Hirdetés

Szívbillentyű-betegségek

A születéskor jelen lévő szíveltéréseket szaknyelven kongenitális szívbetegségnek nevezik. Előfordulása kb. 6-8 minden 1000 élveszületésből. Az eltérések nagymértékben különböznek egymástól, egyesek spontán eltűnhetnek (pl. a két kamrát elválasztó sövényhiány), mások viszont azonnali, sürgős műtétet igényelnek. Egyes veleszületett szíveltérések öröklődnek, de szerepelnek környezeti tényezők, anyai fertőzések, mint például rubeóla, vagy a magzatot károsító tényezők.

szívbillentyű-betegségek, műbillentyű |

InforMed Hírek29   InforMed | Sándor, K.

Kép: Hearth Health

Veleszületett elváltozások

A születéskor jelen lévő szíveltéréseket szaknyelven kongenitális szívbetegségnek nevezik. Előfordulása kb. 6-8 minden 1000 élveszületésből. Az eltérések nagymértékben különböznek egymástól, egyesek spontán eltűnhetnek (pl. a két kamrát elválasztó sövényhiány), mások viszont azonnali, sürgős műtétet igényelnek. Egyes veleszületett szíveltérések öröklődnek, de szerepelnek környezeti tényezők, anyai fertőzések, mint például rubeóla, vagy a magzatot károsító tényezők.

Szerzett betegségek

Szerzett szívbillentyű-betegségek a szívre extra terhelést rónak. Billentyű szájadékszűkületében a fő kompenzáló mechanizmus a bal kamrafal megvastagodása. Billentyűszájadék-elégtelenségben a kamra volumenterhelésnek van kitéve, ezért kamratágulat lesz a következménye. A billentyűbetegségekben szenvedőknél - beleértve azokat is, akiknek műbillentyűjük van - a szívbelhártya- és szívbillentyű-fertőzés kockázata fokozott.

A szájhigiénia betartása fontos, fogászati, valamint más bacteriaemiával járó "véres" beavatkozásoknál lényeges az antibiotikus védelem alkalmazása.

Szerzett szívbillentyűbetegség kialakulhat a bal kamrából kiinduló főverőér kamrákat elválasztó - bal pitvar, bal kamra között a kéthegyű, jobb pitvar, jobb kamra között a háromhegyű - billentyűkön.

Főverőér- szájadék

Az aorta (főverőér) szűkületét okozhatja a veleszületett billentyűeltérés, reumás szívizomgyulladás, a billentyűk meszesedése.  A tünetei mellkasi fájdalom (angina), fulladás, eszméletvesztés lehetnek. Rendszeres kardiológiai ellenőrzést igényel, fontos a műtét időpontjának megválasztása. Műtét után ugyanis a bal kamra pumpafunkciója javul.

Az aortabillentyű elégtelenségét az aorta tágulata, reumás gyulladás, egyes kötőszöveti betegségek (Marfan-szindróma) okozhatják. Az akutan kialakuló billentyűelégtelenség azonnali műtétet igényel, krónikus esetekben a beteg panaszai, az EKG-kép, de elsősorban a szívultrahang- (echo-) vizsgálatnak van döntő szerepe a műtét idejének kiválasztásához

A kéthegyű és háromhegyű billentyűk betegségei

A tüdőverőér (arteria pulmonalis) szűkülete és elégtelensége ritkább, általában más billentyűbetegségekhez társul. A bal pitvart és bal kamrát elválasztó kéthegyű billentyű szűkülete (mitralis stenosis) csaknem mindig reumás gyulladás következménye.

Amíg az aortaszájadék szűkülete potenciálisan életveszélyes billentyűbántalomnak tekinthető, addig a kéthegyű billentyű betegségei relatíve jóindulatúak. A billentyűbetegség lassan progrediál, több év telik el, míg szignifikáns billentyűbántalom, következményes keringési zavarok alakulnak ki. Ugyanígy a fenti billentyűelégtelenség is lassan súlyosbodik.

A háromhegyű billentyű (tricuspidalis) betegségei ritkábbak, veleszületett szívbetegség, gyulladás - különösen kábítószer-élvezőknél - kapcsán jönnek létre, gyakran társulnak más billentyűbántalmakkal.

A kéthegyű billentyű aránylag gyakran előforduló betegsége a mitralis billentyűprolapsus (a billentyűk csapódási rendellenessége). Ennek következménye lehet a ritmuszavar, atípusos mellkasi fájdalom, fáradtság, szorongás. A betegségnek különböző fokozatai vannak, a billentyűt mozgató ínhúrok szakadása az állapot rosszabbodását eredményezi.

A kezelés lehetőségei

A billentyűbántalmak kezelése lehet gyógyszeres (konzervatív) és műtéti. A beteg állapotában fordulópontot jelent a ritmuszavarok megjelenése, gyakran súlyos, életveszélyes embóliákat okozva.

Műtéti lehetőségek

1. a kéthegyű billentyű tágítása ballonnal vagy dilatátorral;

2. billentyűplasztika a billentyűk meghagyásával;

3. biológiai billentyű beültetése - elsősorban fiatal, szülést vállaló nőkön, ugyanis a műbillentyűk alvadásgátló-kezelést tesznek szükségessé, melyek a magzatot károsítják. Ugyanakkor a biológiai billentyű esetében ez elkerülhető.

4. műbillentyű beültetése - lehetnek golyós, 1 vagy 2 lemezes billentyűk.

A műbillentyűkön is kialakulhat gyulladás és rögképződés (thrombus), hasonlóan a natív billentyűkhöz. Ritkán varratelégtelenség lép fel. A jelenleg használatos, modern műbillentyűknél mechanikus károsodással - pl. törés, kopás - szinte nem kell számolni.

A műbillentyű-beültetés után a betegek életkilátásai javulnak, életminőségük jobb lesz. Műbillentyű beültetése után egész életen át véralvadásgátló-kezelés szükséges, szemben a biológiai billentyű beültetésével. Lázas állapot, műszeres beavatkozás - gyomortükrözés, foghúzás, méhen belüli spirál felhelyezése stb. - esetén antibiotikum adása szükséges.

szívbillentyű-betegségek, műbillentyű

2023-03-06 15:14:42

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop