Hirdetés

Új irányelvek a szívinfarktus vagy stroke kockázat esetén

Az Egyesült Királyságbeli NICE (National Institute for Health and Care Excellence) szakmai irányelv tervezete új ajánlásával új terápiás lehetőségek nyílnak azon betegek számára, akik extrém magas kockázatával élnek.

szívinfarktus, stroke, szakmai irányelv, terápia, kockázat |

InforMed Hírek14   InforMed | Nagy, Á


Az irányelv tervezet az alirocumab és az evolucumab hatóanyagok alkalmazását javasolja elsődleges hiperkoleszterinémiában vagy kevert diszlipidémiában szenvedő felnőtt korú betegek számára a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésére.

E terápiás lehetőségeket a fentiekben említett problémákkal küzdők közül azoknak ajánlják, akiknek a koleszterinszintje nem volt megfelelően kontrollálható az eddig használt egyéb gyógyszerekkel (például sztatinokkal), vagy akik egyéb okokból – például a mellékhatások miatt – nem szedhetnek sztatinokat.

Az elsődleges hiperkoleszterinémiában vagy kevert diszlipidémiában szenvedő betegeknek nagyobb az esélye a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására, mivel a hosszú távon magas koleszterinszint meggyorsítja az artériákban a lerakódások (úgy nevezett plakkok) kialakulását. Az artériák beszűkülése – azaz az érelmeszesedés – végül szívinfarktust vagy a stroke-ot okozhat.

A betegség örökletes változatától szenvedőnek (familiáris hiperkoleszterinémia, magyarul a családi örökletes magas koleszterinszint betegség) már a születéstől fogva magas a koleszterin-szintjük, ezért szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye már fiatal korban megnő, férfiaknál a szívinfarktus bekövetkezésének az esélye 50 százalék az érintettek 50 éves korára, és a nők esetében 30 százalék 60 éves korra.

Amíg a sztatinok a máj koleszterin termelő funkcióját lassításával hatottak, addig az alirocumab és az evolocumab a PCSK9 elnevezésű fehérje blokkolásával fejti ki hatását, ami arra készteteti a májat, hogy kivonja a koleszterint a vérből.

2012-ben 150 000 kardiovaszkuláris eredetű halálozást regisztráltak Nagy Britanniában. Carole Longson professzor, a NICE Centre for Health Technology Evaluation igazgatója így nyilatkozott: „Nagyon örülünk, hogy ajánlhatjuk a betegek számára az alirocumab-ot és evolocumab-ot. Azon betegek, akik elsődleges hiperkoleszterinémiában vagy kevert diszlipidémiában szenvednek, és akiknél mind a szívroham mind a stroke kockázata magas, hiába szedik a legnagyobb dózist más koleszterin csökkentő gyógyszerekből, számukra kevés más kezelési lehetőség marad.”

„A vizsgálatok során fény derült arra, hogy mindkét gyógyszer hatékony módja a ’rossz koleszterin’ szint csökkentésének, más koleszterincsökendőkkel összehasonlítva ezen célcsoportoknál.” Amint a NICE közzéteszi a végleges technológiai útmutatását, az egyúttal kiváltja a helyi irányelveket is országszerte.

szívinfarktus, stroke, szakmai irányelv, terápia, kockázat

2016-05-28 00:03:20

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop