Hirdetés

Késői rehabilitáció az infarktus után

A szívinfarktus korunk egyik legveszedelmesebb betegsége, pedig az orvostudomány komoly eredményeket ért el a gyógyításban. A gyógyítótevékenységekhez tartozik a rehabilitáció is, vagyis a beteget visszasegíteni a mindennapi életbe, hogy újra hasznos tagja legyen családjának, munkahelyének. A siker azonban a betegen is múlik: eddigi életét át kell alakítania.

gyógytorna, infarktus, rehabilitáció |

Gyógy-ír   Kisalföld | Bencze, L.

A felépülési szakasz, vagyis az infarktus utáni 3. hónaptól az életük végéig tartó időszak teendőiről tájékozódhatnak. Ennek a kulcsszava az edzés, mégpedig a szívizom edzése a megfelelő testmozgásokkal.

Az edzés legfontosabb előnyei:
  • javul a szívizom vérellátása,
  • csökken a vérnyomás, a pulzus nyugalomban és munka alatt is,
  • javul a hangulat,
  • csökken a koleszterinszint.
Alkalmazott mozgásfajták

1. Gimnasztika:.

Sokoldaú gyakorlatsor, ami lakásban, szabadban, egyedül vagy csoportosan végezhető. A gimnasztika legyen egyfajta bemelegítés a következőekben leírt edzéstípusok előtt.

2. Séta: az emberek ezt a legtermészetesebb mozgását használják fel az edzés beindításánál. Puha, füves úton, rugalmas salakon jobb lesz a teljesítményük, és az ízületek szempontjából is kedvezőbb helyszín a betonutaknál. Az optimális idő kb. 40 perc, amit két részletben érdemes "lesétálni". Természetesen eleinte sík terepen a kényelmes járás ütemében. A későbbiekben a kondíció javulásával a sebességünket növelhetjük, a hegyes-völgyes terepeket is megpróbálhatjuk, a pihenőidőt csökkenthetjük vagy megszüntethetjük.

3. Futás: futni bárhol lehet, nincs nemhez, korhoz kötve. A termelés nagyon jól adagolható, személyre szabható. Az izomzaton kívül a szívre, keringésre és a légzésre is kedvező hatással van. Ne ijedjenek meg, nem kell versenyfutásra gondolni, csak kifejezetten lassú kocogásra. Eleinte körülbelül 5-6 részletben fussunk 1-1 percet, közben pihenjünk 1-1 perc sétával. Hétről hétre csökkentsük a pihenők számát, addig, amíg 10-12 percet egyszerre le nem kocogtunk!

4. Úszás: nagyon jó terhelési mód lehet, ha tudunk úszni és a közelben van egy jó uszoda.

Az edzések megkezdésekor előbb csak szoknunk kell a mozgást néhány méter úszással és sok pihenéssel. Eleinte 20-25 méter lassú tempózás után 3-4 perc pihenőt tartunk. A későbbiekben eljuthatunk addig is, hogy 200 métert pihenés nélkül úszunk. Amikor már ezt az edzésadagot is fáradtság nélkül tudjuk teljesíteni, még fél év rendszeres úszás után szabad tovább növelni a teljesítményt. Ekkor sem az iramot fokozzuk. Ha már 20-30 percet le tudunk úszni egyszerre, akkor igazi sikert értünk el.

5. Kerékpározás: a szívbetegek rehabilitációjában olyan egyéneknek ajánljuk, akik a terhelést már jól bírják.Kerékpározhatunk szobakerékpáron vagy a szabadban. A kedvező terhelés 3-szor 3 perces könnyed hajtás legyen. Minden 3. perc után érdemes megmérni a pulzusunkat. Ha a pulzus stabilizálódik, nem ugrál nagyon és erőlködés nélkül teljesítünk, akkor emelhetjük tovább a terhelést. Célunk legyen egy 12 perces szünet nélküli kerékpározás, majd ezt hetente 1-2 perccel növelve 20 percig. Ezután már nem az időtartamot, hanem a sebességet kell növelni. Kerüljük a túlzásokat!

6. Autogén tréning: A lélek edzése.

Az infarktus nemcsak a szívet, hanem az egész személyiséget is érinti. A lelkiállapot kedvező alakítására igénybe vehető módszer az autogén tréning. Legeredményesebb, ha szakképzett pszichológus csoportos formában vezeti. De elsajátítható és végezhető egyénileg is. A módszer lényege a "befelé tekintés", vagyis nem a külvilágot, hanem magunkat figyeljük. A légzésünk ritmusa, mélysége, izmaink feszessége és ellazítása áll a figyelmünk középpontjában. Így egy belső megnyugváshoz jutunk el, ami visszahat fizikális állapotunkra is. Gyógyulásunk megrövidülhet, teljesebb és eredményesebb lehet.

Remélhetőleg a fentiekben leírt edzéstervek és -típusok megnyerték tetszésüket és a közeljövőben a győri kardiológiai osztály és a Szív Egyesület által szervezett rehabilitációs programunkban a gyakorlatban is kipróbálják.

gyógytorna, infarktus, rehabilitáció

2002-07-18 13:43:50

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop