Hirdetés

Új távlatok a szív- és egyéb szervi elégtelenségek kezelésében

A kollagén nevű protein magas szintje magyarázza, hogy miért nagyobb a kockázata a szívelégtelenségnek és más szervi elégtelenségeknek a magas vérnyomásos betegek esetében.

kollagén, magas, vérnyomás, ACE-inhibitorok, magasvérnyomás, szívelégtelenség, AHA |

The New York Times Health News Service   Medincorp

A magas vérnyomásban szenvedőknek magas a kollagénszintje; a kollagén a bőr, csont és a véredények egyik fontos építőköve.

Ha a szervezetben több a kollagén, mint amennyit az le tud bontani, a véredények megkeményednek, ami arra készteti a szívet, hogy gyorsabban pumpálja a vér az erekbe. Előfordulhat az is, hogy az erek annyira megkeményednek, hogy képtelenek ellátni feladatukat. Ha ez bekövetkezik, az olyan szervek, mint a szív vagy a vese sem képesek megfelelően működni. A pamplonai egyetem kutatócsoportja azt jelentette, hogy a vérnyomáscsökkentő ACE-inhibitorok megakadályozzák a kollagén felhalmozódását, ezáltal megelőzik a szervi elégtelenségeket is.

A tanulmány, amely az AHA folyóiratában, a Circulation-ben jelent meg, egy egyszerű módszert ismertet a vér kollagénszintjének mérésére, ám ezt az új tesztet az Egyesült Államokban még alkalmazzák széles körben.

A kutatók 37 kezeletlen hipertóniás adatait vetették össze egy 23 fős egészséges kontrollcsoport adataival. Egy év eltelével megismételték a tesztet 26 olyan beteggel is, akiket időközben lisinopril hatóanyagú ACE-inhibitorral kezeltek. Ezek a gyógyszerek úgy fejtik ki hatásukat, hogy beavatkoznak a szervezet angiotenzin-termelésébe; ez a vegyület összeszűkíti a hajszálereket, de újabb kutatások szerint még külön hatással is lehetnek a kollagénszintre.

A tanulmány szerint a magas vérnyomásos betegek vérében több kollagén és kevesebb kollagén-lebontó anyag volt, mint az egészséges kontrollokéban. Az egy évig tartó lisinoprilos kezelés hatására viszont közel azonos szinteket mértek a kutatók.

''A szívizomsejtek kedvezőtlen környezetbe kerülnek, ha a kollagén megakadályozza, hogy összehúzódjanak és elernyedjenek,'' mondta dr. Karl T. Weber, a columbiai Missouri Egyetem munkatársa. Képzeljük el azokat a hatalmas masztodonokat, amelyeket nemrégiben fedeztek fel kaliforniai kátránytavakban. A masztondonok jelképezik a szívizmot, míg a kátrány azt a kedvezőtlen környezetet, amely csapdába ejtette az őslényeket és végül végzett velük.

''Ezek fontos megfigyelések egy új teszt segítségével, amelyek fölhívják a figyelmet az ACE-inhibitorok új szerepére'' - jelentette ki dr. Weber.

Mindazonáltal még túl korai lenne, ha a betegek arra kérnék orvosukat, hogy csináljon kollagén vér-tesztet, jegyezte meg dr. Gary S. Francis, a clevelandi klinika intenzív szívgyógyászati osztályának vezetője. Ám igen érdekes tanulmány, és nagyon sok minden történt ezen a téren.

Néhány szervkárosodás ''a kollagének megváltozásának lehet a következménye és ezt most már lehet mérni, és ami a legfontosabb, gyógyszereink is vannak a kóros folyamatok megváltoztatására'' - tette hozzá dr. Francis.

Megjelent: Medical Tribune News Service

kollagén, magas, vérnyomás, ACE-inhibitorok, magasvérnyomás, szívelégtelenség, AHA

2002-07-31 21:43:26

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop