Hirdetés

Rejtett májkárosodást mutat ki a "villanyrendőrteszt"

A közlekedési lámpák zöld, sárga és piros színeivel kódolja a máj állapotát brit szakemberek új fejlesztése, egy teszt, amellyel vérmintából egyszerűen kimutatható, hogy mennyire veszélyeztetett az érintett páciens - adta hírül a BBC hírportálja.

májkárosodás, májelégtelenség, májzsugor, lámpateszt |

MTI Hírek 2012 ;9

Az eszközt a brit háziorvosoknál vehetik majd igénybe azok, akiknél felmerül, hogy túlzott alkoholfogyasztás, 2-es típusú cukorbetegség vagy elhízás miatt károsodhatott a májuk.

A májkárosodás nagyon hosszú ideig észrevétlenül, tünetek nélkül zajlik, sokszor csak akkor szerez róla tudomást a páciens, amikor már májelégtelenség alakult ki nála. Bár a máj bizonyos mértékig képes az öngyógyulásra, ha valaki nem tud állapotáról, túl késő lehet a beavatkozás vagy életmódváltás. Mire a páciensek kórházba kerülnek, általában olyan nagy mértékű a májzsugor, hogy 12 hónapon belül meghal az érintett még akkor is, ha abbahagyja az alkoholfogyasztást.

A lámpateszt zöld jelzése azt jelenti, hogy valószínűtlen a májkárosodás, a sárga figyelmet érdemel, a piros pedig azt jelzi, hogy nagy valószínűséggel májkárosodás áll fenn, amely potenciálisan visszafordíthatatlan.

A Southamptoni Egyetem kutatói, akik a tesztet kifejlesztették, több mint 1000 fő részvételével próbálták ki az új eszközt egy májklinikán. Mint kiderült a teszt a májbetegségek prognózisának jóslására is alkalmas. A vizsgált páciensek mintegy felénél jelzett pirosat az eszköz, utóbbiak negyede öt éven belül meghalt májelégtelenségben, míg a zöld jelzést kapott páciensek közül senki.
májkárosodás, májelégtelenség, májzsugor, lámpateszt

2012-08-30 01:03:15

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop