerezve!

    Krónikus májgyulladás esetén feltétlenül orvosi kezelésre és kontrollra van szükségünk!

    Az új keletű injekciós terápiák manapság már lényegesen jobb eredményekkel kecsegtetnek, mint a régebbiek. HBV esetén 40%-os, míg HCV fennállásakor 50%-os gyógyulási arányról lehet beszámolni. A fejlődés dacára mégis legbiztosabb a megelőzés.

    HEPATITIS-FÖLDRAJZ...

    Hazánkban leginkább az A-, B- és C-vírussal kell számolnunk, ritkán for-áulnak elő E-vírus okozta panaszok.

    SZERTEÁGAZÓ SZÖVŐDMÉNYEK

    A fertőző májgyullaáás okfüggő szövőáményei: elhúzóáó sárgaság, májzsugor, májrák, agresszív fertőzés esetén elhalálozás.

    VESZÉLYEZTETETTEK, FIGYELEM!

    Léteznek passzív védőoltások is, ezek előre gyártott ellenanyagok, melyek a szervezetbe kerülve lekötik az ott keringő vírusokat, így megóvnak a gyulladástól, károsodástól. A-vírus esetén ez az oltóanyag a humán-gamma-globulin. Azoknak kell megkapniuk, akik veszélyeztetettek közeli hozzátartozójuk ilyen jellegű megbetegedése okán. Passzív védőanyag B-vírus esetén az előbbihez hasonló hyperimmun-gamma-globulin.

    dr. Bodrog Andrea

    2005-10-26 14:06:37

    Hirdetés

    Legfrissebb

    AZ ORVOS VÁLASZOL

    Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

    Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

    Hirdetés
    Hirdetés

    Web Design & Development Prowebshop