Hirdetés

Szívműtét előtti kivizsgálás, felkészülés a műtétre

A beteg szívműtét előtti kivizsgálása azzal kezdődik, hogy megállapítjuk, van-e olyan fokú a szívbetegség, ami szükségessé tehet szívműtétet.
Ezen fontos kérdés eldöntésében a kardiológusnak nagy segítséget nyújtanak az alapvető kardiológiai vizsgálatok (echocardiographic, ergometria, Holter, izotóp módszerek). Ha a szívműtét lehetősége felmerül, akkor a kivizsgálás során - legtöbbször - szívkatéterezés is történik.

szívműtét |

Szívbetegek képes ABC-je 1999 ;   Mediprint | Jánosi, A.

A beteg gyógyításának formáját (gyógyszeres kezelés, angioplasztika, szívműtét) egy konzílium dönti el, amelyen a belgyógyász-kardiológus, a szívkatéterezést végző kardiológus és a szívsebész vesz részt. A beteg kivizsgálásának legfontosabb pillanata ez a konzílium, amikor a részeredményekből összeáll az egész kép, és megszületik az orvosi döntés. Természetesen a beteg véleménye - sorsának meghatározásában - döntő jelentőséggel bír, hiszen a beteg beleegyezése nélkül semmilyen vizsgálat, ill. beavatkozás nem történhet. A beteg megítélése azonban csak akkor lehet komoly és megalapozott, ha pontosan ismeri a kialakult orvosi vélemény szempontjait, és tájékozott a műtét, ill. a műtét elmaradásának kockázatáról egyaránt. Nem célravezető például, ha csak azt közöljük a beteggel, hogy a műtét nagy kockázatú: azt is tudnia kell, hogy milyen kilátásai vannak, ha nem történik műtét.

Végül is a kezelés formájának megválasztásával fejeződik be a kivizsgálás első szakasza. Amennyiben a beteg kezelési formájául a műtétet választottuk, célszerű, hogy a beteg a várakozási idő alatt felkészüljön a műtétre. A műtéti szövődmények kialakulásának kockázatát a testsúlyfelesleg fokozza, ezért fogyókúra javasolt. A dohányzás okozta hörghurut különösen kellemetlen lehet a műtétet követő napokban, ezért ezen igen káros szenvedély abbahagyása legkésőbb a műtét előtti hetekben feltétlenül szükséges.

A szívműtétre készülve célszerű elkerülni a banális megbetegedéseket, hiszen egy egyszerű megfázás is hetekre kitolhatja a szívműtét idejét.

A szívműtét előtt néhány nappal a beteg felvételre kerül a műtétet végző intézetbe, ahol elvégzik a műtétet közvetlenül megelőző vizsgálatokat: vérkép, vizelet, vérsüllyedés, különböző váladékok (vizelet, köpet stb.) baktériumtenyésztései. A műtétet megelőző napon a beteggel mind a szívsebész, mind az altatást végző orvos (aneszteziológus) beszél, ami nagyon fontos a szorongás enyhítése szempontjából. A műtét előtti este a beteg fertőtlenítő fürdőt vesz, és éjszakára enyhe altatót kap. A műtét reggelén a műtéti terület külső előkészítése (férfiak esetén a mellkasi szőrzet leborotválása) következik. A műtétet közvetlenül megelőző egy órával előkészítő injekciót kap a beteg, amely után szenderegni kezd, és ekkor több vénájába, ill. artériájába műanyag csöveket vezetnek a vénásan adandó gyógyszerek kényelmes adagolása, ill. a vérnyomás pontos követése érdekében. A műtét a beteg elaltatásával kezdődik, amely alatt a légzést lélegeztetőgép, a keringést pedig a szívmotor biztosítja.

szívműtét

2002-12-29 19:38:13

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop