Gyógyszer és vegyszer okozta májkárosodás

A különböző gyógyszerek és vegyszerek okozta májkárosodások egyaránt létrehozhatják a májban a működésbeli és a szerkezeti elváltozásokat, és megjelenhetnek heveny vagy idült májbetegség képében.

gyógyszermérgezés, toxikus májbetegségek, gyógyszermérgezés, toxikus májbetegségek | Máj- és epebetegségek   SubRosa Kiadó | Fehér, J.; Lengyel, G.
Számos gyógyszer képes májbetegséget előidézni. A májat károsító vegyszerek lehetnek szervetlen anyagok (fémek és fémszerű anyagok, hidrazinszármazékok, jodidok), valamint szerves anyagok (természetes vegyületek, növényi, illetve gomba eredetű toxinok; szintetikus készítmények: gyógyászatban nem használt vegyületek, valamint gyógyszerek).

A májkárosodás mechanizmusa

A májkárosodás mechanizmusa alapján két klasszikus csoportot különböztetünk meg: 1. direkt toxikus típus; 2. idioszinkráziás, azaz túlérzékenységi reakció.

A direkt toxikus típusú májkárosodás a toxinhatás következtében általában mindig létrejön, dózisfüggő, a lappangási idő rövid, a károsodás gyakran más szerveket (vesét) is érint. Az idioszinkráziás reakció hátterében a szervezet kóros immunreakciója állhat. A sejtkárosodás mechanizmusában, úgy tűnik, jelentős szerepe van a szabad gyökös mechanizmusoknak is

Eddig a következő fontosabb gyógyszerekről, vegyszerekről bizonyították be, hogy szabad gyök közti termékek útján fejtik ki toxikus hatásukat: széntetraklorid, triklóretilén, halotán, hidrazinok (iproniazid, INH), hidralazin (Depressan) széndiszulfid, alfa-metildopa (Dopegyt), acetaminofen (Fenacetin), Nitrofurantoin, paraquat. A DTT, aflatoxin, Hibernál által okozott májkárosodásban valószínű a szabadgyök-reakció szerepe.

Olyan májkárosító reakciók is ismeretesek, melyek egyik fenti csoportba sem sorolhatók be. Ide tartozik a fogamzásgátlók által okozott izolált epepangás.

Klinikai megjelenés

Klinikailag a gyógyszerek és vegyszerek okozta májbetegség különböző típusú lehet, így nem specifikus májgyulladásos megbetegedés, vírus okozta hepatitiszszerű reakció, epepangás (cholestasis), zsírmáj, gócos göbképződés a májban, idült májgyulladás. A fogamzásgátlók ritkán jóindulatú májdaganatos megbetegedést, nagyon ritkán rosszindulatú májdaganatot is okozhatnak.

Az orvosi irodalomban beszámoltak már arról is, hogy a májvisszérben fogamzásgátlószedés során trombózis alakult ki. A májban kialakult szöveti elváltozások típusait, valamint a májbetegség klinikai megjelenési formáit táblázatokban mutatjuk be. A állatkísérletes anyagból mutat be szöveti károsodást elektronmikroszkópos felvételen.

A diagnózis megalkotásában a kórtörténeti adatok feltárása során lényeges a feltételezhető gyógyszer- vagy vegyszer-expozíció ismerete. Vannak gyógyszerek, amelyek napok vagy hetek, mások csak több hónapi szedés kapcsán vezetnek klinikai tünetekhez. A beteg vizsgálata során néha sárgaságot találunk, bőrkiütéseket észlelünk, a lép, a máj, nyirokcsomók megnagyobbodottak. A laboratóriumi vizsgálatok során a transzaminázok értékét találjuk jelentősen emelkedettnek, valamint emelkedettnek észlelhetjük az alkalikus foszfatáz aktivitásszintjét is. Lényeges momentum, hogy a laboratóriumi eredmények (aminotranszferáz, gamma-glutamil transzpeptidáz-aktivitás) jelentősen javulnak a gyógyszer elhagyása után. A gócos májkárosodást ultrahangvizsgálattal, komputertomográfiával zárhatjuk ki.

A betegség kezelése

Általában a kiváltó gyógyszer elhagyásán kívül csak tüneti terápia szükséges, egyedül az acetaminofenmérgezésnek van specifikus terápiája: a gyökfogó hatású n-acetyl-cystein. Ha a feltételezett gyógyszer elhagyása után a tünetek visszafejlődése lassú, alkalmazhatunk szabadgyökfogó készítményeket, például E-vitamin, silymarin-készítmények.

6.pdf - Megnyitás/Mentés (9.98 KB byte)
| gyógyszermérgezés, toxikus májbetegségek
2007-11-09 13:56:46


Hegesedő epeútgyulladás

Az ismeretlen eredetű hegesedő epeútgyulladás (primer szklerotizáló kolangitisz) a májon belüli és azon kívüli epeutak olyan gyulladása, ami végül is az epeutak ...


Epeút hegesedés (primér biliaris cirrhosis)

Az elsődleges epeút hegesedés (primer biliáris cirrózis) a májban lévő epeutak gyulladása, ami végül azok hegesedéséhez és elzáródásához vezet. A primer bili...


Zsírmáj

A zsírmáj túlzott zsír (lipid) felhalmozódás a májsejtek belsejében. Néha a zsírmáj oka ismeretlen, különösen újszülöttek esetében. Általában az ismert kiv...


Alkoholos májkárosodás

Az alkoholos májkárosodás a mértéktelen alkoholfogyasztás következtében alakul ki. Az alkoholos májkárosodás gyakori, megelőzhető egészségügyi probléma. Által...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^