A visszérbetegség műtéti kezelése

A visszérbetegség leggyakrabban az alsó végtagokat érinti. A tágult, kanyargós lefutású erek hosszú állás és séta közben fokozott terhelésnek vannak kitéve.

visszér | InforMed Hírek12   InforMed

Vannak olyan emberek, akik a varikózus vénákat, vagy a pókháló vénákat csak kozmetikai problémának tekintik. Mások fájdalomra, és egyéb panaszokra hivatkozva szeretnének mihamarabb megszabadulni tőlük.

Kezdeti stádiumban a végtagok megemelése, kompressziós harisnya viselése enyhítheti a kellemetlen tüneteket, de tartósan fennálló panaszok esetén érdemes szakemberhez fordulni segítségért. A tartós vénás pangás ugyanis fekélyek kialakulására hajlamosít, emellett trombózis is keletkezhet a pangó erekben.

A kivizsgálás általában egy fizikális vizsgálattal indul, amelynek során az orvos megtekinti és megtapintja az alsó végtagokat, majd ultrahang vizsgálattal áttekintik a visszerekben lévő billentyűk állapotát, illetve kizárják a trombózis jelenlétét.

A tágult erek kezelésére több lehetőség is elérhető. A sclerotherápia kis és közepes vénák kezelésére alkalmas módszer. Helyi érzéstelenítés mellett a tágult erekbe olyan anyagot injekcióznak, amely beszűkíti, elzárja a vénákat. Előfordulhat, hogy egy-egy érszakaszt több alkalommal is kezelni kell a kívánt eredmény eléréséhez.

A lézeres műtét során vágás nélkül, erős sugárnyalábbal célozzák meg a kezelni kívánt eret. Kisebb visszerek és pókhálóvénák esetében hozhat eredményt.

A katéteres megoldás során egy vékony csövet vezetnek a vénába, majd a katéter végét felforrósítják, amely a véna falának károsodását és az ér elzáródását idézi elő. Elsősorban nagy, kanyargós vénák esetében alkalmazzák.

A stripping módszer néven ismert eljárás során kis metszést ejtenek a bőrön, amelyen keresztül eltávolítják a kívánt hosszabb vénát. A műtét ambulánsan történik. A felszíni erek kezelése nem gátolja a mély vénákban a megfelelő keringést.

Az ambuláns phlebectomia során több kisebb metszést ejtenek a bőrön, amelyen keresztül a kis tágult ereket távolítják el. A beavatkozás nem igényel altatást, kis megterheléssel és gyors sebgyógyulással jár.

Az endoszkópos visszérműtét előrehaladott állapotú betegségben, fekélyek jelenlétében javasolt módszer. Egy bevezetett kamera segítségével a sebész áttekinti a kezelni kívánt visszereket, majd speciális műszer segítségével elzárja azokat, végül kis metszéseken keresztül el is távolítja. Ez a beavatkozás sem igényel hosszú kórházi benntartózkodást.

A terhesség ideje alatt keletkezett visszértágulatok többsége spontán gyógyul a szülést követő első évben.

Műtét után és megelőzésként javasolt házi praktikák
  • A séta és a fizikai aktivitás serkenti az alsó végtagok keringését.
  • A túlsúly felesleges terhet nyom a vénákra, ezért a fokozatos testsúlycsökkentés enyhítheti a visszeres panaszokat.
  • Az alacsony sótartalmú étrend csökkenti a vízvisszatartást.
  • A lapos talpú cipő előnyösebb viselet, mint a tűsarkú cipő, mivel a lábszár izomzatát erőteljesebb működésre ösztönzi.
  • A combokon és a deréktájékon szűk ruházat gátolja az alsó test félből érkező vér megfelelő áramlását.
  • A fáradt végtagok felpolcolása a nap közben beiktatott kisebb szünetek során hasznos lehet. Tegyen a lábak alá 3-4 párnát!
  • Kerülje a hosszabb ülést és állást. Mozogjon 30 percenként!
  • Egyes orvosok szerint a lábak összekulcsolása rontja a keringést.
Kapcsolódó cikkek:
Visszérműtét az alsó végtagon
A felszínes vénák betegségeiről


Forrás:
www.mayoclinic.com


| visszér
2014-04-28 12:11:20


Angiológiai társaság: az aktív népesség 35 százaléka szenved visszérbetegségben

A krónikus vénás betegség, más néven visszérbetegség ma Magyarországon az egyik leggyakoribb betegség, sok esetben mégis kezeletlen marad; az aktív népesség 35 száza...


A restség növeli a trombózis kockázatát

A mozgáshiány hatással van a trombózis kockázatára, a bécsi Orvostudomány Egyetem kutatói egy kis létszámú tanulmányban kimutatták, hogy a keveset mozgó nőknél jel...


Biztos benne, hogy csak a melegtől duzzad a lába?

A meleg időben kitágulnak az erek és jobban dagadnak a végtagok. Sokan erre a tünetre csak legyintenek, hogy „majd elmúlik”, mert nem sejtik, hogy milyen veszély rejtőz...


Az étcsokoládé segíti az artériás betegségben szenvedő idősek járását

Étcsokoládé fogyasztása segíti a láb artériás betegségében szenvedő 60 éven felülieket abban, hogy hosszabb ideig és gyorsabban legyenek képesek járni - derítetté...


A visszérbetegség műtéti kezelése

A visszérbetegség leggyakrabban az alsó végtagokat érinti. A tágult, kanyargós lefutású erek hosszú állás és séta közben fokozott terhelésnek vannak kitéve.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^