Hirdetés

A szervezet kövei

Senki sem születik kövekkel a testében. A kövek valamilyen folyamat eredményeképpen alakulnak ki az epéi a vesében, a fogakon vagy akár a nyálban. Kialakulásuk okaira, valamint az okok és a tünetek megszüntetésével kapcsolatos kérdésekre a homeopata szemlélet útján indulva teljes körű választ kaphatunk…

epekő, vesekő, fogkő |

Ideál - Reforméletmód magazin 2007 ;19(2):56-57   Celsus Kft. | Sziebig, T.

A kövek kialakulásának nem csupán fizikai, de lelki és életvitelbeli okai is vannak. Sőt egyesek kifejezetten kövesedésre hajlamosak

Férfias és nőies kövek

A vese és az epe esetében a kövesedés a szervezet egyfajta túlműködését jelenti, hiszen az összesűrűsödött anyag az, ami kő formájában kicsapódik - mondja dr. Zarándi Ildikó homeopata belgyógyász.

Epekő

Fizikailag úgy alakul ki, hogy az epehólyagban lévő epefolyadék - aminek az a feladata, hogy segítsen a szervezetbe bevitt táplálékot feldolgozni - besűrűsödik, és megkövesedik. Sok esetben semmilyen tünetet nem okoz, és véletlenszerűen derül fény meglétére ultrahangvizsgálat közben. Ezt hívják némakőnek. A „hangos kő” tüneteit - görcsök, puffadtság, szúró fájás - nem lehet nem észrevenni, muszáj velük foglalkozni. A kő akkor okoz problémát, mikor az érintett lelki gondjai figyelmet követelnek.

Érdekes! Nem véletlen, hogy nőknél sokkal gyakoribb az epekő, mint a férfiaknál - 70-30% -, hiszen a munkahely és a családi élet közti vívódás őket nagyobb arányban érinti. Ezt igazolja az is, hogy az epekövek leggyakrabban a szülést követő időszakban képződnek. Ilyenkor a nőben kialakul a gyermeke iránti felelősségérzet, szívesen maradna vele, mert szereti, és tudja, szükség lenne erre, ugyanakkor vágyik vissza dolgozni, hogy emberek között legyen, pénzt keressen. Ha férfiaknál alakul ki az epekő, annak hátterében inkább a saját családi modelljük és az új családjuk közötti különbözőségekkel kapcsolatos feldolgozatlan feszültség áll.

Vesekő

A vese méregtelenítő funkciót ellátó, életfontosságú kiválasztó szerv. A vesekő a vesén átfolyó vérből kiszűrt vizeletben felszaporodott méreganyagok kicsapódásából keletkezik. A kő méretétől és elhelyezkedésétől függ, hogy ki tud-e ürülni, és ha igen, mekkora nehézségekkel jár. Az érintettek szerint a szülési fájdalom mértékéhez hasonló is lehet, amikor a vesekő a vizelettel távozik a szervezetből. A mögöttes pszichés okok általában a hivatással kapcsolatosak.

Az illető körülményei nem biztosítják számára, hogy azt a tevékenységet végezze, amihez szerinte tehetsége van, és úgy, ahogyan szeretné. Ezért nem tud kibontakozni, érvényesülni.

Fontos! Amíg ez a helyzet kínozza, addig újratermelődnek a vesekövek. Az ürülés jelzi, hogy az érintett megpróbálja feldolgozni a problémát. Nem véletlen, hogy az ilyen típusú betegség inkább a férfiakat érinti, hiszen általában nekik fontosabb a presztízs, az egzisztencia.

Szájba zárt kövek

A fogakon keletkezett kövek népbetegségnek számítanak, holott húsz évvel ezelőtt még az orvosi egyetemen sem tanítottak semmit ezzel kapcsolatban - mondja dr. Papp Huba homeopata fogszakorvos.

Fogkő

Az elmeszesedett foglepedéket nevezzük fogkőnek. Ez a felnőttkorban jelentkező tünet kialakulhat íny fölött és alatt egyaránt. Mindkét esetben veszélyes, mert, ha bizonyos időközönként nem szedi le a fogorvos, akkor ínygyulladást vagy más fogágybetegséget okozhat.

Jó tudni! A fogkőképződést az étkezések utáni alapos fogtisztítással hátráltatni lehet. Van, akinek sosincs fogköve. Ennek fizikai oka az ásványi anyagokban szegény nyál, mely nem indít el meszesedést. De nem szabad megfeledkezni a lelki tényezőkről sem, amik a fizikai tünetek hátterében állnak! A fogak az agresszió szimbólumai.

Abból kiindulva, hogy a fogkövek meggyengítik a fogágyat, azt mondhatjuk, hogy ezek a képződmények a szükséges agresszió csökkenésére utalnak. Az elfojtások, a szorongások nem kifelé történő megélésének jele a fogkő. Nem véletlen, hogy e civilizációs probléma a felnőtt népesség 70-80%-át érinti. A törzsi kultúrákban ismeretlen ez a fogalom, mert az ott élő emberek kiadják az indulataikat.
Nyálkő

A nyálkőképződés a nyálmirigyeken belül zajló folyamat, és a fogkővel ellentétben nincs kapcsolatban a szájhigiéniával. Általában nyálmirigygyulladás, beszűkült nyálkivezető okozza. Lelki hátterében pedig belső merevség fedezhető fel.

Ha a nyálkő nem távozik magától, akkor nagyon hamar felismerhető tüneteket produkál. Étkezés közben, illetve után néha elképesztő mértékben feldagad az arc azon a részen, ahol a nyálkő van. Legtöbbször izomlazítók alkalmazásával, vagy gyengéd műszerekkel szakszerűen el lehet távolítani a követ, súlyosabb esetekben kisebb műtéti beavatkozás szükséges.

Növényi rostok, víz, fogkefe

Annak érdekében, hogy könnyítsünk a kövesedéssel kapcsolatos nehézségeken, figyelnünk kell bizonyos dolgokra.

Epekő esetében tanácsos a zsírszegény, növényi eredetű táplálkozás.

A vesekőképződést hátráltatja, a már meglévő kövek távozását segíti a bő folyadékbevitel.

A fogkőképződést lassíthatjuk megfelelő szájhigiéniával, ami azt jelenti, hogy legalább naponta egyszer, este szánjunk időt az alapos fogtisztításra.

Végleges búcsú a kövektől

A különböző kövek mindaddig kiújulnak a szervezetben, amíg a mögöttes lelki tényezők fennállnak. Tehát véglegesen csak akkor inthetünk búcsút nekik és a további kövesedésnek, ha testi-lelki gyógyuláson megyünk keresztül. Ebben segít a homeopátia, mely teljes értékű gyógyításra törekszik, nem pedig az egyes tünetek elnyomására.

Dr. Zarándi Ildikó és dr. Papp Huba homeopata orvosoktól megtudtuk, miként lehet gyógyítani ezzel a módszerrel.

A homeopátiában léteznek úgynevezett tüneti szerek és alkati kezelések.

A tüneti szerek a konkrét tünetek enyhítésére alkalmasak, csökkentik a kövek okozta görcsöket, vagy oldó, gyulladáscsökkentő hatásúak, tehát fizikai síkon nyújtanak segítséget.

Az alkati kezelések alkalmazása már lényegesen bonyolultabb. Ezek a kezelések segítenek feldolgozni a beteg pszichés konfliktusát. Az alkati kezelés homeopátiás kikérdezéssel kezdődik. A helyesen megválasztott alkati kezelés olyan hatással van a páciensre, hogy önerőből megtalálja azt az utat, amin elindulva képes oldani a rá jellemző merev magatartásmintát, és így könnyít lelki nehézségein. Minél újabb keletű a probléma, annál rövidebb idő alatt válik eredményessé a kezelés.

A megfelelően kiválasztott és alkalmazott homeopátiás kezelés tehát lehetővé teszi, hogy a beteg véglegesen elbúcsúzhasson a szervezetében lévő kövektől!

A kettőssé követ szül

Homeopátiával foglalkozó orvosok szerint a külső és a belső tulajdonságok magukban hordozzák a kövesedés lehetőségét. Ennek értelmében morfológiailag általában a barna tónusú, hasra hízékony, vezető típusú intellektuális alkatok az érintettek, akik kifelé mindig azt mutatják, hogy tudnak dönteni, erősek, maximalisták, de belül önbizalomhiányuk van.

Ők azért hajlamosak a kövesedésre, mert ez a külső-belső kettősség egyfajta konfliktust teremt bennük, amit nem tudnak feloldani. Minden kövesedésnél megfigyelhető az illető belső merevsége, az új helyzetekhez való rugalmatlan hozzáállása.

Sz. T.
epekő, vesekő, fogkő

2007-02-09 16:36:33

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop