Hirdetés

Az epegörcs oldása

Epekő úgy keletkezik, hogy az epefolyadék összetétele megváltozik. legtöbbször koleszterinből, pigmentekből és mészből áll. Epekő gyakran kialakul (nőknél gyakrabban, mint férfiaknál), de általában nem okoz problémát.

epehólyag, epegörcs |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Mercz, M.

Hogyan kezeljük?Az epehólyag akut problémáival mindig keresse fel orvosát! Ha ő egyetért vele, az alábbi módszerekkel enyhítheti fájdalmait, és megelőzheti a további kövek kialakulását. A megelőzés a táplálkozással kezdődik! Egyen sok rostdús, friss zöldségből, gyümölcsből készült ételt, szorítsa meg a húsok, a zsíradé-kok és a csípős fűszerek bevitelét! melegítéssel és masszázsokkal csillapíthatja fájdalmait, mert ezek lazítják a simaizmokat, és oldják a görcsöt.
Gyógyszerek nélkül

A szakemberek ma már nem tiltják az összes zsiradék fogyasztását, hanem a könnyen emészthető zsírokat ajánlják, amelyeknek alacsony az olvadáspontjuk és kémiailag nem manipuláltak. Ilyen pl. a vaj, a tejszín, a hidegen sajtolt olajok és bizonyos margarinfajták. Mindent összevetve az étlapnak sok zöldséget, gyümölcsöt és fűszert kell tartalmaznia. Kerülje az olyan izgatóanyagokat, mint a kávé és az alkohol.

Epehólyagkólikánál segítséget nyújt egy meleg lábfürdő, ülőfürdő vagy egy meleg hasi borogatás. A borogatásnál egy forró törölközőt csavarjon fel, és helyezze a máj/epe területére, a gerinctől a jobb bordaívig.

A forró pakolást hideg borogatással kell befejezni.

Ügyeljen a következőkre!
  • A gőzborogatásokat és a forró pakolásokat csak akkor használhatja, ha orvosa megállapítja epehólyag-gyulladásának fokát.
  • Nagyon előrehaladott esetben tilos a pakolás, mert fennáll annak a veszélye, hogy panaszai hirtelen sokkal súlyosabbak lesznek.
  • Ha orvosa egyetért vele, akut epehólyaggyulladásnál tegyen fel hideg borogatást törzsére, melyet láz esetén gyakran ismételni kell. Hatásos lehet a lábszárborogatás vagy a lábfürdő is.
Növényi szerek

Aki gyakran szenved epehólyaggyulla-dás miatt, rendszeresen használhat növényi készítményeket. A következő teakeverék elsősorban krónikus panaszok esetén ajánlott. A keserűanyagokat tartalmazó növényekből (ilyen pl. az articsóka, a füstike, a kurkuma, a gyermekláncfű, a máriatövis, a menta, a cickafark, a vérehulló fecskefű és az üröm) előállított késztermékek javítják az epeürülést, és megakadályozzák az epepangás okozta panaszokat.

A füstike és a vérehulló fecskefű ezen kívül görcsoldó hatással is bír kólika esetén.

Próbálja ki a következő teakeveréket:

1 rész kömény • 2 rész jávai sárga gyömbér • 3 rész gyermekláncfű • 2 rész máriatövis • 2 rész menta

A keveréket forrázza le 1l vízzel, 10 percig hagyja állni, majd egész napra elosztva ízesítés nélkül kortyolgassa el. A fenti gyógynövények hatóanyagait tartalmazó gyógytermékek és gyógyszerek sokszor a teánál hatékonyabban képesek javítani az epeműködést.

Szintetikus szerek

Az epeutak gyulladásánál, fájdalmánál és görcsöknél többféle gyógyszert is lehet használni, ezekről kérdezze meg orvosát és gyógyszerészét.

Homeopátia

A következő gyógyszerképeket a fő tünet (T), a lelkiállapot (L) és a lehetséges változtatások (V) fogalmai köré csoportosítottuk.

Atropa belladonna D4 - cseppek:

T: görcsös fájdalom, érintésre érzékeny gyomortájék, a panaszok hirtelen lépnek fel és tűnnek el

L: túlérzékenység és felindultság jellemző

V: segíti a hátrahajlást

Citrullus colocynthis D6 - cseppek:

T: görcsös hasi fájdalmak, bűzös hasmenés, hányás

L: mérges, türelmetlen

V: az összekuporodás, nyomás a hasra és a meleg javítanak az állapoton

Chamomilla D6 - cseppek:

T: görcsös hasfájás, zöldes hasmenés

L: indulatos, lobbanékony, szeszélyes

V: a fekvés, a meleg és a harag rontja az állapotot

Veronica virginica (leptandra) D4 - cseppek:

T: égő fájdalom, bűzös széklet

Epehólyageltávolítás után ajánlott!

Mandragora e radice D6 - cseppek:

T: a gyomortájék nyomásra érzékeny, felfúvódás, székrekedés, világos széklet

L: zajokra való érzékenység

V: a hátrahajlás javít, a fülledt levegő és az élvezeti cikkek (fogyasztási) rontják az állapotot




A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
epehólyag, epegörcs

2002-07-25 14:58:06

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop