Hirdetés

Segítség a májnak

Májunk szervezetünk legnagyobb mirigye, hasüregünk jobb oldalán helyezkedik el. Több mint 500-féle feladatot lát el. Nem meglepő tehát, hogy egy ilyen sokoldalú szervnek sokféle betegsége lehet, éppen ezért óvnunk kell!

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(2):59-59   Celsus Kft. | Gálik, Á.

Májunk szervezetünk vegykonyhája. Tárolja a vitaminokat és a szénhidrátokat, kiválasztja anyagcserénk melléktermékeit. Fő feladata azonban a szervezetünkbe kerülő mérgek kiválasztása és a hormonok átalakítása. Ha bajba kerül, nem fáj, nem tud „kiabálni"... Éppen ezért a májkárosodás tünetei sokáig rejtve maradnak. Észre sem vesszük, máris itt a baj: májsejtjeink elzsírosodnak, begyulladnak, pusztulni kezdenek.

Diszkrét tünetek

A betegség a kezdeti szakaszban csak enyhe emésztési panaszok, puffadás, fáradékonyság formájában nyilvánul meg. Emellett csökken a nemi vágy, a férfiaknál pedig nem ritka az impotencia sem. A betegség előrehaladásával a májsejtek egyre inkább pusztulnak, helyettük kötőszövet szaporodik el. Ez már a betegség súlyos stádiuma.

Segíthet a mikroszkóp!

A májsejtek károsodását korán észre lehet venni az Enderlein-féle vércseppanalízis során. Az ujjbegyből vett vércseppből ugyanis egy speciális mikroszkóp segítségévela vizsgálat során gyorsan kideríthető, hogy károsodott-e már a máj vagy sem. Még a labor- és ultrahang-elváltozások előtti fázisban képes a máj túlterheltségét vagy csökkent funkcióját jelezni.

Májunk védelmében

Legfontosabb, hogy kerüljük az alkoholt, és ne fogyasszunk nehéz, zsíros ételeket! Ezen túl jó, ha tudjuk, hogy vannak olyan gyógynövények is, melyek hatóanyagai nagyban hozzájárulhatnak májunk regenerálódásához.

Közülük az egyik legfontosabb a gyermekláncfű vagy más néven pongyolapitypang. Hatóanyagai univerzális salaktalanítók, stimulálják a májsejtek regenerációját, méregtelenítők.

TUDTA-E? A gyermekláncfű képes megakadályozni az epekő képződését, támogatja a gyomorműködést, illetve rendkívül kedvezően hat az anyagcserére és a máj működésére. A növényben lévő vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, a kovasav, a csersav és a keserűanyag egyaránt serkentik a máj működését. De alkalmas a vese és a bőr kiválasztásának serken-tésére is, más esetben pedig képes a krónikus ízületi betegségek lefolyását is kedvezően befolyásolni.

Gyógyító ereje akkor a legintenzívebb, ha frissen fogyasztjuk. Készíthetünk belőle salátát, ivólevet vagy teát is!

Ivólé: frissen szedett leveléből préseljük ki a nedvet, naponta háromszor fogyasszunk belőle egy evőkanálnyit.

Saláta: gyermekláncfűből: a leveleket önmagában vagy más salátával, zöldségekkel is fogyaszthatjuk, ízletes, egészséges, érdemes hetente többször is készíteni.

Már az ókoriak is...

A máriatövismag májgyógyító erejét már az ókorban élő őseink is felismerték. A növényben fellelhető hatóanyagok ugyanis gátolják a májkárosító anyagok bejutását a sejtbe, egyúttal elősegítik a máj regenerálódását. Naponta háromszor egy kávéskanálnyi mennyiséget fogyaszthatunk belőle kefirbe, joghurtba keverve.

Pitypangsaláta

Salátaöntet: egy gerezd fokhagymát zúzzunk össze, két evőkanál olajat, ugyanennyi citromlevet, csipetnyi barnacukrot, fél teáskanál apróra vágott zöld fűszert keverjünk össze! (Cukor nélkül kesernyés lenne, a cukorbetegek használjanak pár csepp édesítőszert!)

A salátához lehetőleg frissen szedett, zsenge leveleket használjunk, körülbelül 20 dkg-ot. Miután a levelekre ráöntjük a salátaöntetet, tálaljuk, mert ha állni hagyjuk, összeesik.

A hónap gyógyteája máj- és epepanaszokra

Hozzávalók: fehérüröm, borsmenta, gyermekláncfű, körömvirág, ezerjófű, benedekfű, cickafark

Teakészítés: egyenlő arányban keverjük össze a komponenseket, majd tegyünk belőle egyteáskanálnyit a csészénkbe, 2,5 dl forrásban lévő vízzel öntsük le, és hagyjuk állni 10 percig, ezt követően szűrjük le és kortyoljuk el! Ízesítéséhez kávéskanálnyi mézet használjunk! Kúraszerűen, hat hétig alkalmazzuk, naponta háromszor fogyasszunk belőle!

dr. Gálik Ágnes

2005-02-10 10:58:55

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop