Nők és a szívbetegség- tévhitek

Számos kampány ellenére még mindig makacsul tartja magát néhány tévhit a nők szívbetegségével kapcsolatban. Az alábbiakban a tények ismertetésével megpróbáljuk eloszlatni ezeket.

nők, szívbetegség, tévhitek, nÅ‘k, szívbetegség, tévhitek | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

Tévhit

Több férfi hal meg szívbetegségben, mint nő

1984 óta ennek épp az ellenkezője igaz, több nő esik áldozatul a szívbetegségnek, mint férfi, és ez az olló egyre nyílik. Ennek valószínű oka az, hogy a nők kevésbé ismerik a kockázati tényezőket, orvoshoz is csak később fordulnak, és a tudományos vizsgálatok résztvevőinek csupán 24 százaléka nő.

A nők artériái kisebbek, és a szívkoszorú-műtétek is kockázatosabbak, mint a férfiak esetében.

Tévhit

A nők körében az első halálozási ok az emlőrák

A szívbetegség több női áldozatot követel, mint az összes rák együttvéve. Szívrohamban évente 267 ezer amerikai nő hal meg, szív- és érrendszeri megbetegedésben közel 500 000, emlőrákban pedig ennek a tizede.

Tévhit

Ha egy nőnek nincsenek tünetei és jól érzi magát, nem lehet szívbeteg

Ezt teljességgel hamisnak tartják a szakemberek. A szívbetegség csendes gyilkos. A fő kockázati tényezők, például a magas koleszterin szint és a magas vérnyomás nem okoznak tüneteket, és valamennyi testalkati csoporthoz tartozó nőt érinthetnek.

Fontos, hogy a nők rendszeresen vizsgáltassák meg magukat a rizikófaktorok szempontjából. A szívbetegségben hirtelen meghalt nők 64 százalékának nem voltak előzőleg tünetei.

Tévhit

Csak az idősebb nőket fenyegeti a szívbetegség

Bár az igaz, hogy idősebb korban megnő a szívbetegség valószínűsége, az igazság az, hogy a szívbetegség valamennyi korosztályt érintheti.

Ez a 65 évesnél idősebbek vezető haláloka, és a második leggyakoribb halálok a 45-65 éves korosztályban, míg a harmadik a 25-44 évesek körében.

Tévhit

A szívroham tünetei azonosak a nőknél és a férfiaknál

Sajnos sok nő hiszi azt, hogy ha nem érez fájdalmat a mellkasában, nem lehet szívbeteg, emiatt a nők gyakran csak később fordulnak orvoshoz, mint a férfiak, és rosszabbak az életkilátásaik is.

Előfordul, hogy a nőknél csak állkapocs-fájdalom, légszomj, megmagyarázhatatlan fáradtság, hányinger vagy szédülés alakjában jelentkezik az infarktus.

Tévhit

A nők ugyanazt a kezelést kapják, mint a férfiak

A nők kezelése gyakran eltér a férfiakétól. Náluk más tünetek jelentkezhetnek, ezért előfordul, hogy a sürgősségi osztályon nem ismerik fel a betegséget, így egy nő nem ugyanazt a standard terápiát kapja, mint egy férfi, mely szövődményekhez vezethet.

| nők, szívbetegség, tévhitek
2016-07-26 22:53:25


Fagyasztásos eljárással műtik a szívritmuszavart Zalaegerszegen

Katéteren keresztül, fagyasztásos eljárással műtenek szívritmuszavarban szenvedő betegeket a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban, ahol a Dunántúlon elsőként alkalmazz...


A túlsúlyos szívbetegek számára veszélyes a testsúly ingadozása

A ciklikus fogyás és hízás veszélyes lehet a túlsúlyos szívbetegek számára a The New England Journal of Medicine orvostudományi folyóiratban megjelent cikk szerint. Kö...


Az újraélesztés tantervszerű oktatását szorgalmazzák szakemberek

Az újraélesztés tantervszerű oktatását szorgalmazzák szakemberek, ezért a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája vállalta, hogy minden k...


Van mit tanulni a tsimanéktől

A bolíviai tsimane törzs életmódjának bizonyos elemeit eltanulva lehetne hatékonyan védekezni a szívbetegségek kialakulása ellen - állapították meg a kutatók, akik sz...


Fertőzés okozná az érelmeszesedést?

Nem a vérben lévő zsírok, hanem az erek külső falának vérellátási zavara állhat a szívinfarktust is okozó érelmeszesedés hátterében egy német szívsebész szerint...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^