Hirdetés

Ájulás serdülőkorban

Kánikulában a gyerekek, főleg a serdülők gyakrabban elájulnak, aminek oka a hirtelen növekedés is lehet. Megijedni nem kell, de fontos feltárni a rosszullét hátterét. Az esetek többsége teljesen veszélytelen, különösen nyáron, a nagy hőségben fordul elő, például az évzárókon.

elájul, ájulás, serdülő kor |

InforMed Hírek14   InforMed | Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar


Az ájuláshoz hasonló tünetekkel járó szívritmuszavar és keringészavar figyelmeztető előjele lehet szívfejlődési rendellenességnek, de a serdülőkori hirtelen szívhalálnak is, ezért alaposan utána kell járni, mi áll a háttérben – mondja Dr. Krivácsy Péter, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának osztályvezető főorvosa. Minden negyedik hirtelen szívhalált elszenvedett fiatalról derül ki utólag, hogy a kórelőzményében volt ájuláshoz hasonló rosszullét.

Általában a fiatalok spontán magukhoz térnek, vagy elegendő árnyékba vinni és lefektetni ahhoz, hogy jobban legyenek. Ha azonban fél perc elteltével sem történik változás, vagy ha rángógörcs is kíséri az ájulást, hívjunk mentőt. Ilyenkor alaposabb vizsgálatra van szükség az okok tisztázásához. Megijedni nem kell, de komolyan kell venni a tüneteket.

Akkor is menjünk el háziorvoshoz, ha gyorsan és spontán javul az állapotunk. Többnyire negatív eredménnyel zárul a vizsgálat, és egyszerűen kinövi az ájulásos hajlamot a fiatal. Életmódváltásra nincs szükség, de érdemes megfogadni néhány tanácsot: például ne álljunk hosszasan a napon, ne pattanjunk fel hirtelen ülő helyzetből, igyunk elég vizet, és ne sportoljunk kánikulában, tűző napon.

Sokan szédülésről, bizonytalanságérzésről, látászavarról, gyengeségérzésről számolnak be közvetlenül az ájulás előzményeként, ha ezeket tapasztaljuk, mindenképpen húzódjunk árnyékba, üljünk le, és jelezzük valakinek a környezetünkben, hogy rosszul vagyunk.

elájul, ájulás, serdülő kor

2017-07-12 23:58:29

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop