Seprűvénák

A combon és a lábszáron megjelenő apró hajszálerek eleinte elsősorban esztétikai problémákat okoznak, ám egészségügyi szempontból is érdemes odafigyelni rájuk, mert komolyabb problémáknak is előjelei lehetnek. Kialakulásukról, jelentőségükről és kezelésükről dr. Révész Klaudia bőrgyógyász beszélt lapunknak...

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(8):60-60   Celsus Kft. | Sziebig, T.
ideál: Mi okozza a nőknél az alsó végtagok hajszálereinek láthatóvá válást?

- A seprűvénák kialakulása és láthatóvá válása nagyrészt genetikai, alkati hajlamtól függ, valamint elősegítheti néhány fizikai tényező is.
A bőr vastagsága, a bőr alatti zsírszövet állaga, a hormonháztartás, a fogamzásgátlók szedése, a keringési problémák, a hízás, a rendszeres gyantázás mind-mind erősítik a hajszálér-tágulatok megjelenését.

ideál: Esztétikai vonatkozásán túl, mit jeleznek ezek a kis értágulatok?

- Ezek az elváltozások arra utalnak, hogy az érintett végtag vénás és nyirokkeringése nem tökéletes. Az alsó végtagokban pangó nyomás egy idő után áttevődik a kiserekre, melyek -miután kitágultak - már nem képesek összehúzódni. Túlzott mértékű hajszálértágulat esetén érdemes ultrahangos érvizsgálatot végeztetni, mert ezek a tünetek vénás, vagyis visszérbetegség előfutárai lehetnek, főként, ha együtt járnak a lábak elnehezülésével, estére jelentkező duzzadásával, ödémásodásával.

ideál: Sok nőnél a terhesség ideje alatt alakulnak ki a seprűvénák, vagy szaporodik meg azok száma. Mivel magyarázható ez?

- Egyrészt a terhesség komoly fizikai megterhelést jelent az alsó végtagok számára, s kedvezőtlenül hat a keringésükre. Másrészt ilyenkor a szervezet sokkal több ösztrogént termel, ami - főként, ha jelentős súlygyarapodással jár együtt - nem tesz jót a bőr állagának, ezáltal elősegíti a hajszálerek megjelenését.

ideál: Hogyan lehet megelőzni, megfékezni az értágulatok kialakulását?

  • A rendszeres mozgás, az aktív izomműködés segít visszapumpálni a pangó vért a vénákból, és a nyirokereket is megmozgatja.
  • Aki ülőmunkát végez, annak érdemes időnként tudatosan felállnia és járkálnia néhány percig, vagy legalább rendszeresen tornáztatnia a lábfejét.
  • A méregtelenítés, a nyiroktisztító kúrák, a nyirokmasszázs, valamint a hideg-meleg váltózuhany is sokat segítenek.
  • A rugalmas harisnyák kívülről megtámasztják a lábat, ezáltal jobb a vénás visszaáramlás.
  • Fontos a kényelmes cipő is.
  • A C-vitamin, illetve a ruténium a kiserek védelmét szolgálja.
  • Több olyan - elsősorban vadgesztenyealapú - recept nélkül kapható készítmény - homeopátiás változatban is! - van patikai forgalomban, melyek főként a „nehézláb"-érzésen és a lábdagadáson segítenek.

ideál: Mi a teendő abban az esetben, ha már megjelentek a tünetek?

- Léteznek lézeres vagy más elektromos készülékkel, illetve injekcióval történő különféle kezelések, melyek úgy hatnak, hogy „összeragasztják" az erek falát. Ezáltal a vér kipréselődik belőlük, és így nem látszanak. Olyanná válnak, mintha kiradírozták volna őket. Ám előfordulhat, hogy a kiserek egy idő után újra megnyílnak, és feltöltődnek vérrel. Emellett megjelenhetnek másutt is hasonló értágulatok. Mindez természetesen nem azt jeleni, hogy e módszerek elvetendők, hanem azt, hogy a beteg keringési és alkati adottságait nem változtatják meg.

Sziebig Tímea

|
2005-07-28 10:16:42


Angiológiai társaság: az aktív népesség 35 százaléka szenved visszérbetegségben

A krónikus vénás betegség, más néven visszérbetegség ma Magyarországon az egyik leggyakoribb betegség, sok esetben mégis kezeletlen marad; az aktív népesség 35 száza...


A restség növeli a trombózis kockázatát

A mozgáshiány hatással van a trombózis kockázatára, a bécsi Orvostudomány Egyetem kutatói egy kis létszámú tanulmányban kimutatták, hogy a keveset mozgó nőknél jel...


Biztos benne, hogy csak a melegtől duzzad a lába?

A meleg időben kitágulnak az erek és jobban dagadnak a végtagok. Sokan erre a tünetre csak legyintenek, hogy „majd elmúlik”, mert nem sejtik, hogy milyen veszély rejtőz...


Az étcsokoládé segíti az artériás betegségben szenvedő idősek járását

Étcsokoládé fogyasztása segíti a láb artériás betegségében szenvedő 60 éven felülieket abban, hogy hosszabb ideig és gyorsabban legyenek képesek járni - derítetté...


A visszérbetegség műtéti kezelése

A visszérbetegség leggyakrabban az alsó végtagokat érinti. A tágult, kanyargós lefutású erek hosszú állás és séta közben fokozott terhelésnek vannak kitéve.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^