Hirdetés

Kő nélkül könnyebb
Epepanaszok és kezelésük

Minden ötödik nőnek és tizedik férfinak 40 éves kor felett epeköve van. Mikor kell a követ eltávolítani? Hogyan előzhetjük meg a kialakulását? Cikkünk ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ...

epekő, epehólyag, diéta, laparoszkópia |

InforMed Hírek19:48-49   InforMed | Balaicza, E.; Bárdosi, E.


Miért van szükségünk epére?

A köznyelvben kétféle dolgot értenek epe alatt: az epeváladékot és az epehólyagot. Az epeváladékot a máj termeli, a benne levő epesavak szerepet játszanak a táplálék zsírtartalmának emésztésében, és segítik a szervezetet, hogy felvegye a létfontosságú tápanyagokat és a zsírban oldódó vitaminokat. Az epeváladéknak körülbelül a fele kerül a májból közvetlenül a vékonybélbe. A másik fele az epehólyagban raktározódik, ahol besűrűsödik, és szükség esetén, például zsírosabb étel elfogyasztása után, távozik.

Figyelje meg, mikor és milyen étel után jelentkeznek hasi panaszok! Epeproblémára utal, ha zsíros, tejfölös, tejszínes ételek, káposztafélék vagy csonthéja magvú gyümölcsök után puffad és görcsöl.

Milyen panaszok utalnak epeproblémákra?

Amikor túl kevés epe jut a vékonybélbe, zsíros ételek fogyasztását rosszullét, puffadás és a has felső részén érzett nyomás követi. Az erős, görcsszerű fájdalmakkal járó kólika arra utalhat, hogy egy epekő éppen mozgásba jött. Amikor elakad az epevezetékben, az epe visszafelé pang a májban és az epehólyagban, emiatt az epehólyag és -utak begyulladhatnak. A has jobb oldali felső részén ilyenkor tartós fájdalom jelentkezik, gyakran láz kíséretében.

Bizonytalan esetekben végeztessen epehólyag-összehúzódási ultrahangvizsgálatot! Ebből kiderülnek a nem köves, funkcionális zavarból adódódó gondok.

Hogyan keletkezik az epekő?

Az epeváladék legfontosabb összetevői az epesavak, a koleszterin, a mészsók és a bilirubin nevű epefesték. Kő akkor keletkezik, ha ezen alkotórészek mennyiségi egyensúlya felborul. Például: ha a koleszterin koncentrációja nagyon megnő, az epesavak a koleszterint többé nem képesek oldatban tartani, ezért az kikristályosodik és koleszterinkő keletkezik. A bilirubin vagy a kalciumsók kristályosodásából úgynevezett pigmentkövek jöhetnek létre. Leggyakoribbak azonban a kevert formák, a koleszterin-pigment-mészkövek.

Űgyeljen a zsírbevitelre, időnként iktasson be gyógyteakúrát: gyermekláncfű, angelika, borsmenta, apróbojtorján keverékéből.

Miért gyakoribb a nőknél?

Kétszer annyi nő szenved epekőtől, mint férfi, ráadásul a negyven év alattiaknál ötször gyakrabban fordul elő. Nagy valószínűséggel a női nemi hormonok felelősek ezért. Az ösztrogén az epesavak és a koleszterin arányát kedvezőtlenül befolyásolja. Szerepet játszhat továbbá az is, hogy a nők gyakrabban tartanak szigorú fogyókúrát, egyszer dőzsölnek, másszor böjtölnek, vagyis szélsőségesen táplálkoznak.

Minél kevesebbet eszünk, annál kevésbé kell az epehólyagnak öszszehúzódnia és epét ürítenie. Az epeváladék így hosszabb ideig marad az epehólyagban, és jobban besűrűsödik. A megváltozott oldhatósági viszonyok miatt kristályosodási gócok képződnek, ily módon könnyen keletkeznek kövek.

A diéták során mindig használjon gyógynövényes epehajtó szert is, vagy igyon máj-epeteát, és reggel igyon keserű gyógyvizet! Így kivédhető az epepangás. Ha rendszeresen szed fogamzásgátlót, évente nézesse meg a májfunkciót, és készíttessen hasi ultrahangot!

Mi segít a görcsökön és a puffadáson?

Ha a máj túl kevés epét termel vagy az epehólyagból nagyon kevés epeváladék ürül a vékonybélbe, a zsíremésztés nehézségekbe ütközik. Mindez többnyire görcsszerű panaszok, puffadás és zsírosan fénylő széklet formájában jelentkezik. Néhány gyógynövény hatóanyagával az epe termelődése serkenthető és az epeürülés is elősegíthető.

Az articsóka, a gyermekláncfű, a cickafark vagy a jávai kurkuma kivonatait tartalmazó készítmények különböző keverékek formájában szerezhetők be a gyógyszertárakból. Akinek már van epeköve, ajánlatos lemondania minden olyan szerről, amely az epehólyagot intenzívebb működésre serkenti. Az alkalmazott szer hatására ugyanis az epehólyag erőteljesebben húzódik össze, és az epevezetékbe továbbíthat egy követ, fájdalmas kólikát okozva.

Tegyen meleg vizes gumitömlőt pakolásként a hasára, végeztessen gyengéd simító hasi maszszázst, járjon talpmasszázsra és/vagy akupunktúrára, és vegyen be emésztésserkentő enzimet is!

Hogyan előzhető meg az epekő?

Ballasztanyagokban gazdag és koleszterinszegény táplálkozással. Fontos a normális testsúly tartása is. A túlsúlytól lassan, de folyamatosan meg kell szabadulni. A fogyókúra, a gyakori dőzsölés és koplalás közötti ingadozás hajlamosítanak a kőképződésre. A nők vegyék figyelembe azt is, hogy a fogamzásgátló tabletták növelhetik a kockázatot.

A fenti tanácsok megszívlelése azonban még nem garantálja, hogy az epekövek megkímélnek bennünket, a kockázat mégis lényegesen kisebb lesz. Ez különösen fontos azok számára, akik egyébként is nagyobb veszélyben vannak, mert családjukban öröklődik a kőképződés hajlam, vagy diabétesz mellituszban, illetve krónikus gyomor- és bélgyulladásban szenvednek.

Ha rizikócsoportba tartozik, évente végeztessen ultrahangvizsgálatot, a fogamzásgátló szedését minden évben 3 hónapra hagyja abba, gyomor- és bélbetegségnél időnként tartson epehajtó tea- vagy tablettakúrát, és okvetlen mellőzze a kávézást!

Kiválthat-e epekólikát a bosszúság és a stressz?

A kólika kiváltója az elindult kő, mely az epehólyagból az epevezetékbe jut, és ott elakad. A szervezet görcsös izommunkával próbálja a követ továbbítani. Túlságosan zsíros étel fogyasztása az epehólyagot erőteljes működésre serkenti és gyakrabban megtörténik, hogy egy kő préselődik az epevezetékbe.

Ritka esetekben a pszichikai megterhelések az idegi összeköttetéseken keresztül az epehólyag hirtelen és erőteljes összehúzódásához vezetnek, melynek hatására elindulhat egy kisebb kő. A stressz epeürülési és -összehúzódási zavart is okozhat, s kő nélkül is heves görcsöket eredményezhet.

Ha hajlamos a görcsre, szedjen magnéziumot, és tegyen meleg pakolást a hasára.

Mikor kell az epekövet eltávolítani?

Az epehólyag és a patkóbél között mozgásba jött kövek gyakran okoznak komplikációkat. Ezért tanácsolja az orvos eltávolításukat. A köveket többnyire endoszkóp és finom eszközök segítségével halásszák ki, melyeket az orvos a nyelőcsövön, a gyomron és a vékonybélen keresztül vezet az epevezeték torkolatához.

Az epehólyagban lévő kövek eltávolítására akkor van szükség, ha panaszokat okoznak, állandóan ingerlik a hólyag falát, és a hólyag, valamint az epejáratok gyulladását idézik elő. A kövek fajtájától, nagyságától és számától függően lehetőség van ultrahangos szétporlasztásra vagy gyógyszeres oldásra is.

Ha túl gyakran okoz gondot az epekő, érdemes laposzkópos beavatkozással mielőbb megszabadulni tőle, mielőtt szövődményként hasnyálmirigy-gyulladást, epehólyag-perforációt (-kilyukadást) vagy daganatot okoz.

Mikor kell az egész epehólyagot eltávolítani?

Ha a kövek az epehólyag kivezető nyílását elzárják, az epehólyag gyulladását vagy elgennyesedését okozzák, esetleg hasnyálmirigy-gyulladáshoz vezetnek, s emellett sem porlasztással, sem oldással nem távolíthatók el. A kövek és az epehólyag együttes kivétele gyakran minimálisan invazív (minimális behatolással járó) sebészeti eljárással történik.

A sebész ilyenkor a hasfalon keresztül laparoszkóppal vagy vezetőcsővel hatol a hasüregbe, s ez az eszköz a hasűri területről képeket szolgáltat. Ezután még egy eszközt vezet be, melynek segítségével a hasfal kicsiny nyílásán keresztül ki tudja venni az epehólyagot.

Másképp kell-e táplálkozni epehólyag hiányában?

Az epehólyag előraktározó szerv - hiányában a májból az epe közvetlenül a patkóbélbe folyik. Az epekímélő étrenden kívül más nem szükséges, hiszen epe továbbra is rendelkezésre áll. A máj azonban folyamatosan adja le az epeváladékot, és nem a szükséglethez igazodik, mint az epehólyag, ezért tanácsos többször keveset étkezni és zsírszegényebb ételeket fogyasztani.

Az egyenletesen elosztott, közepesen rostos (tehát egyszerre nem túl sok rostot tartalmazó) ételek is segítenek a felesleges epesavak megkötésében. Kiváló hatású ilyen szempontból a lenmag és az indiai útifűmag, mert azok zselészerű bevonata megköti a zsírokat és a többletepét is.

epekő, epehólyag, diéta, laparoszkópia

2021-09-09 10:49:17

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop