Érvédő OPC - A legújabb antioxidáns hatóanyag

Mára már közhely, hogy a helyes étkezési szokások védik egészségünket. Azzal is tisztában vagyunk, hogy a szabad gyökök károsak, illetve az antioxidánsok sejtvédő hatásúak. Ám ahhoz, hogy tényleg egészségesen élhessünk, és tudjuk, hogyan előzhetjük meg a bajt, be kell pillantanunk a színfalak mögé. Látnunk kell, mi is folyik ott valójában! Éppen ezért cikkünkben a táplálkozás és a keringés közti összefüggéseket taglaljuk, valamint választ keresünk arra, hogyan pótolhatjuk a rohanó életvitelünk miatt szükséges, ám épp ezért el nem fogyasztott tápanyagokat...

antioxidáns, táplálkozás, keringés | Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(9):28-28   Celsus Kft.
Civilizált életformánknak „köszönhetően” a szív-és érbetegségek száma folyamatosan nő.

A fehérjében, zsírban és fehércukrokban dús, illetve a félkész ételekből álló étrend, a dohányzás, a stressz és a kevés folyadékbevitel felgyorsítja az érfal roncsolódását, a meszesedést és a szűkületet.

Párhuzamosan a többi testi sejt regenerálódása is romlik, míg a rossz tápanyagok és a bennük található káros anyagok (pl. szabad gyökök, vegyszerek…) miatt a degenerálódási hajlam - azaz a korai öregedés, daganatos elfajulás - esélye nő.

Keringési rendszerünk egészségét kétféle dolog veszélyezteti:
  • az érfalak rugalmasságának elvesztése, ami magas vérnyomást okoz
  • az érfalakon megjelenő lerakódások, melyek érszűkülethez vezetnek, de akár el is zárhatják a vér útját. Ekkor infarktus, trombózis alakul ki.
Szabad gyökök

A szabad gyökök részben anyagcserénk melléktermékei. Ám a helytelen életmód és a káros környezeti hatások miatt a megengedhetőnél több keletkezik belőlük, és több jut be szervezetünkbe. Mivel erősen reaktív molekulák, károsítják a sejteket, így az érfalak sejtjeit is. A fehérjéket és a zsírokat oxidálják, s azok megváltozott szerkezetük miatt funkciójukat már nem tudják ellátni, ezért az artériák veszítenek rugalmasságukból, a többi sejt pedig hamarabb elöregszik, szétesik.

Ne feledjük! A szabad gyököket az öregedési folyamatok, a gyulladások és a daganatképződés egyik kulcselemének tartják.

Érvédő anti-oxidánsok

Az egészséges keringés rendkívül fontos, hiszen csak így juthatnak el sejtjeinkhez a létfontosságú tápanyagok és az oxigén. Ugyanakkor keringési rendszerünk távolítja el az anyagcsere-folyamat nemkívánatos melléktermékeit is.

Jegyezzük meg! Egészségünk megőrzésének kulcsa a keringési problémák kialakulásának megelőzése, aminek legkézenfekvőbb módszere az egészséges életmód. De a változatos és teljes értékű táplálkozás mellett rendszeresen sportolnunk is kell, illetve nemet kell mondani a dohányzásra és a sok adalékot tartalmazó ételekre-italokra!

Étrendünk sokféle gyümölcsöt, zöldséget és gabonafélét tartalmazzon!

Csökkentsük a telítettzsírsav-, koleszterin- és sóbevitelt! Ugyanakkor emeljük a telítetlen zsírok mennyiségét hidegen sajtolt olajok és hal fogyasztásával! A gyümölcsök és a zöldségek a létfontosságú vitaminokon és ásványi anyagokon kívül bőségesen tartalmaznak különféle antioxidánsokat is. Közülük érdemes kiemelni egy csoportot, melynek tagjait oligomer proanto-cianidineknek (OPC-nek) neveznek.

Ezek különösen erőteljes szabadgyökmegkötő képességük révén:
- megvédik az érfal sejtjeit
- elősegítik az egészséges keringést
- védenek a sejtelfajulástól (daganatképződéstől)
- mérsékelik a gyulladás- és kopási hajlamot
- serkentik az immunrendszert.

OPC-k a táplálkozásban

Az OPC-k különböző mennyiségben fordulnak elő a természetben. Nagy koncentrációban tartalmazza a szőlőmag, a tőzegáfonya, az alma, a vörös szemes bab, a feketeáfonya, az eper és a fenyőmag.

Az OPC-k legmagasabb koncentrációban a növények fás részében található: gyümölcsök és magok héjában, a fák kérgében - pont azokban a részekben, melyeket kidobunk, vagy nem fogyasztunk el…

Tudta? Klinikai vizsgálatok szerint napi 100-300 mg OPC az érrendszer számára rendkívül jótékony hatású. Teljes értékű táplálkozás mellett -amennyiben élelmiszereink OPC-kben gazdagok - lehetséges ilyen mennyiséget fogyasztani. Ellenkező esetben, azonban nem árt pótlás után néznünk!
| antioxidáns, táplálkozás, keringés
2006-09-02 00:46:35


Mérések és orvosi tanácsadás az "érszűkületnapon" hat helyszínen

Tesztekkel, mérésekkel, orvosi tanácsadással várják az érdeklődőket március 17-én, az "érszűkületnapon" Budapesten és öt vidéki nagyvárosban. Az eseményt harmadi...


Hasi aorta aneurizma (körülírt értágulat)

A hasi aorta, mely a test hasi szakaszán vonul végig, aneurizmája többször mutat családi előfordulást. Ezek az aneurizmák leggyakrabban magas vérnyomásban alakulnak ki, ...


Szkleroderma

A szkleroderma (szisztémás szklerózis) idült betegség, melynek során degeneratív elváltozások alakulnak ki a bőrben, ízületekben, belső szervekben és az erekben. A be...


Már 3000 éve szenvedhet az ember az érszűkülettől

Már 3000 éve szenvedhet az ember az érszűkülettől - derült ki brit kutatók új tanulmányából.


Új erek a zsírszövetből kiszívott őssejtekből

Amerikai kutatók forradalmian új technikája lehetővé teheti olyan ér kialakítását a beteg saját szövetéből, amely alkalmas lehet beteg érszakasz helyettesítésér...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^