Hirdetés

A "szívredukció" feleslegessé teheti a transzplantációkat

ANAHEIM, Kalifornia - Egy merész szívsebészeti eljárás, melynek során a megnagyobbodott szívnek egy részét eltávolítják, segítségére lehet néhány olyan betegnek, akik transzplantációra várnak, jelentették ki egyes szakértők az Amerikai Kardiológiai Társaság éves közgyűlésén.

szívredukció, transzplantáció, szívsebészet |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Kahn, J.

A szívredukciónak nevezett módszert dr. Randas Batista, a brazíliai Paranában működő Angeline Caron Kórház szívsebésze fejlesztette ki. Azóta dr. Randall Starling kardiológus vezetésével az ohiói Cleveland Klinikán tovább tökéletesítették az eljárást.

Az új program keretében dr. Starling 32 olyan beteggel foglalkozott, akiknek gyenge és megnagyobbodott szívük van - ezt a betegséget nevezik dilatált cardiomyopathiának -, és esetükben a szívredukció szinte azonnal javulást váltott ki a szív hatékonyságában, és a szerv által továbbított vér mennyisége is megnőtt.

A három hónapos ellenőrzési szakaszban egy beteg sem halt meg. A betegek háromnegyedének nagymértékben javult az életminősége, és őket le lehetett venni a transzplantációra várók listájáról.

A többi páciens esetében a műtét nem járt sikerrel, így ők vagy új szívet, vagy műszeres kezelést kapnak.

Dr. Starling azt reméli, hogy további egy-két év kutatómunkájával a szívredukció elérhető lehetőséggé válik annak az évente 20 ezer amerikainak a számára, akiknek szívnagyobbodásuk van, és akiknek jelenleg a szívátültetés az egyetlen reménységük.

"És ahhoz is egyre közelebb járunk, hogy ezt a megoldást idősebbeknek is ajánlhassuk, akik nem felelnek meg a transzplantáció kritériumainak, és így nincs alternatívájuk," mondta a kardiológus.

Dr. Starling becslése szerint a módszert jelenleg az USA 20 kórházában gyakorolják.

Dr. Batista elmondta, hogy a megnagyobbodott szív kitágul és hatástalanul működik, ám ha egyszerűen kimetszenek egy darabot, és így csökkentik a szerv méretét, akkor a szív több munkát képes elvégezni kevesebb energia felhasználásával.

"Amennyivel kisebb, annyival erősebb lesz," mondta a brazil szívsebész.

Dr. Batista szerint szerte a világon körülbelül 1000 ember esett át eddig ilyen műtéten. Ő maga az operációknak mintegy a felét végezte el.

Dr. Starling azt is hozzátette, hogy a szívredukciós eljárás körülbelül feleannyi költséggel jár, mint egy szívátültetés.

Az új szívre váróknak csak egy százaléka kapja meg az új szervet, mondta dr. Batista. "Valamit tennünk kell a többi páciensért is," tette hozzá.

Egy másik vizsgálat során, amelyet dr. Batista vezetett, 24 - cardiomyopathiás és más problémával küzdő - szívbetegnél alkalmazták ezt a módszert. A beavatkozás után átlagosan kilenc nappal minden egyes esetben komoly javulás volt tapasztalható a szívműködés hatékonyságában.

"Kezdetben az orvostársadalom szkeptikus volt, mivel tudományos jelentések nem készültek a módszerről," mondta dr. Akira Kawaguchi, az oszakai szívkórház szívsebész-professzora. "De most, az ellenőrzési szakasz után szerintem mindenki kész az újdonság befogadására."

Megjelent: Medical Tribune News Service

szívredukció, transzplantáció, szívsebészet

2002-07-31 18:27:55

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop