Hirdetés

Néhány kockázati tényező csökkentése rengeteg életet mentene meg

A Lancetben megjelent cikk szerint, ha mindössze hat kockázati tényezőt sikerülne egy világszerte elfogadott szintre csökkenteni (dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás és sófogyasztás, magas vérnyomás, magas vércukor szint, valamint az elhízás), azzal az elkövetkező 15 év alatt több mint 37 millió korai halálesetet lehetne megakadályozni.

dohányzás, alkoholfogyasztás, sófogyasztás, vérnyomás, vércukor, elhízás, halálozás |

InforMed Hírek12   InforMed | Dobos, L.


A fenti kockázati tényezők elsősorban négy kórkép előidézéséhez járulnak hozzá, ezek a szív- és érrendszeri betegségek, a krónikus légzőszervi megbetegedések, a rák, valamint a diabétesz.

A londoni Imperial College professzora, Majid Ezzati országos szintű adatokra és epidemiológiai modellekre alapozta a becslést. A globális kockázatcsökkentést az alábbiak szerint tartja kívánatosnak a fenti szám eléréséhez: dohányzás 30-50 százalék, alkoholizálás 10 százalék, sófogyasztás 30 százalék, magas vérnyomás 25 százalék, valamint a túlsúly és elhízás tendenciáinak megállítása.

Az adatok azt mutatják, hogy ha mind a hat kockázati tényező számára előírt cél teljesülne, az a fenti négy betegségcsoportban való idő előtti elhalálozást a férfiaknál 22 százalékkal, a nőknél pedig 19 százalékkal csökkentené 2025-re. Ez a javulás azt jelenti, hogy legalább 16 millió 30-70 éves és 21 millió 70 év feletti ember korai halálát lehetne megakadályozni.

A tanulmány szerzői szerint a legnagyobb előnyökkel a magas vérnyomás csökkentése és a dohányzás visszaszorítása járna.

Forrás: ScienceDaily

Kapcsolódó rovatok:
Alkoholizmus
Dohányzás
Táplálkozás, elhízás, receptek, fogyókúra
Cukorbetegség


dohányzás, alkoholfogyasztás, sófogyasztás, vérnyomás, vércukor, elhízás, halálozás

2014-05-29 10:46:06

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop