Hirdetés

A hepatitis-vírus több áldozatot szedhet, mint az AIDS

Nagy-Britanniát a hepatitis-C vírus által okozott májgyulladás járványa fenyegeti, amely több ember életét veszélyezteti, mint az AIDS.

Hepatitis C, C hepatitis, hepatitis-C vírus, hepatitis-C, AIDS, HIV |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Laurance, J.

A vérrel és ritkán szexuális úton terjedő vírus becslések szerint 250-500 ezer embert fertőzött meg. Bár a korai szakaszban a tünetek enyhék vagy egyáltalán nem jelentkeznek, a betegek 85 százaléka krónikusan fertőzött lesz, és három közül egy 20-30 év alatt májzsugorodást kaphat.

Egy londoni antenatális klinikára járó 5000 nőből 100-at fertőzöttnek találtak. A Gut című orvosi folyóiratban megjelent felmérés a legnagyobb, amelyet nem szeketált populáción végeztek és az egész országra extrapolálva azt jelzi, hogy mintegy 400 ezer ember lehet fertőzött.

Graham Foster, a St Mary’s Hospital máj-egységének vezetője, a tanulmány szerzője szeint sokan évvekkel ezelőtt, intravénás droghasználat során fertőződtek meg. Jobbára a 20-as éveikben járó értelmiségiek voltak, akik kíváncsiságból kipróbálták a drogot.

"Jelentősen nőtt azoknak a száma, akik májpanaszokkal keresik fel a klinikát, de még semmit nem tudunk, mert ezek az emberek 20 évvel ezlőtt fertőződtek meg. Most vagyunk az esetszám növekedésének a kezdetén, és még nem tudjuk megmondani, mennyire súlyos lesz a dolog."

Az Egyesült Államokban becslések szerint 4,5 millió fertőzött él. Ha Nagy-Britanniában is hasonló szinten vannak az arányok, az 50-es éveikben járók közül akár 800 ezer májbeteg is lehet.

C. Everett Koop, volt amerikai tisztifőorvos, aki kampányt indított ez ügyben, így nyilatkozott áprilisban: "Közegészségügyünk súlyosan fenyegetett... mindenféle rendű és rangú embert érint a fertőzés, minden államban, minden megyében. Hacsak nem teszünk sürgősen valamit ellene, többeket fog megölni, mint az AIDS."

Az AIDS-től eltérően a hepatitis-C interferon és ribavirin kombinációjával az esetek 40 százalékában gyógyítható. A gyógyszerek azonban drágák és legalább egy évig kell szedni őket. A kezelés heti három injekciót jelent és kellemetlen mellékhatásokkal jár - főként influenzaszerű tünetekkel -, amelyek miatt minden öt betegből egy abbahagyja a kezelést.

Howard Thomas, a St. Thomas Hospital orvosa, a kormány hepatitissel foglalkozó tanácsadó testületének elnöke szerint a testület fő témája a hepatitis-C vírus.

"Jelenleg abból indulunk ki, hogy a lakosság 0,5-1 százaléka fertőzött, 250-500 ezer emberről van szó. Tudjuk, hogy ez súlyos probléma, és reméljük, hogy  a Nice egyformán elérhetővé teszi a kezelést mindenütt az ország területén."

A szűrés még nem bizonyított, mert bár súlyos esetekben hatásos a kezelés, enyhébb lefolyásoknál még demonstrálandó. Az enyhébb tüneteket mutató betegeknek, akiknél valószínűleg soha nem fejlődik majd ki májkárosodás, szintén kellemetlen kezeléseken kell átesniük, amely semmi hasznukra sem válik. Thomas professzor jelenleg koordinálja azt a tanulmányt, amely Nagy-Britannia 12 központjában méri fel az enyhe lefolyású esetek gyógyszeres kezelésének eredményét, és amely jövőre lesz hozzáférhető.

Dr. William Rosenberg, a University of Southampton máj-részlegének orvosa azt írja a gastroenterológusok folyóiratában, a Gut című lapban, hogy "a terhes nők tanulmányozása során kiderült magas szintű fertőzöttség a 21 század súlyos egészségügyi problémjává teszi a hepatitis-C-t, és ezt a tényt nem lehet figyelmen kívül hagyni."

Amerikában a következő 20 évben mintegy 85 milliárd dollárra teszik a hepatitis-C kezelésének várható költségeit. Nagy-Britannia kisebb lélekszámát és alacsonyabb fertőzöttségi fokát figyelembe véve itt ez a szám 9 milliárd lehet.

Dr. Rosenberg szavaival: "Jelentősen lecsökkenthetjük ezt a 9 millárdot, ha most azonnal teszünk valamit. Sokkal többet tehetünk a hepatitis-C ellen, mint a szívbetegségek, a magas vérnyomás vagy a cukorbaj ellen. Az a kép, hogy a tipikus hepatitis-C-ben szenvedő beteg az árokban fekszik és kábítószert szurkál magába, nagyon távol jár az igazságtól. A többség jómódú, boldog értelmiségi, aki fiatal korában kipróbálta a drogot és most az egészségével fizet érte."

Megjelent: The Independent, London

Hepatitis C, C hepatitis, hepatitis-C vírus, hepatitis-C, AIDS, HIV

2002-07-31 17:26:16

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop