Hirdetés

Hipertónianap Debrecenben

Több mint ezer szakember - családorvos, belgyógyász és gyógyszerész - vesz részt a debreceni hipertónianapon, amelyet már tizenharmadszor szervezett meg a Debreceni Egyetem regionális hipertóniacentruma szombaton.

magasvérnyomás, hipertónia |

MTI Hírek13

A felnőtt lakosság negyven százalékának magas a vérnyomása, amely sokszor cukorbetegséggel, valamint szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) megbetegedéssel is együtt jár, ezért e három betegségtípus megelőzésének kérdéseit együtt tűzték napirendre - mondta Páll Dénes professzor, a hipertóniacentrum vezetője az MTI-nek.

A magas vérnyomás népbetegség, hiszen tíz emberből négynél mérnek az egészséges vérnyomásérték felső határánál - 140/90 Hgmm - magasabb értéket. A hipertóniával kezelt páciensek hét százalékánál diabétesz is társul az alapbetegséghez, emellett gyakran más kardiovaszkuláris megbetegedés is jelentkezhet - tette hozzá.

A szakember szerint időről időre jelennek meg újdonságok a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére és terápiás lehetőségeire. Ilyen például a fixdózisú "hármas kombináció", amikor egy tablettában három vérnyomáscsökkentő hatóanyag található, vagyis a betegeknek lényegesen kevesebb gyógyszert kell szedniük - magyarázta.

A tizenharmadik debreceni hipertónianap résztvevői az elméleti ismerteken túl gyakorlati tudással is gazdagodhatnak: az előadók egyebek mellett kitérnek a magas vérnyomás terhességre gyakorolt hatására, elemzik a hipertónia és a sport kapcsolatát, áttekintik a cukorbetegség gyógyszeres kezelésének aktualitásait, valamint a szívelégtelenség terápiájának lehetőségeit is.

magasvérnyomás, hipertónia

2016-02-01 10:36:54

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop