Hirdetés

Alsó végtagi vénák tornája

Testünk vérkeringését két érrendszer, az artériás és vénás rendszer biztosítja. Míg az előbbi a friss vért szállítja a szív felől a szövetekig, az utóbbi az oxigénben szegény vért juttatja a szövetekből a szívig.

visszeresség, alsó végtagi vénák, végtagi vénák tornája |

Gyógy-ír   Kisalföld

Rendszeres tréninggel a visszerek jól karbantarthatók

A vénás rendszer felületes és mély vénái, a közöttük lévő összeköttetések, illetve a bennük lévő billentyűk biztosítják az egyirányú áramlást. A vénabillentyűk megbetegedése esetén ellentétes áramlás alakul ki a vénákban, ami jelentős nyomásfokozódást okoz.A megnövekedett nyomás az érfalat feszíti, kitágulása esetén a vénák kanyargós, göbös elváltozását okozza. Ez a folyamat elsősorban a felületes vénákat érinti, melyek közvetlenül a bőr alatt futnak, így a vénafalnak nincs megfelelő támasztéka a megnövekedett nyomással szemben.

A tágult, kanyargós, bőr alatti vénák szabad szemmel is jól láthatók, majdnem mindig az alsó végtagon alakulnak ki. Ezt az állapotot nevezik visszérbetegségnek.Az elsődlegesen kialakuló visszeresség hátterében veleszületett kötőszöveti gyengeség, vénafal- és/vagy billentyűgyengeség áll, amit az elváltozás családi halmozódása is mutat. A betegség megjelenését hormonális hatások (terhesség, fogamzásgátlók szedése), az elhízás, székrekedés, nehéz fizikai munka, állással járó munkakör is okozhatja.

Egyes betegségek lezajlása után másodlagosan is kialakulhat visszeresség (pl. vénafal gyulladása, daganat).

A visszeresség fajtái és tünetei

Az alsó végtag bőr alatti vénás hálózata két nagy rendszerbe tagolható. Attól függően, hogy a két rendszer mely részein alakulnak ki a tágulatok, megkülönböztetünk hálózatos, oldalági és mellékági visszerességet.

Míg az első forma csak esztétikai problémát, addig a két utóbbi a végtag duzzadását, feszülését, fájdalmát, fáradékonyságát, a bőr elvékonyodását, elszíneződését, szélsőséges esetben kifekélyesedését okozza. Ezért fontos időben orvoshoz fordulni vele.

Kezelési lehetőségek

A konzervatív kezelés legfontosabb elemei a vénás keringést javító gyógyszerek szedése és a külső kompressziót biztosító gumiharisnya viselése. Ez a kezelés a betegséget nem szünteti meg, de megakadályozza a betegség súlyosbodását, az esetleges szövődmények kialakulását.

A visszeresség enyhébb formáinál, melyek csupán esztétikai problémát okoznak, hatékony megoldást jelentenek a lézeres és az injekciós kezelések. A visszeresség során eltávolított vénák szerepét teljes mértékben átveszik az ép érszakaszok. Hiányuk általában semmilyen problémát nem okoz. El nem távolításuk azonban súlyos következményekkel járhat.

A betegség megelőzése

A visszérbetegség megelőzhető a hajlamosító tényezők kiiktatásával, az életkornak megfelelő aktív mozgással, rugalmas harisnya viselésével, időbeni orvoshoz fordulással, rendszeres vénás torna végzésével.

visszeresség, alsó végtagi vénák, végtagi vénák tornája

2002-07-18 12:06:02

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop