Fáj a szívem... - A szívés érbetegségek lelki gyökerei

A természeti népek még ösztönösen érezték testük jelzéseinek üzenetét, és tudták, min is kell változtatniuk… Nekünk, itt és most igazán jól jöhet, ha tisztában vagyunk betegségeink, panaszaink jelentésével, azaz testünk szimbólumrendszerével!

szívbetegség, érbetegség, pszichoszomatika | Ideál - Reforméletmód magazin 2007 ;19(1):10-13   Celsus Kft. | Heinisch, M.
Egyre inkább képesek vagyunk parancsolni a testünknek: igyekszünk egészséges életmódot folytatni, sőt agykontrollal és egyéb módszerekkel változtatni is tudunk beidegződéseinken. Csak azt nem vesszük észre, hogy ez egyoldalú kommunikáció.

Mi ugyan tanítómesterei vagyunk a testünknek, ám annak tanításait nem értjük, vagy nem fogadjuk el. Pedig minden tünet és minden betegség, sőt baleset is intő jel, amely arra utal, hogy mellékvágányon közlekedünk, mi több, talán ki is siklottunk...


A keringés szimbólumai

A vér az életet jelképezi, teljesen egyéni, hiszen minden cseppjében benne van az egész ember. Nemcsak a modern tudományt nyűgözi le, hanem a régi mágikus gyakorlatokban is nagy jelentősége volt.

A vérnyomás az emberi dinamikát fejezi ki, megmutatja, milyen kölcsönhatás van a vér folyékonysága és az érfalak rugalmassága között.

A keringés életünk folyásának minőségét tükrözi, az érfalak pedig határvonalainknak, korlátainknak felelnek meg.

Az erek állapota arra utal, mennyire veszünk részt az élet körforgásában.

A szív az érzelmeinkkel áll összefüggésben, hiszen szívverésünk hűen tükrözi lelkiállapotunkat. Szoros kölcsönhatásban van a test másik központjával, az aggyal, amely tudatosságunkat jelképezi. A szívritmus a légzés ritmusához hasonlít, de akaratunkkal nem szabályozható. A keringés szervrendszeréhez tartoznak még a kötőszövetek, amelyek összekötik a specifikus szerveket, tartást adnak nekik, és egységekké kovácsolják össze őket. Ennek megfelelően a belső tartást, életünk egységességét is szimbolizálják.

Vérnyomásproblémák

Az alacsony vérnyomásban - hipotóniában - szenvedő emberek vonakodnak attól, hogy próbára tegyék a határaikat. Nem próbálnak meg érvényesülni, sőt félelmükben kikerülnek minden ellenállást és konfliktust.

A saját jogaikért sem tudnak megküzdeni. Gyakran elájulnak, ami remek módja annak, hogy kibújjanak tetteik következményei alól. A szédülés, ájulás azt jelenti, hogy „alig állnak a lábukon”, vagyis rosszul állnak hozzá a dolgokhoz, és hiányzik belőlük a tartás, az őszinteség és az állhatatosság.

A magas vérnyomás - hipertónia - az előző pólus ellentéte. A pulzusszám és a vérnyomás nemcsak akkor emelkedik, amikor megterheljük a testünket, hanem akkor is, ha ezt csak elképzeljük. A bolhából is elefántot csinálunk, és percről percre újabb konfliktusok zajlanak le bennünk. Szervezetünk azért tartja fenn ezt az állandósuló izgalmi állapotot, mert reméli, hogy előbb-utóbb cselekvésre fordítjuk.

De rendszerint nem teszünk semmit, csak a nyomás marad meg bennünk. A hipertóniás beteg nem is keres megoldásokat, csak elmerül a problémáiban. Esetleg valamivel eltereli a figyelmét, de ezt is túlzott dinamizmussal teszi. Az ilyen emberekre jellemző a túlzott önuralom is, amivel az agressziót elnyomják. Ám ez egy idő után robbanáshoz vezethet például szívinfarktushoz.

Újszülöttek az árnyékvilágban!

A szívbillentyűzavar során, amely sajnos egyre több újszülöttnél is jelentkezik, a kamrák nem záródnak le rendesen, így a fáradt vér keveredik a friss vérrel. Az ilyen jelenségek arra utalnak, hogy a gyermek életveszély árnyékában, vagyis egyfajta árnyékvilágban él. A „két világ közti kapu bezárásához”, vagyis a szívbillentyűk helyreállításához általában műtétre van szükség, de a betegség megértéséhez elsősorban a szülőknek kell számot vetniük magukkal és érzéseikkel!
A korral jár…

Az időskori magas vérnyomás az érfalak elmeszesedése miatt alakul ki. Az érrendszer feladata a közvetítés és a kommunikáció, ám idős korban az ehhez szükséges rugalmasság gyakran testi, lelki és tudati síkon is megszűnik.

Vérzészavarok

Az alacsony vérnyomással gyakran együtt jár a vérszegénység - anémia - is, ami arra utal, hogy nem tudjuk hasznosítani és tetterővé változtatni a légzéssel felvett energiát. Ez elsőrangú alibi lehet, hogy az érintett személy minden alól kihúzhassa magát. Akárcsak az alacsony vérnyomásnál, az érintett itt is kerüli a fizikai valósággal, az „alantas” dolgokkal és a szexualitással kapcsolatos kérdéseket.

A vérzékenység - hemofília - fennállásakor nehezen vagy egyáltalán nem alvad meg a vérünk. Az ilyen beteg nem tud érzelmileg bezárkózni, nem képes magát elég eréllyel képviselni, képtelen az önvédelemre. Elaprózza, szétfolyatja az életenergiáit. Mások szemében mindig „jónak” akar látszani, és közben „elvérzik”.

Az erek betegségei

Az érelmeszesedés - mint sok más keringési és szívpanasz - azt jelzi, hogy nem megfelelően veszünk részt az élet körforgásában. Sem adni, sem elfogadni nem tudunk, amikor kell, nem tudjuk az élet ajándékait a feladatainkhoz felhasználni, és nem tudunk az új helyzetekhez rugalmasan és tevőlegesen alkalmazkodni. Elidegenedünk másoktól, saját megmásíthatatlan rögeszméink cellájában raboskodunk.

Az érszűkület már nevében is mutatja életünk, tudatunk és látókörünk beszűkülését. Félünk, ezért szűkölködünk szeretetben, és magunkat sem tudjuk szeretni. Örökösen másoktól várjuk a visszajelzést, azaz másoktól szeretnénk hallani, mennyire szeretetreméltóak vagyunk.

Az agyvérzés - agyérgörcs, stroke, szélütés - a magas vérnyomás következménye is lehet, így annak szimbólumai is érvényesek rá.

Túlfeszítettek vagyunk, ezért akaratunk is görcsösen működik, nem vagyunk képesek ellazulni, és rábízni magunkat az élet sodrására. Félünk beleolvadni a „nagy egészbe”, a felettünk álló hatalmakra bízni magunkat.

Szívproblémák

A szívritmuszavarok egyértelműen arra utalnak, hogy nem tudunk beleilleszkedni az élet ritmusába. Akinek az élete és a lelke egyensúlyban van, annak nincs ritmuszavara. Aki viszont túlhajtja magát, vagy túlzottan eltesped, illetve gondban van a saját női- vagy férfiszerep-identitásával, könnyen észreveheti magán a taktus zavarait.

A szívidegesség - szívneurózis vagy szívfóbia - olyan félelmet tükröz, aminek nincs testi oka, ennek ellenére a beteg túlzottan is figyeli szíve működését. Ilyenkor egész életünket a szívünk igényeinek vetjük alá, félünk a szívünktől, és úgy rendezkedünk be, mintha bármikor szívroham érhetne minket. Rettegünk, hogy érzelmeink átveszik fölöttünk az irányítást, kontrollálhatatlanná válnak, de nem merünk velük őszintén foglalkozni. Nem nyílunk meg a többi ember felé, mivel tőlük is félünk.

A szívidegesség előrehaladott állapota az angina pectoris, ami azt jelzi, hogy a szív nem kap elég tápanyagot. Maga a betegség neve is „szűkkeblűséget”, megkeményedett szívet jelent. A bénító fájdalom a korábbi érzelmi traumáinkat idézi fel, amelyek miatt bezártuk a szívünket, de nem vagyunk hajlandóak őket feldolgozni.

Aki pedig még ezután sem vállalja fel érzelmeit, eljuthat a szívinfarktusig, szíve egy teljes részének elhalásáig, ami a lelkiség hosszan tartó kiiktatása miatt következik be. Előrehaladott állapotban pacemakert is kaphatunk, így már a taktust is egy gép üti helyettünk; lelkileg teljesen kivontuk magunkat a forgalomból.
További kórságok

A szívburok nevű kettős zsák feladata a szív rögzítése és védelme.

A szívburokbetegségek rendszerint szintén veleszületett problémák, és szimbólumnyelvre lefordítva azt mutatják, hogy az érzelmek túlságosan védve vannak, mert valami kizárja a külső hatásokat. Az ilyen beteg nem ütközteti érzéseit, nem akarja elveszteni méltóságát, és nem kíván kiszolgáltatottá válni. Emiatt azonban nem tanulja meg feldolgozni a konfliktusait sem, sőt egy idő után saját magát sem tudja elviselni.

A pangásos szívelégtelenség, mint minden más szívműködéses panasz, azt jelzi, hogy a betegnek nincs megfelelő kapcsolata az élettel, nem tud beleilleszkedni környezete vérkeringésébe. Ez jelentkezhet túlzott passzivitásban és túlzott aktivitásban is. Az ilyen betegeknek saját magukat, az életüket és az életfelfogásukat is át kell értékelniük.

A szívizom-elfajulás, vagyis a szív izmainak mindenféle torzulása, működési rendellenessége azt mutatja, hogy felborult a szeretet adásának és kapásának egyensúlya. Az érintett személy vagy csak kapni akar, vagy nem tudja elfogadni, amit másoktól kap, ezért csak ad.

A szívbelhártya-gyulladás általában bakteriális fertőzés következménye. A gyulladásokban mindig ott van a félelem - „begyulladni” - és az elfojtott agresszió. Ha nem vállaljuk fel az élettel járó küzdelmeket, ha nem engedünk teret érvényesülési vágyunknak, kihívjuk magunk ellen a sorsot, ami ellenségképpen kórokozókat küld ránk. Alulmaradva annak a kétes győzelemnek „örülhetünk”, hogy a betegségünkkel kiharcoljuk az elismerést, ami valójában csak együttérzés.

A szívkoszorúér betegségeinél a koszorúerek belső falában lerakódott zsírszemcsék beszűkítik, súlyosabb esetben elzárják a véráram útját. Ahogy a szűkület tágul és terjed, fennáll a veszély, hogy egy egész szívizom elhal. Ez a panasz saját magunk elhanyagolásából fakad, elsősorban érzelmi szinten. Mindent és mindenki mást fontosabbnak tartunk magunknál, és nem ismerjük fel, hogy testünk egyfajta templom, aminek gondját kell viselnünk. Akinek beteg a koszorúere, testben-lélekben-szellemben ellustul, elvárja, hogy kiszolgálják, és megszokja, hogy önmagáért vagy önmagától nem tesz semmit.

Kötőszöveti problémák

A gyenge kötőszövetű emberekből hiányzik a tartás, az egységtudat, a belső feszítőerő. Általában könnyen sebezhetők és haragtartók, ezért jelennek meg rajtuk kék-zöld foltok kisebb ütésekre is. A kötőszöveti gyengeséggel sokszor összefügg a visszérbetegségre való hajam. Mivel a vér az alsó lábszárban pang, túl sok energia jut a lábakra, amelyek a meggyökerezést, a földhözragadtságot jelképezik.

Az ilyen emberek gyakran nehézkesek, rugalmatlanok, tunyák. Ebben a tekintetben hasonlóak az alacsony vérnyomású és a vérszegény betegekhez. Ha nagyon sokáig képtelenek vagyunk változtatni megrögzött szokásainkon, a visszerekben trombózis alakulhat ki, ami megakadályozza életünk folyását, lévén, hogy halálos tüdőembóliát is okozhat.

Jegyezzük meg! A vér fokozott alvadása egész életünk megalvadására utal, és mivel tudattalanunk nem látja értelmét tovább működtetni az életképtelen, „elrozsdásodott szerkezetet”, elzárja az éltető levegő útját is.

Heinisch Mónika
| szívbetegség, érbetegség, pszichoszomatika
2007-01-19 13:49:54


Van mit tanulni a tsimanéktől

A bolíviai tsimane törzs életmódjának bizonyos elemeit eltanulva lehetne hatékonyan védekezni a szívbetegségek kialakulása ellen - állapították meg a kutatók, akik sz...


Fertőzés okozná az érelmeszesedést?

Nem a vérben lévő zsírok, hanem az erek külső falának vérellátási zavara állhat a szívinfarktust is okozó érelmeszesedés hátterében egy német szívsebész szerint...


Meghalt Carrie Fisher színésznő

Los-Angeles-i kórházban helyi idő szerint kedden reggel meghalt Carrie Fisher színésznő.


Elhunyt Gábor Zsazsa

Kilencvenkilenc éves korában elhunyt Gábor Zsazsa magyar származású hollywoodi filmdíva - jelentette a CBSLA hírportál.


A szívinfarktus kockázata fiataloknál

A dohányzás jelentősen megnöveli a szívinfarktus kockázatát a fiataloknál: az ötven év alattiak esetében nyolcszor nagyobb a szívroham esélye, mint a nemdohányzókná...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^