Hirdetés

A couplerrel készített shunt csökkenti a vérnyomást egy tanulmány szerint

Egy véna és artéria között a lágyéktájon készített művi összeköttetés, mely katéterrel is kialakítható, és egy gemkapocs nagyságú kapocs (coupler) tart nyitva, egyértelműen csökkenti a gyógyszeres kezelésre nem reagáló magas vérnyomást egy randomizált vizsgálatsorozat szerint. Ennek az eljárásnak azonban gyakori szövődménye volt a stenosis, melyet csak stent-tel lehetett kiküszöbölni. A tanulmány a Lancetben (2015; doi: org/10.1016/S0140-6736(14)62053-5) jelent meg.

hypertonia, arteriovenosus fistula |

InforMed Hírek13   InforMed | Sarkady, L.


Már régen ismert, hogy a nagyerek között kialakított AV fisztula mérsékelni tudja a vérnyomást. Ennek a jelenségnek a terápiás célú kihasználására a ROXMedical cég (San Clemente, California, USA) kifejlesztett egy speciális eszközt, melyet egy katéterrel a lágyéktájon keresztül helyezik el a medencében, ott ahol az a. és a v. iliaca szorosan egymás mellett fut. Az összekötő eszköz, a coupler, melyet a gyártó cég videón a honlapján be is mutat, kb. egy óra alatt teljesen fájdalmatlanul elhelyezhető.

A sipoly hatására, melyet a fémkapocs tart nyitva, csökkent mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás. Melvin Lobo (Queen Mary University, London, Anglia) és mtsai 15 további orvosi központban (többek közt Erlangen,Berlin és Marburg) kipróbálták ezt az eszközt 44 betegen, akiknél a szisztolés nyomás előzőleg többféle gyógyszeres kezelés ellenére sem ment le 140 Hgmm alá.

A fistula elkészítése után azonnal csökkent a vérnyomás átlagosan 26,9 Hgmm-rel, míg a randomizált 43 fős kontroll csoportban csak 3,7 Hgmm-rel. A diasztolés nyomásnál a hirtelen csökkenés 20,1 Hgmm volt, szemben a kontroll csoport 2,5 Hgmm-ével. 24 órás mérés alatt mindkét vérnyomás érték 13,5 Hgmm-rel lett kisebb. Ez idő alatt a kontroll csoportban az értékek közelítőleg azonosak maradtak.

Lobo és kollégái meg vannak győződve a hatásról, bár a kontroll csoportban semmilyen placebo kezelést nem végeztek, így a betegek számára a kezelés nem vak-módszer volt. Hogy ez a kifogás nem teljesen jogosulatlan, mutatja egy másik intervenciós kezelés, a vese-denerválás tapasztalata. Ennél az eljárásnál a vérnyomásesés a veseartériák szimpatikus idegrostjainak roncsolása útján lép fel, amelyet szintén érkatéter útján végeznek el. Mindkét első nyílt vizsgálatban igen jó eredmények születtek. A múlt évben publikált, nagyobb hypertonia (HTN-3) vizsgálatsorozatban azonban a hatás már nem volt nagyobb, mint egy placebo kezelés után.

A coupler hatása az arteriovenózus shunt révén azonnal jelentkezik, eltérően a renális denerválástól. Néhány hatástalan vese denerválás esetében alkalmaztak couplert, amikor is rögtön kialakult a nyomásesés.

A coupler behelyezése meglehetősen egyszerű, de, amint a gyártók megjegyzik, elzáródhat. Sőt a kezelés szövődményekkel is járhat. 12 betegnél (29%) a fistula kialakítása után 2,3-8,7 hónappal a lábszár ödémás duzzanata lépett fel. Az ok mindig stenosis volt, proximálisan a sipoly felett. Egy esetben katéterrel sikerült a szűkületet kitágítani, a többi 11-nél utólag stentet kellett behelyezni, hogy kielégítő vénás elfolyás alakulhasson ki.

Eredetileg a gyártó cég a couplert krónikus, obstruktív tüdőfolyamat tüneti kezelésére fejlesztette ki, ugyanis a fistula a vénás vér visszafolyása révén emeli a vénás vér oxigéntartalmát. A tüdőkeringésben ezután reflektoros értágulat jön létre, mely tovább javítja a tüdőben az oxigénfelvételt. A „coupler” Európában CE-bizonyítvánnyal rendelkezik. Az USA-ban még nem került engedélyezésre, mivel az FDA további bizonyítékot kíván a hatékonyságról és a biztonságról klinikai vizsgálatsorozatok útján.

hypertonia, arteriovenosus fistula

2015-02-10 12:40:42

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop