Hirdetés

Ér-wellness

A magas kort megélt matuzsálemek hosszú életük során alig-alig találkoztak olyan tényezőkkel, amelyeket a mai köznyelv "rizikófaktorként" emleget. Egyik legnagyobb szerencséjük az volt, hogy életük java része rohanás nélkül és stresszmentesen telt. Fiatalkorukban alig volt környezetszennyezés, nem léteztek génmanipulált és vegyszerekkel előkezelt élelmiszerek, étkezési szokásaikra pedig nem a gyorséttermekben sebtében bekapott falatok voltak a jellemzők. Ha fogyasztottak is zsíros, nehéz ételeket, fizikai aktivitásuk során el is égették a bevitt kalóriákat.

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(9):17-17   Celsus Kft. | Mogyorósi, M.

Az utóbbi években egyre nő a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők száma, sőt Európában és Amerikában ma már ez a betegségcsoport vezeti a halálozási statisztikát. Világszerte számos vizsgálat indult annak felderítésére, melyek is a keringési betegségek kialakulásának okai, illetve tudósok százai próbáltak meg kidolgozni olyan szűrővizsgálatokat, amelyek kisebb-nagyobb biztonsággal megmutatják a veszélyeztetettek körét.

A szív- és érrendszeri betegségek oka az érelmeszesedés, ami az ütőerek meszesedését jelenti.

LAPPANGÓ KÓR

Az érelmeszesedés kialakulása hosszú, több évtizeden át tartó, szinte észrevehetetlen folyamat. Felismerése rendkívül fontos, hiszen óvintézkedésekkel megelőzhetők az olyan súlyos szövődmények, mint a szívinfarktus, az agyvérzés, az agyi keringési zavarok miatti bénulás vagy a végtagi érszűkület.

A következőkben áttekintjük, hogy mik lehetnek az érelmeszesedést kiváltó okok, mit tehetünk megelőzése érdekében vagy a már megkezdődött folyamat lassításáért, illetve milyen szűrővizsgálatok azok, amelyek tájékoztatnak ereink állapotáról. Tehát végezzünk "ér-wellness"-t, hogy egészségesen, jó közérzettel minél hosszabb életkort érhessünk meg!

VIZSGÁLÓMÓDSZEREK

AZ ARTERIOGRÁF minden ma elérhető módszer közül a legkorábban mutatja ki az érszűkületet, illetve az erre való hajlamot. Ez a berendezés a vérnyomásméréshez hasonló módszerrel, néhány perces vizsgálatot követően értékes információt ad az endothelsejtek funkciójáról, valamint a fő ütőér, az aorta rugalmasságáról. Különleges jelentőségét az adja, hogy már abban a stádiumban kimutatja az érelmeszesedést vagy az arra való hajlamot, amikor még megelőzhetők a szervek károsodásai.

AZ ULTRAHANGVIZSGÁLAT megmutatja a nyaki verőerek falának megvastagodását, lumenük szűkületét, így utal az agy vérellátásának veszélyeztetettségére. Hasonló információkat nyújtanak a CT- és az MR-vizsgálatok is.

A NYUGALMI éS TERHELéSES EKG a szív koszorúereinek állapotára vonatkozó információkat ad.

A 24 ÓRÁS VÉRNYOMÁS- ÉS EKG-MONITOROZÁSSAL nyomon követhetők a keringési szervrendszer napszaki ingadozásai: a munkavégzés okozta terhelésre és az éjszakai nyugalomra bekövetkező reakciói.

AZ ÉRFESTÉSES ELJÁRÁSOK során speciális, röntgenárnyékot adó anyag befecskendezése után sorozatfelvételek, sőt videofilm is készíthető az erek állapotáról. Ezek a vizsgálatok azonban már nem veszélytelenek, csak kórházi körülmények között végezhetők.

JOBB MEGELŐZNI!

Ha el akarjuk kerülni az érelmeszesedést, ellenőriztessük rendszeresen - azaz évente legalább kétszer - vérnyomásunkat, egyszer a koleszterinszintünket, még ha nincsenek is panaszaink!

FONTOS! Akinek a családjában előfordul magas vérnyomás, cukorbetegség vagy szívinfarktus, minimum negyedévente méresse vérnyomását!

Törekedjünk arra, hogy elérjük s megtartsuk optimális testsúlyunkat! Táplálékunk tartalmazzon sok zöldséget, gyümölcsöt, halat, baromfit és a lehető legkevesebb disznóhúst, füstölt árut, szalonnát! Így csökkenthetjük koleszterinszintünket.

Mozogjunk rendszeresen: hetente legalább háromszor 30 percet sétáljunk, lehetőleg szabad levegőn, vagy ússzunk! A rendszeres testmozgás növeli a "jó koleszterin" szintjét. Kerüljük a stresszt, hagyjuk el a cigarettát! A hölgyeket a változókor beköszöntéig jótékonyan védik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásától a női nemi hormonok, ezután azonban ők is veszélyeztetetté válnak! Cukorbetegség esetén a jól - lehetőleg inzulinnnal - beállított vércukor rendkívül fontos! A magas vérnyomásban szenvedők rendszeresen szedjék gyógyszereiket, gyakran ellenőrizzék vérnyomásukat, kerüljék a hirtelen nagy erőkifejtéssel járó fizikai munkát, a meleg vizű termálfürdőket, a rekkenő hőséget! Végezzünk rendszeresen értornát is, hideg-meleg váltózuhannyal és a megfelelő tornagyakorlatokkal!

RIZIKÓFAKTOROK

Az alábbi tényezők segítik elő az érelmeszesedés kialakulását:

  • magas vérnyomás
  • magas koleszterinszint
  • dohányzás
  • mozgásszegény életmód
  • stressz
  • túlsúly
  • családi hajlam
  • cukorbetegség
  • életkor, nem
dr. Mogyorósi Márta

2004-08-30 14:29:54

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop