Főoldal » Betegségek » Betegségek részletesen » Máj, epe és hasnyálmirigy betegségek » Epebetegségek (epekövesség, epehólyag gyulladás, daganat) »

Epekövek

Az epekövek összetapadt kristályok az epehólyagban (koleciszta) vagy az epeutakban. Amikor az epekövek az epehólyagban vannak, azt epehólyag-kövességnek (kolelitiázis vagy kolecisztolitiázis) amikor az epevezetékben vannak, azt epevezeték-kövességnek (koledocholitiázis) nevezik.

Epehólyag-gyulladás

A heveny epehólyag-gyulladás (kolecisztitis akuta) az epehólyag falának gyulladása, amit rendszerint az epehólyag-vezetékben rekedt kő okoz. Hirtelen kialakuló, igen erős fájdalommal jár. A heveny epehólyag-gyulladásos betegek legalább 95%-ának epekövei vannak. Ritkán baktériumfertőzés okozza a gyulladást.

Epevezeték-daganat

Az epeköveken kívül a rák az epeút elzáródásának leggyakoribb oka. A legtöbb rák a hasnyálmirigy feji részéből indul ki, amin keresztül a közös epevezeték halad.


Epehólyag-gyulladás, idült

Az idült epehólyag-gyulladás (kolecisztitis krónika) az epehólyag tartós gyulladása, amit ismétlődő erős, éles hasi fájdalmak jellemeznek.


Epekövek

Az epekövek összetapadt kristályok az epehólyagban (koleciszta) vagy az epeutakban. Amikor az epekövek az epehólyagban vannak, azt epehólyag-kövességnek (kolelitiázis vagy kolecisztolitiázis) amikor az epevezetékben vannak, azt epevezeték-kövesség...


Epehólyag-gyulladás

A heveny epehólyag-gyulladás (kolecisztitis akuta) az epehólyag falának gyulladása, amit rendszerint az epehólyag-vezetékben rekedt kő okoz. Hirtelen kialakuló, igen erős fájdalommal jár. A heveny epehólyag-gyulladásos betegek legalább 95%-ának e...


Epepangás

Az epepangás (kolesztázis) az epe áramlásának lassulása vagy megszűnése. Az epeáramlás a májsejtek és a nyombél (a vékonybél legfelső szakasza) közötti út bármely pontján elakadhat.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
Az epehólyag a máj alatt, a has jobb felső részében helyezkedik el. Funkci...
A májban képződő epe az epeutakon, az epehólyagon keresztül jut a vékonyb...
Az epeutak gyulladásaiért leggyakrabban az epeúti kövesség tehető felelős...
Senki sem születik kövekkel a testében. A kövek valamilyen folyamat eredmén...
A leggyakoribb epebetegség az epekő, melyet az epehólyagban, az epevezetékek...
Epekő úgy keletkezik, hogy az epefolyadék összetétele megváltozik. legtöb...
Az epehólyagban kialakult epekő fő okai az epeúti pangás és az epehólyag ...
Az epe a májban keletkezik: attól függően, hogy mennyit eszünk, 3-7 dl is k...
Epekövek akkor keletkeznek, ha a máj anyagcsere-folyamatai zavart szenvednek, ...
Minden ötödik nőnek és tizedik férfinak 40 éves kor felett epeköve van. M...
A hűvösebb hónapokban, különösen télen általában nehezebb ételeket kí...
hirdetés
^